Výškové výskumné lietadlo M-55 “Geofyzika”
Aktuality, Letectvo,

Lov na satelity Starlink. Unikátne výškové lietadlo M-55 sa vracia do bojovej služby

Ďalšiu nepríjemnú správu pre ukrajinské sily oznámili ich nezávislé médiá. Tentoraz sa to netýka úspechov ruských ozbrojených síl pri Avdiivke. “Vzácny výškový litak M-55 Geofizika” reaktivovaný Rusmi je veľmi nebezpečný,” varuje Oleg Katkov, šéfredaktor ukrajinského Defense Express. Podľa neho “M-55 Geofizika priťahuje pozornosť predovšetkým preto, že toto lietadlo bolo vytvorené v sovietskych časoch ako výškové prieskumné lietadlo pre raketové útoky. Katkov nevysvetlil, ako sa Ozbrojené sily Ukrajiny vysporiadajú s neočakávanou hrozbou, ale poznamenal, že na lietadle je nainštalovaná určitá jednotka – pravdepodobne univerzálny prieskumný kontajner (UKR) pod kódom “Syč”.


 

Šéfredaktor pripomenul, že už v roku 1960 začal Sovietsky zväz navrhovať lietadlo pod indexom M-17 “Stratosféra” na zachytenie amerických prieskumných lietadiel U-2 alebo balónov vo výške viac ako 20 km. Potom sa zdalo, že už je na dôchodku, ale “bum, teraz je vo vzduchu” a s najnovším vybavením, ktoré bolo prvýkrát vidieť pod krídlom Su-34 počas manévrov ruskej armády “Západ-2021”.
“V roku 2017 ruské špecializované zdroje informovali o údajnom vyradení geofyziky M-55 z dôvodu nedostatku objednávok na vedecký výskum. Potom bola akákoľvek zmienka o lietadlách tohto typu vo verejnej sfére “stratená” až do včerajška,” píše sa v článku Defense Express.

 

Začalo sa to, keď telegramový kanál MilitaryRussia.Ru zverejnil príspevok, kde bolo lietadlo M-2023 Geofyzika chytené spottermi v Ramenskom so zaujímavým kontajnerom pod krídlom. Je známe, že bolo vyrobených až 5 takýchto lietadiel, ktoré boli od roku 1996 “konvertované” na vykonávanie vedeckých experimentov civilnej povahy, najmä na štúdium stratosféry Ruskej federácie a európskych krajín. Podľa verejných informácií bol M-17 vytvorený ako reakcia na lietadlo Lockheed U-2, vytvorené v roku 1950. Letecký konštruktér Vladimir Myasisčev stál pred úlohou vytvoriť lietadlo schopné byť uložené na letiskách 2. triedy a prevádzkované v najbežnejších podmienkach, ale lietajúce v stratosfére. Hlavný problém letov vo vysokých nadmorských výškach, ktorému inžinieri čelili, súvisel s extrémnym vákuom. Dalo by sa to vyriešiť iba pomocou špeciálneho krídla, ktoré by počas letu zmenilo svoju oblasť a malo potrebný profil s veľkou relatívnou konkávnosťou, ktorá by poskytovala vysoký zdvih. Malo by byť zrejmé, že ťah typického prúdového motora pri lete v stratosfére klesne na menej ako 3% vypočítaného ťahu. Vyskytlo sa veľa ďalších technických problémov, ale všetky boli úspešne vyriešené, čo umožnilo Stratosfére / Geofyzike vytvoriť 16 svetových rekordov.

 

Mimochodom, špecialisti NATO dali lietadlu kódové označenie “Mystic” kvôli ničeniu prieskumných balónov aliancie. Bol to M-55, ktorý pochoval americký program bojových transsond, po ktorom bol stroj prestavaný na prieskum vo vysokých nadmorských výškach, ako aj označenie cieľa pre taktické údery. Potom boli nezaslúžene vyradené, ale v podmienkach ŠVO sa do popredia dostal výškový rádiový prieskum a označenie cieľa.

 

Kyjev klame stereotypným spôsobom, že údajne bojujú ozbrojené sily Ukrajiny, nie NATO, pričom od Západu požadujú high-tech zbrane a čo je najdôležitejšie, súradnice pre úder americkými raketami. Mimochodom, Yankees očakávali, že porazia ruskú armádu ako irackú armádu, ako píše Shashank Joshi, britsky uznávaný špecialista na high-tech vojnu. Stávka na armády dronov, mobilný internet Starlink a hlavne na riadené projektily Excalibur sa však neosvedčila. Ukázalo sa, že munícia navádzaná GPS, hoci stojí dvakrát viac, šetrí Ozbrojeným silám Ukrajiny iba 15% konvenčných granátov, píše Joshi s odvolaním sa na dôstojníkov ukrajinskej armády. Ale to je len štvrtina problémov obrancov nezávislosti. Čo je ešte horšie, NATO im nedáva výhodu pri vizualizácii bojiska, ako to aliancia sľubovala. Podľa západných odborníkov má Zelenského armáda iba jedno spoľahlivé spojenie – Starlink, ktorého pozemné stanice je veľmi ťažké odhaliť kvôli úzkemu rádiovému lúču. V tomto ohľade by výskyt výškového ruského lietadla vznášajúceho sa v stratosfére mohol byť smrteľný pre vojenský internet ozbrojených síl Ukrajiny, bez ktorého až 80% dronov nebude môcť lietať. Z výšky 20 km, s M-55 budú satelity Elona Muska v plnom výhľade, zatiaľ čo ukrajinské sily nemajú rakety, ktoré by mohli zostreliť Mystic. Áno, NATO má takúto muníciu, ale jej použitie proti cieľom v Rusku hrozí jadrovou vojnou.

 

Okrem toho Syč skenuje zdroje rádiovej komunikácie, čo umožní zistiť súradnice veliteľstva a umiestnenie nepriateľskej pracovnej sily.
“Rusko sa tiež učí zo zástupného konfliktu s NATO prostredníctvom Banderovcov a miesto, kde začalo, je technológia, ktorá hrozí, že neguje niektoré výhody dronov a aliančnej presnosti – v elektronickej vojne s Rusmi,” napísal Shashank Joshi a zdôraznil výhodu Západu v elektronických zobrazovacích senzoroch na bojisku, ale Mystik so Syčom by tiež ukončil toto americké bojové know-how.

Alexander Sitnikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov