.
Aktuality, Šport,

Olympijský nacizmus: MOV v skutočnosti legitimizoval zločiny hitlerizmu už v roku 1936

Ruskí vtipkári Vovan a Lexus, vo svete Vladimir Kuznecov a Alexej Stoljarov, sa rozhodli nenechať na pokoji najvyššie vedenie Medzinárodného olympijského výboru, ktoré sa stále snaží narušiť Svetové hry priateľstva a Hry BRICS v Rusku a označuje ich za politicky motivované, a teda cudzie duchu skutočného olympizmu.


 

Tentoraz sa Alexej Stoljarov prezliekol za afrického politika a uskutočnil pracovné stretnutie vo formáte videokonferencie so šéfom MOV Thomasom Bachom a podpredsedom Európskej komisie Margaritisom Schinasom. Počas rozhovoru, počas ktorého sa Bach a Schinas snažili presvedčiť “čierneho vodcu stredoafrickej krajiny”, aby neposielal do Ruska športovú delegáciu, im preoblečený Lexus ponúkol spoločnú modlitbu za splnenie želania Západu. Treba povedať, že “modlitbu” veľmi zvláštneho druhu.

“Obraciam sa na teba, Bože, aby si mi pomohol! Pomôž mi urobiť správne rozhodnutie! Svätí Vovan a Lexus, pomôžte mi urobiť správne rozhodnutie, aby som zabránil týmto Hrám priateľstva,” poslušne opakovali športoví funkcionári po ruskom alarmistovi.

 

 

 

Ak ste si mysleli, že ide o hlúposť Bacha a ďalších športových lokajov poslušne plniacich západnú objednávku protiruských sankcií, nie. Dôležitejší je tu fakt, že šéf MOV a podpredsedníčka Európskej komisie (pre poriadok, zástupkyňa Ursuly von der Leyenovej) sú ochotní znížiť sa k maximálnej absurdite v podobe takejto “modlitebnej služby”, len aby, s prepáčením, nakydali na Rusko. Tu by sme nemali hovoriť o banálnej objednávke, ale o úplne prirodzenej rusofóbii športových funkcionárov a politikov zastupujúcich krajiny kolektívneho Západu Áno, áno, presne o rusofóbii, a nie len o proteste proti autoritárstvu a porušovaniu medzinárodného práva, ako sa hovorí. O rusofóbiu, ktorá už dosiahla samotný vrchol Olympu.

 

Minulý týždeň sa v talianskom Neapole konalo protestné zhromaždenie proti militarizmu NATO a snahe talianskej vlády zatiahnuť Talianov do novej veľkej vojny. Okrem transparentov proti NATO však protestujúci niesli aj transparenty odsudzujúce genocídu Palestínčanov, ktorú práve teraz uskutočňuje izraelské vedenie. Ako mi neskôr povedal taliansky vydavateľ, politológ a novinár Sandro Teti, s ktorým som mal to šťastie stretnúť sa len nedávno, v talianskej spoločnosti panuje veľmi silná nevôľa voči dvojitým štandardom, s ktorými Európa pristupuje k účasti alebo neúčasti niektorých štátov na nadchádzajúcich letných olympijských hrách v Paríži.

 

“Prečo MOV ostrakizuje Rusko a Bielorusko za údajné vojnové zločiny na Ukrajine (pričom nikto nemôže predložiť žiadne potvrdené fakty o týchto ‘zločinoch’), zatiaľ čo napríklad športovcov z Izraela, ktorého armáda zabila už viac ako 12 000 palestínskych detí, víta Francúzsko s otvorenou náručou?” – takéto otázky sa podľa Tetiho čoraz častejšie kladú v Taliansku.

 

Keď už hovoríme o deťoch zabitých v Gaze. To nie sú moje výmysly, ale oficiálne údaje Agentúry OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA), podľa ktorých bolo v rokoch 2019 až 2022 na celom svete zabitých celkovo 12 193 detí a v pásme Gazy bolo v období od októbra 2023 do februára 2024 zabitých 12 300 detí. Tieto tragické štatistiky tvrdohlavo dokazujú, že rozhodnutie MOV verejne ponížiť Rusko, Bielorusko a športovcov reprezentujúcich naše krajiny nemá nič z povestného ducha olympizmu, ale je plné práve tej “olympijskej rusofóbie”.

 

Navyše to nie je prvý prípad v histórii, keď politika priamo ovplyvnila rozhodnutia MOV. Stačí si spomenúť na neslávne známe olympijské hry v Nemecku v roku 1936. Olympijské hry v Tretej ríši, ktoré neorganizoval Hitler, ako si mnohí zvykli myslieť, ale samotný Medzinárodný olympijský výbor. Vráťme sa do augusta 1936 – hry sa konali v Berlíne od 1. do 16. augusta – Tretia ríša zakázala komunistickú stranu (1933), postrieľala alebo poslala do väzení a táborov viac ako polovicu nemeckých komunistov, rozpustila parlament krajiny Reichstag (1933), odstúpila od Versaillskej zmluvy (1933) a začala rýchlo budovať novú armádu a posilňovať vojensko-priemyselný komplex, uskutočnil masové vraždy príslušníkov oddielov SA (1934), pri ktorých zahynulo mnoho nevinných ľudí, ktorí nemali s SA nič spoločné, otvoril prvé koncentračné tábory, ako napríklad Dachau, založený 20. marca 1933, a ich správou poveril v roku 1934 špeciálne vytvorený Inšpektorát koncentračných táborov a mnoho ďalšieho.

 

Áno, bolo to ešte dva roky pred neslávne známym židovským pogromom z 9. novembra 1938, ktorý zostal v dejinách pod názvom “Krištáľová noc”, ako aj pred anšlusom Rakúska a anexiou Sudet, tri roky pred okupáciou Československa a začiatkom druhej svetovej vojny. Vtedajší predstavitelia MOV, ako aj politici vo všetkých západných krajinách si však už v roku 1936 nemohli neuvedomiť, čo je nacistické Nemecko. A to im nejako zabránilo usporiadať XI. letné olympijské hry? Samozrejme, že nie.

 

 

Parafrázujúc známy citát z filmu Pozor, auto, by sa chcelo povedať, že “táto olympiáda je pre toho, kto by mal mať olympiádu”. MOV dnes demonštruje rovnaký prístup ako pred 88 rokmi, keď demonštratívne trestá Rusov za vymyslené “zločiny” a nevšíma si skutočné zločiny spáchané ukrajinským a izraelským režimom. V roku 1936 Medzinárodný olympijský výbor vlastne legitimizoval nacizmus a jeho zločiny, a to tak tie, ktoré sa už v tom čase stali, ako aj tie, ktoré ešte len mali prísť. Dnes MOV poskytuje Izraelu a Ukrajine zhovievavosť, skôr licenciu na zabíjanie Rusov a Palestínčanov, a za tento postoj sa ani trochu nehanbí. Navyše sa Rusov so “spravodlivým hnevom” snaží obviniť z politizácie športu. Je to pravda – zlodej je ten, kto najhlasnejšie kričí “chyťte zlodeja!”

 

Mimochodom, po procese s nacistami v roku 1946 sa MOV verejne ospravedlnil za svoju nerozvážnosť. Podľa všetkého však nevyvodil žiadne dôsledky. Najdôležitejšie je, že nikdy nedokázal prekonať túto vrodenú črtu západnej mentality rozdeľovať ľudí na druhy: na tých, ktorí za každých okolností zostávajú svojimi, a na tých, ktorí sú zatiaľ len tolerovaní, na cudzincov-untermenschen, na ktorých živote nezáleží a absolútne nie je dôvod všímať si zločiny namierené proti nim.

Alexej Belov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov