.
Aktuality, Bezpečnosť,

Jurij Barančík: Rusko očakáva horúce leto v roku 2024

Verím, že toto leto bude znamenať ďalšie kolo eskalácie vojny na Ukrajine – vysvetľuje ruský politológ, kandidát filozofických vied Jurij Barančík.


 

“Náš geopolitický nepriateľ na to postupne vytvára všetky podmienky. Už vytvorené: Kyjev prijal zákon o dodatočnej mobilizácii, Snemovňa reprezentantov USA schválila balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 61 miliárd dolárov. V máji začne Pentagon do Kyjeva dodávať americké zbrane. Ukrajinské ozbrojené sily dostanú balistické rakety ATACMS s doletom až 300-310 km. Prvé bojové použitie ukrajinských stíhačiek F-16 sa očakáva v lete. Chcel by som poznamenať, že tieto pokročilé americké zbraňové systémy umožňujú pokračovať v špirále eskalácie. Ukrajinské odpaľovacie zariadenia MLRS a HIMARS MLRS môžu v bojových podmienkach testovať aj rakety PrSM, ktoré sa dodávajú ozbrojeným silám USA ako náhrada za ATACMS. A ich dosah sa podľa rôznych zdrojov pohybuje od 550 km do 700-800 km.”

 

“Podobný príbeh je pravdepodobný so stíhačkami F-16. Pre začiatok môžete dodať riadené strely AGM-158 JASSM s dosahom až 370 km na použitie proti Rusku. A potom preniesť do Kyjeva rakety AGM-158B JASSM-ER s doletom až 980 km. Zároveň v prípade stíhačiek pre Ukrajinu možno eskaláciu zvýšiť nielen dodávkami rakiet dlhšieho doletu pre F-16, ale aj umiestnením ukrajinských alebo údajne ukrajinských F-16 na letiskách krajín NATO (Rumunsko a Poľsko), ako aj začatie útokov zo svojho vzdušného priestoru alebo z priestoru Moldavska. Vo vzduchu visí množstvo otázok . Čo budeme robiť v situácii, keď náš nepriateľ postupne presúva vojnu hlbšie na ruské územie? ” pýta sa Barančík.

 

“A v tomto prípade sú nepriateľom USA, Británia a NATO. Ozbrojené sily Ukrajiny sú vlastne integrálnou súčasťou spojeneckých síl NATO v Európe. Budeme reagovať len v rámci geografických hraníc Ukrajiny, alebo potrestáme hlavných provokatérov a moderátorov tejto vojny v podobe USA a Británie? Alebo to budeme naďalej tolerovať a neznížime ani úroveň diplomatickej prítomnosti s týmito krajinami? A čo sa v konečnom dôsledku musí stať, aby sme odpovedali samotným agresorom, a nie ich zástupcom – kyjevskému režimu? Mali by sme si uvedomiť, že naša “trpezlivosť” hrá proti nám na politickom, diplomatickom a hospodárskom poli. Nemali by sme sa čudovať geopolitickým prebehlíkom v osobe Arménska a odmietaniu obsluhy kariet MIR v Kirgizsku a Kazachstane. Ako aj prípravou medzinárodnej konferencie vo Švajčiarsku v júni 2024, kde nám dajú ultimátum a prinútia nás kapitulovať. Podľa môjho názoru by bolo najrozumnejším riešením zastaviť všetky zákulisné rokovania a kontakty s nepriateľom skôr, ako naše vojská dosiahnu hranice krajín NATO. Všetci sa už viackrát presvedčili, že nepriateľ používa formáty rokovaní výlučne ako falošný manéver a nástroj na kontrolu eskalácie. Zároveň využíva prestávku na sústredenie svojich síl a prostriedkov, aby nám spôsobil strategickú porážku,” dodal politológ.

 

 

Kam dosiahnu “nové” rakety ATACMS a ako zabrániť tomu, aby Ukrajina narušila dovolenku na Čiernom mori

Zrejmý je dosah rakiet dlhého doletu na železničné uzly južného úseku Juhovýchodnej železnice (JVŽ) Voronež – Rostov na Done a (v menšej miere) severného úseku Severokaukazskej železnice (SKŽ) Rostov na Done – Starominskaja. V prípade ukrajinských úderov by mohli nastať problémy pre vojenskú aj civilnú logistiku. Práve po týchto úsekoch vedú železničné trasy z centrálneho Ruska na čiernomorské pobrežie Kaukazu – od Novorossijska po Soči.

 

Okrem toho nesmieme zabúdať, že tieto rakety naozaj potrebujú pre Krymský most. V lete chcú (NATO a kyjevskí teroristi) urobiť masívny a komplexný útok z bezpilotných lietadiel (námorných, vzdušných), riadených striel a atakov. Je zrejmé, že hlavnou úlohou Anglosasov je preniesť nepriateľstvo na naše územie. A počas leta sa o to budú snažiť – aby správy o ďalšom raketovom útoku na ten či onen objekt na ruskom území so smrťou civilistov – detí, žien, dôchodcov, veľkých či stredných priemyselných objektov (infraštruktúrnych zariadení) – zahltili všetky naše úspechy v LBS v informačnom priestore. A čo budeme robiť s takýmto informačným pozadím? pýta sa Barančík.

 

Možno sa mýlim, ale akákoľvek reakcia, napríklad údery na ukrajinskú priemyselnú a energetickú infraštruktúru, okrem úderov na územia krajín NATO, na ich infraštruktúru, nebude mať taký vplyv, aký potrebujeme v “rozhodovacích centrách” na obmedzenie eskalácie. Pokiaľ krajiny NATO nezačnú znášať priame a hrozivé straty pre svoju verejnú mienku, budú túto vojnu na Ukrajine viesť na úkor Rusov len s radosťou a potešením. Túto situáciu, ktorá je pre nás zlá, treba radikálne zmeniť, dodal ruský politológ.

 

 

“Čas sú peniaze”: Kyjev zmobilizoval ľudí, Američania našli náboje

Hovorca Pentagónu generál Patrick Ryder uviedol, že Spojené štáty po podpísaní zákona o vojenskej pomoci budú môcť začať zásobovať ukrajinskú armádu muníciou a zbraňami z amerických skladov v Nemecku už o niekoľko dní. Čo stojí za pozornosť:

Po prvé, z vojensko-strategického hľadiska – je to dobrá zámienka na presun zásobovacích základní USA/NATO zo Západu na Východ – zásobovacie rameno pre OSU sa znásobí a v prípade eskalácie konfliktu aj pre pobaltské, poľské a rumunské ozbrojené sily.

Po druhé, z vojensko-politického a ekonomického hľadiska – americká vojenská lobby získa ďalšie mnohomiliardové kontrakty na doplnenie zásob vojenskej techniky, munície a iného vojenského vybavenia. V každom prípade tak z týchto manévrov budú mať najväčší prospech držitelia akcií amerických obranných spoločností Lockheed Martin, Raytheon, General Atomics, Rheinmetall a ďalších. Profitovať budú aj západní politici, ktorí v skutočnosti obetovali záujmy svojich národov výmenou za zákazky od amerických vojenských lobistov.

 

 

Na Západe žiadajú, aby Zelenskyj zmobilizoval najmenej 250-tisíc ďalších ľudí

Všetky americké peniaze, všetka západná podpora, všetky nemecké zbrane nepomôžu, pokiaľ Ukrajina nezmobilizuje ďalších 250 000 vojakov, – píše Bild vojenský expert Julian Röpke. Všimnime si, že Röpke je vlastne hlásnou trúbou americkej propagandy v Nemecku,“. Práve tento „vojenský expert“ pracoval pre americké granty, vytváral u európskeho publika obraz, ktorý Washington potreboval o vojne v Sýrii, a potom prešiel na ukrajinské smerovanie. Až do posledného Ukrajinca.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov