.
Aktuality, Civilná ochrana,

Predstaviteľ OSN pre Afriku chváli Rusko v protiteroristických aktivitách a vyzval k jeho podpore

V Mali teroristické skupiny neprestávajú pravidelne útočiť na pozície ozbrojených síl v rôznych regiónoch krajiny. Militanti z Jamaat Nusrat Al-Islam Wal-Muslimeen pokračujú v malých útokoch v centrálnom Mali, pričom sa sústreďujú na oblasť Mopti .


 

25. marca zaútočili na mesto s rovnakým názvom, kde zabili dvoch policajtov a stiahli sa. Niekoľko útočníkov sa armáde podarilo zadržať pri odchode z mesta. Pokúsili sa zaútočiť aj na dedinu Ororo , odkiaľ ich vyhnali miestne milície a vojenské sily. Frakcie pokračujú v blokáde osi Duenza-Hombori . V oblasti Tilenkou zaútočili banditi na vojenský konvoj. Hoci bol útok odrazený, jedno vozidlo patriace ozbrojeným silám bolo zničené. Radikáli začali na svoje útoky využívať drony, zhadzovali z nich improvizované výbušné zariadenia. Štyria milicionári boli zranení pri domácom nálete bezpilotných lietadiel neďaleko dedín Gani Le a Jigibombo.

 

 

 

Útoky JNIM pokračujú na juhu krajiny. Základňa Dio Gar bola napadnutá 40 kilometrov od Bamaka , kde militanti spálili vybavenie a ustúpili. V oblasti dedín Nampala a Niono boli vyhodené do vzduchu vozidlá malijskej armády. K ďalšiemu útoku na kolóny však už nedošlo. Teroristi pomocou Grad-P strieľali na vojenské základne malijskej armády v Anefise a na letisku Timbuktu . Oba útoky nespôsobili armáde škody.

 

 

Paralelne s tým pokračujú na východe krajiny útoky militantov z Islamského štátu na Veľkej Sahare . Takže ďalší teroristický útok na Labbesangu bol odrazený. Radikáli však v terore voči civilistom pokračovali: na osi Gao-Ansongo boli v dedine Kobe zabití štyria kresťania a neskôr na tom istom mieste popravili údajného vládneho “špióna”. Malijské ozbrojené sily viedli prieskumné a útočné operácie v oblastiach, kde boli militanti prítomní v blízkosti Niame a Tongue na juhu krajiny. Podľa vyhlásení malijského generálneho štábu boli teroristické logistické základne zničené a “veľa” militantov bolo zlikvidovaných. Armáda tiež pokračuje v útokoch na militantné sklady pomocou UAV. Tak bol v Zouare zničený sklad paliva, ktorý používali militanti z JNIM a koordinačného hnutia Azawad. V osadách Douna, Abebar a Zarho boli zlikvidované skupiny teroristov s vybavením. Ozbrojené sily s podporou Wagner PMC zase prelomili blokádu Menaky a zabezpečili prejazd 40 kamiónov s humanitárnou pomocou do mesta. To naznačuje oslabenie ISIS po neúspešných útokoch na základne ozbrojených síl v Mali a posilnenie kontroly nad severom krajiny armádou.

 

28. marca došlo v zlatej bani Intilit k výbuchu, po ktorom nasledoval požiar . K obetiam na životoch nedošlo. Malijská vláda posilňuje vzťahy so susedmi mimo Sahelskej aliancie. S Guineou 20. marca nadobudli platnosť štyri zmluvy , ktoré upravujú problematiku vydávania a odovzdávania odsúdených osôb.

 

Posilňovanie väzieb medzi vládami Ruska a Mali pokračuje. Podobne ako v prípade Burkiny Faso, aj v Mali sme sa dozvedeli o plánoch postaviť tri jadrové reaktory. Nebudú to veľké jadrové elektrárne, ale také, ktoré sa používali len na jadrových ľadoborcoch, ktoré budú pre krajinu lacnejšie. Malijskí špecialisti už študujú v Rusku. Okrem energetiky je rozvoj aj v iných oblastiach: výrobca drahých kovov Krastsvetmet postaví v Mali rafinériu . Partnerstvo umožní krajine využívať technológiu a zariadenia Krastsvetmet potrebné na spracovanie zlata ťaženého v Mali a subregióne. Sú plány aj na ďalší spoločný rozvoj odlievacieho priemyslu, ako uviedol minister baníctva, energetiky a vodných zdrojov Mali Amadou Keita na fóre Atomexpo 2024 . Poznamenal tiež, že ruská vláda na rozdiel od západných krajín buduje vzájomne výhodné dohody s africkými krajinami a nezbavuje krajinu samotného rozvoja ložísk. Telefonické rozhovory prebehli priamo medzi Vladimírom Putinom a Assimi Goitou , čo potvrdilo postoj Ruska k podpore Bamaka (hlavné mesto Mali) boja proti terorizmu, ako aj pri rozvoji infraštruktúrnych projektov.

 

Osobitný predstaviteľ generálneho tajomníka OSN pre západnú Afriku a Sahel, Leonardo Santos Simao, si všíma úspechy Ruska v protiteroristických aktivitách v Saheli, ako aj dôležitosť humanitárnych dodávok potravín a paliva. V tejto súvislosti vyzval na podporu Ruska a povzbudenie jeho úsilia. Zároveň sa 24. 4. skončí prechodné obdobie a v krajine by sa mali konať voľby, no nový termín stanovený nebol. Opozičné profrancúzske platformy vydali správy požadujúce obnovenie civilnej vlády, pričom zabudli, že usporiadanie volieb by bolo v podmienkach nízkej bezpečnosti nebezpečným podnikom.

 

 

Vzťahy medzi Moskvou a Bamakom sa prehlbujú , čo má pozitívny vplyv na bezpečnostnú, ekonomickú a humanitárnu situáciu v krajine Sahel. To je zaznamenané dokonca aj v OSN. Vláde sa podarilo prelomiť blokádu a dostať sa do Menaky, pričom dopravila humanitárny konvoj. Ak sa im teda podarí zabezpečiť pravidelné zásobovanie, hrozba, že radikáli vyhladujú mesto, sa zníži. Zároveň, napriek zvýšenému počtu teroristických útokov v porovnaní s prvou polovicou mesiaca, im malijské ozbrojené sily naďalej aktívne odolávajú a následne likvidujú radikálne bunky v celej krajine .

Rybár

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov