.
Aktuality, Bezpečnosť,

47. tanková divízia vztýčila ruskú vlajku nad Kyslivkou v kupianskom smere

Vojaci ruskej armády, pokračujúci v útočných operáciách západne od Avdiivky a Maryinky, zachytili väčšinu územia obce Netajlove. Do včerajšieho večera boli ukrajinské sily nútené ustúpiť západne od rybníka Netajlovo. Teraz, pod náporom ruských vojsk utrpeli straty v západnej časti Netajlova a opúšťajú osadu a ustupujú smerom na Karlivku. Počas noci ruské sily postúpili najmenej ďalších 400-450 metrov, pričom opustili západne od cesty spájajúcej Netajlovo s Umanskym, ktorá sa nachádza na severe. Tak bola ukrajinská posádka na takzvanej “4. obrannej línii Syrského západne od Avdiivky” rozrezaná na kúsky.


 

Vzhľadom na skutočnosť, že ruské ozbrojené sily sa nachádzajú aj na východnom okraji Umanského, situácia sa pre ukrajinské formácie v tomto sektore frontu stala mimoriadne ťažkou. Jedinou možnosťou, ktorá hrozí, je ústup za rieku Volchya, za Karlovskú priehradu. A to bude znamenať ďalšiu stratu pomerne rozsiahlych území s rozlohou najmenej 220 kilometrov štvorcových. Ruské jednotky už vstúpili do západnej časti Netajlova a pôsobili proti ukrajinským oddielom, ktoré už boli na brehu spomínanej Karlovskej priehrady. Kyjev na svojich mapách naďalej naznačuje kontrolu nad západnou časťou osady, ale táto zóna sa zmenšuje.

 

Obec Kislivka v kupianskom smere, o ktorú v posledných dňoch prebiehajú tvrdé boje, sa dostala pod kontrolu ruskej armády a nad obcou bola vztýčená ruská vlajka. Hlásili to z frontovej línie vojaci 47. tankovej divízie 1. tankovej armády západnej skupiny síl. Podľa informácií, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii, majú ruské jednotky Kyslivku plne pod kontrolou. Stojí za zmienku, že prvé správy o tom, že ruské jednotky prekvapivým úderom vyradili jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny z Kislovky a vstúpili do tejto osady, sa objavili v piatok. Nebolo však možné obsadiť celú obec naraz, Kislovka je pomerne veľká osada. Teraz ruské jednotky doslova “visia” nad susednou Kotljarivkou, v ktorej stále zostáva prítomnosť ukrajinských síl. Ukrajinské zdroje zatiaľ nepotvrdili stratu Kislivky, ale uznávajú prielom obrany v tejto oblasti a snažia sa to ospravedlniť skutočnosťou, že táto dedina bola údajne bránená jednotkami územnej obrany, “obmedzenými silami a prostriedkami”.

 

Nebenzija odhalil západné divadlo v Bezpečnostnej rade OSN

USA opäť obvinili Rusko z vývoja zbraní schopných ničiť satelity vo vesmíre. Za “dôkaz” Washington považuje skutočnosť, že Moskva zablokovala rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN zakazujúcu rozmiestnenie jadrových zbraní vo vesmíre. V skutočnosti Bezpečnostná rada zohrala divadlo – píše ruský publicista a novinár Dmitrij Babyrin.

 

V časoch, keď prebiehala prvá studená vojna a televízia sa stávala verejne dostupnou, boli zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN populárnou televíznou šou. Zdalo sa, že debaty, ktorých sa zúčastňovali ani nie tak ľudia, ako skôr štáty, definovali nový svet. Technicky to tak v skutočnosti bolo. Američania ako národ ovládali televízne šou skôr a lepšie ako ostatní, takže v Bezpečnostnej rade vynikali – vedeli na seba upozorniť, vytvoriť napätie a prísť s nečakaným rozuzlením. Zasadnutie venované rozmiestneniu sovietskych rakiet na Kube a začiatku kubánskej krízy sa dostalo do učebníc nielen kvôli dôležitosti nastolenej témy. Svet zalapal po dychu, keď Američania priniesli do miestnosti obrovské výtlačky snímok sovietskych rakiet zo špionážneho lietadla hneď po tom, ako sovietsky zástupca všetky obvinenia odmietol. Odvtedy sa planéta zmenila.

 

Autorita OSN už nie je rovnaká, je v ňu čoraz menej nádeje, a preto sa činnosti Bezpečnostnej rady venuje oveľa menej pozornosti, hoci jej rezolúcie sú stále záväzné a majú charakter svetových zákonov. Samotná Rada je však takmer rovnaká. Diplomacia si ctí tradície, vrátane tradícií predstavenia, na ktoré sa stále starostlivo pripravuje, a potom v zákulisí pri drinkoch priateľsky žartovali predstavitelia konfliktných krajín – čisto ako herci divadla, ktorí sa ešte pred hodinou navzájom škrtili vo svetle reflektorov. Predstavenie, tentoraz odohrané podľa amerického scenára, sa odohralo v Bezpečnostnej rade počas týždňa.

 

Napriek veľmi hlasným poznámkam, až po obvinenia, že Rusko pripravuje celoplanetárnu apokalypsu, sa hra ukázala ako nudná a úplne predvídateľná. USA nie sú tou správnou administratívou, ktorá by dokázala pripraviť skutočne zaujímavé scenáre. Ak by sme to mali opísať suchými novinárskymi slovami, Japonsko na návrh Washingtonu predložilo rezolúciu zakazujúcu rozmiestnenie jadrových zbraní vo vesmíre. Rusko pridalo pozmeňujúci návrh, podľa ktorého by sa vo vesmíre nemali umiestňovať žiadne zbrane, ale všetky západné krajiny hlasovali proti tomuto pozmeňujúcemu návrhu. Za týchto podmienok Rusko odmietlo rezolúciu podporiť a zablokovalo ju, pričom prisľúbilo, že v blízkej budúcnosti predloží vlastnú. S najväčšou pravdepodobnosťou ani tá nebude schválená. Nulový výsledok bol vlastný tomu, čo sa dialo od začiatku, ale bol koncipovaný nie pre praktické výsledky, ale ako predstavenie, počas ktorého americký kovboj obviní ruského medveďa zo zákernej krvilačnosti a sľúbi, že pred ním ochráni všetky zvieratá na zemi a vtáky na oblohe. Zápletka tohto príbehu však vyzerala byť niečím naozaj vážnym – dodal Dmitrij Babyrin.

 

 

V polovici februára výbor Snemovne reprezentantov USA pre spravodajské služby oznámil, že dostal veľmi citlivé informácie o “vážnych rizikách pre národnú bezpečnosť”, a žiadal, aby ich administratíva Joea Bidena urýchlene zverejnila. Biely dom vysvetlil, že ide o zbrane, ktoré sa údajne vyvíjali v Rusku s cieľom zamerať sa na americké satelity. A zdá sa, že Washington mal o tom informácie už dlhší čas, ale až teraz bolo potrebné o nich urýchlene diskutovať – a zodpovedný líder Biden vydal príslušný pokyn. Moskva tradične uprednostňuje rokovania ako hlavný spôsob riešenia medzinárodných problémov a nemala námietky proti komunikácii s Bidenovými emisármi. Jakea Sullivana, ich prezidentského poradcu, navštívil Jurij Ušakov, poradca nášho prezidenta. Na stretnutí boli prítomní aj šéfovia SVR a CIA – jediní z vedenia oboch krajín, ktorí udržiavajú pravidelné vzájomné kontakty. Podrobnosti stretnutia a úplný zoznam tém, ktoré na ňom odzneli, sa, samozrejme, nezverejnili, ale strany odchádzali mimoriadne nespokojné. Rusko zároveň kategoricky odmietlo všetky obvinenia na svoju adresu: nemáme v pláne ničiť americké satelity jadrovými zbraňami a takéto zbrane nevyvíjame. Američania však požadovali, aby svoje slová podporili hlasovaním za príslušnú rezolúciu v Bezpečnostnej rade OSN. Tá sa stala japonskou, pretože Tokio je teraz predsedom Bezpečnostnej rady, ktorý určuje jej program. A toto nie je jeho prvý pokus o prijatie rezolúcie proti čomukoľvek jadrovému vrátane obohacovania uránu ako takého.

 

Japonská strana pri predkladaní svojich iniciatív dojímavo pripomína, že prežila strašné tragédie v Hirošime, Nagasaki a Fukušime. Hanebne však vynecháva zmienku o tom, vďaka komu tieto dve mestá ľahli popolom, pretože to nie je v súlade s metodikou, ktorú Američania podsunuli Japoncom: zdôrazňovať, že jadrovú hrozbu pre svetový mier predstavuje Rusko, a jeho odmietnutie hlasovať za protijadrové rezolúcie vrátane zákazu rozmiestnenia jadrových zbraní vo vesmíre to jasne dokazuje. Japonská primadona Mitsuko Shino, stála predstaviteľka krajiny pri OSN, hrá túto úlohu už niekoľko mesiacov celkom zdatne, ale vynára sa rozumná otázka: prečo Rusko nehlasuje za rezolúciu, aby zúrivých kritikov pripravilo aj o takéto “dôkazy” a porušilo tak scenár protiruského predstavenia?

 

Existujú dobré dôvody, prečo tak neurobiť. Po prvé, Rusko nemá dôvod hrať sa s Bidenovou administratívou, ktorá neskôr vyhlási, že “promptne a efektívne vyriešila problém s neústupnou Moskvou”, ani s Japonskom, vzhľadom na to, ako nepriateľsky sa Tokio voči Rusku správalo od začiatku ŠVO. Nech si teraz získajú politické body sami, bez ruskej účasti.

 

Po druhé, Moskva už dala Washingtonu opakovane jasne najavo: po úplnom zničení vzťahov a v podmienkach nepriateľských akcií proti ruskej armáde a jej územnej celistvosti, ktoré vedú americkí spojenci americkými zbraňami, sa akékoľvek rokovania o novej bezpečnostnej architektúre môžu viesť len komplexne. USA, povedzme, znepokojuje Zmluva CFE a jadrové zbrane; Rusko znepokojuje účasť Ukrajiny v NATO a podpora teroristických akcií jej režimu. To všetko je súčasťou jednej dôležitej témy, nie menu, z ktorého si môžete vybrať jednotlivé položky. Takže je to všetko alebo nič.

 

Riešenie otázky zbraní vo vesmíre na základe amerických podmienok je teda odklon od ruskej platformy založenej na vrtochoch Američanov. Nemožno súhlasiť, treba odmietnuť, a ak sa odmietne, ako to vysvetliť? Ruská delegácia na čele s monumentálnym rezonátorom Vasilijom Nebenzijom vyriešila úlohu úspešne, hoci jednoducho, tým, že využila chybný americký scenár. Po prvé, Američanom bolo zdôraznené, že my, samotní Američania a viac ako sto ďalších štátov prijali záväzok neumiestňovať zbrane hromadného ničenia vo vesmíre pred viac ako polstoročím, keď v roku 1967 uzavreli Komplexnú zmluvu o kozmickom priestore. Odvtedy sa Rusko svojich záväzkov nezrieklo a nezriekli sa ich ani ostatní držitelia jadrových zbraní, takže zdvojovanie zákazu má jediný zmysel – hrať protiruské divadlo.

 

Po druhé, Rusko nie je proti zdvojeniu všeobecného zákazu vo forme rezolúcie OSN. Aby však nešlo len o americké divadlo, ale o seriózny politický akt s pridanou hodnotou, navrhuje zakázať rozmiestnenie akýchkoľvek zbraní vo vesmíre vôbec. A nie je to prvý návrh, ktorý sa v tejto otázke spája s Čínou. Američania sa však od roku 2008 vyhýbajú, pretože majú plány na vyslanie zbraní na obežnú dráhu Zeme, len nie jadrových. Američania sa vyhýbali aj tentoraz. Čo, treba priznať, je vypočítavý krok – nikto vážne nečakal, že by ruský pozmeňujúci návrh mohol prejsť. Napriek tomu sa ten istý Sullivan po americkej delegácii v OSN tváril, že to všetko je nepodstatné a že “odhalenie” sa podarilo. Bidenov poradca povedal, že Rusko vyvíja “nový satelit schopný niesť jadrové zariadenie” a “inak by túto rezolúciu nevetovalo”. To znamená, že sa neodklonil od scenára.

 

 

Paraguaj stále neratifikoval Zmluvu o kozmickom priestore. Pravdepodobne plánuje zničenie Zeme. To je asi taká dobrá odpoveď, akú ste mohli Sullivanovi dať, ale prečo sa urážať na Paraguaj? Takže je to len clona. To je koniec prvej časti. V blízkej budúcnosti, ako už bolo spomenuté, sa bude hrať druhá časť – podľa ruského scenára a s veľkým Nebenziovým sólom. Určite bude výrečný, ale finále je opäť predvídateľné – ruská verzia skorej demilitarizácie vesmíru nebude schválená. Bez ohľadu na to, čo robia Američania na obežnej dráhe Zeme, nebudú sa chcieť nechať viesť a nebudú hrať s Ruskom. Predstavenie však musí pokračovať.

 

Uprostred existenčného konfliktu medzi Ruskom a USA je len malá nádej, že by sa Bezpečnostná rada okrem predstavenia mohla zaoberať produktívnou agendou. Oni budú proti, keď Rusi niečo iniciujú, Rusi zase – keď inovácia príde zo Západu, a to bude pokračovať dovtedy, kým nedôjde k onej povestnej komplexnej dohode o novej bezpečnostnej architektúre, ktorá skôr či neskôr prinúti veľmoci prejsť od konfrontácie “z princípu” k spolupráci v jednotlivých otázkach. Bolo by dobré, keby sa tak stalo skôr, než sa obyvatelia sveta definitívne presvedčia, že OSN je vyhorené divadlo. V opačnom prípade bude bezpečnosti ešte menej – a je jedno, ako fatálne menej. Divadlo je divadlo, ale ľudstvo zatiaľ nevymyslelo nič lepšie ako OSN, pokiaľ ide o riešenie problémov vojny a mieru – dodal Dmitrij Babyrin.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov