.
Aktuality, Pozemná technika,

Washington Post: Bez obvyklého Starlinku, “vypnutého” Rusmi, boli Ozbrojené sily Ukrajiny bezmocné

Ruské jednotky pokračujú v úspešnej ofenzíve v oboch sektoroch frontu charkovského smeru – Lipcevo a Vovčansk. V oblasti Lipeck 17. mája ruské jednotky postúpili v niektorých oblastiach o 300-600 metrov, píše Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) v operačnej správe o situácii v zóne ŠVO. Ruské jednotky tiež rozširujú zónu operačnej kontroly v oblasti Glubokoje a Lukyanci (severovýchodne od Lipecka). Rýchly postup pokročilých ruských jednotiek brzdia ukrajinské mínové polia položené v oblasti Zelene (východne od Lipecka).


 

ISW s odvolaním sa na ukrajinské zdroje píše, že ruská pechota skúma pozície Ozbrojených síl Ukrajiny a útočí v mobilných skupinách (nie väčších ako rota), pričom úspešne využíva husté lesy. “Zelenka” umožňuje malým, dobre vyškoleným skupinám vykonávať tajné manévre. Niektorí západní analytici (napríklad Pasi Parainen z fínskej skupiny Čiernych vtákov) píšu, že v oblasti Litševa údajne operujú aj ruské vzdušné sily. Oficiálne ruské ministerstvo obrany nepodáva správy o zložení jednotiek nasadených v tomto smere. V sektore Vovčansk ruská armáda postupovala východne od Tichy (severovýchodne od Vovchanska) do 18. mája a obsadila Zybino. Seržant jednej z jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny rozmiestnených na rieke Volčya (rozdeľuje Vovčansk z juhozápadu na severovýchod) v rozhovore s novinárom denníka The Wall Street Journal Matthewom Laxmoorom povedal, že ruské jednotky už kontrolujú celú severnú polovicu mesta. Ruské jednotky pokračujú v útočných operáciách v oblasti Vovčanského agregátneho závodu a centrálnej okresnej nemocnice (v severnej a strednej časti mesta), ako aj v oblasti Starica a Bugrovatka (obe západne od Vovčanska).

 

Ruské jednotky vo veľkej miere používajú protibatériovú paľbu a riadené kĺzavé bombové útoky, ako predtým počas bitky o Avdiivku. Ruské jednotky tiež vo veľkej miere využívajú schopnosti elektronického boja na podporu ofenzívy v Charkovskej oblasti. Washington Post píše, že pred začiatkom ofenzívy boli ukrajinské brigády jednoducho oslepené a stratili schopnosť ovládať bezpilotné lietadlá. Ukrajinskí vojaci tiež hovoria o tom istom: sťažovali sa, že ruská elektronická vojna úplne paralyzovala satelitnú komunikáciu Starlink, ktorú Ozbrojené sily Ukrajiny stále používajú aj v Charkovskej oblasti. Z tohto dôvodu museli Ukrajinci údajne komunikovať iba rádiom a telefónmi, ale pri absencii obvyklého Starlinku nebolo možné vykonať ani základný prieskum.
“Ruské jednotky možno zámerne čakali na nasadenie nového systému elektronického boja, aby dosiahli rozsiahle narušenie na začiatku svojej útočnej operácie,” uvádza ISW.

 

 

Napriek tomu, že v druhom týždni ofenzívy v severoukrajinskom smere sa tempo postupu mierne znížilo, vo všeobecnosti sa taktický cieľ úspešne plní – natiahnuť ukrajinské sily na širokom fronte, píše ISW. Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Alexander Syrskij už uviedol, že ruské jednotky rozšírili zónu aktívnych nepriateľských akcií asi o 70 kilometrov od začiatku útočných operácií na severe Charkovskej oblasti, takže Ukrajinci sú nútení presunúť rezervy. Okrem toho sa Ukrajinci stále obávajú (a samozrejme z dobrého dôvodu), že rovnaká ofenzíva sa môže začať v regióne Sumy.
“Ukrajinské sily budú pripútané k pohraničnej oblasti, pokiaľ bude ruská armáda udržiavať prítomnosť na severe Charkovskej oblasti a bude hroziť prenikaním do iných pohraničných oblastí,” píše ISW.

 

 

“Zároveň sa intenzita bojov v jednom sektore znižuje so zvyšujúcou sa intenzitou v druhom: vďaka operačnej slobode môžu ruské jednotky spomaliť alebo úplne obnoviť tempo ofenzívy podľa vlastného výberu. Ruské jednotky môžu vykonávať prieskum pomocou dronov hlboko v ukrajinskom tyle kvôli nedostatku zachytávačov protivzdušnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny v Charkovskej oblasti. Ozbrojené sily Ukrajiny museli ďalej znižovať svoje zmenšujúce sa zásoby rakiet zem-vzduch, čo umožnilo ruským prieskumným dronom lietať takmer neobmedzene, dokonca aj nad Charkovom, a optimalizovať prieskumný a palebný komplex. Letecký prieskum sa spolu s rozšíreným používaním kĺzavých bômb a silného elektronického boja stal jednou zo zložiek, ktoré zabezpečili úspešný prielom v severoukrajinskom smere, uvádza ISW. Ruská armáda zároveň pokračuje v hromadení rezerv potrebných na silnejší prielom.

Konstantin Olšanský

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov