.
Aktuality, Šport,

Športové hry BRICS môžu byť už budúci rok novou alternatívou ku zdeformovaným olympiádam

Historický samit BRICS sa skončil. Hlavným výsledkom je rozšírenie organizácie. Pripájajú sa Argentína, Egypt, Etiópia, Irán, Spojené arabské emiráty a Saudská Arábia. V krajinách rastúcej únie žije približne 3,7 miliardy ľudí a rozvojové ekonomiky “globálneho Juhu” sa kumulatívne blížia k 37 percentám svetového HDP a predbiehajú G7. Obchodný obrat Ruska s krajinami tohto bloku vzrástol o 40,5 % na viac ako 230 miliárd USD.


 

Západ, vystrašený rastom geopolitických konkurentov, zároveň pokračuje v politike sankčného tlaku, ktorý podkopáva globálne hospodárstvo. Ruské finančné prostriedky na zahraničných účtoch boli v skutočnosti ukradnuté, čím sa porušili všetky mysliteľné normy voľného obchodu.

 

Medzitým krajiny BRICS posilňujú svoju interakciu na princípoch čestného partnerstva. Okrem toho, napriek neúspechu “obilnej dohody” zo strany Západu, Rusko od začiatku roka vyviezlo do Afriky už takmer 10 miliónov ton obilia.

 

Prebiehajú práce na dedolarizácii svetového hospodárstva. V minulom roku sa použil len v 28,7 % vývozno-importných transakcií medzi krajinami BRICS. Diskutuje sa o vytvorení fondu menových rezerv na vzájomnú pomoc. Kapitálové investície krajín v rámci bloku vzrástli za 10 rokov šesťnásobne. O spoluprácu už prejavilo záujem približne 40 krajín, ktorým sa uľahčilo rozhodovanie – na samite bol schválený dokument, v ktorom sa stanovujú konkrétne parametre rozšírenia.

 

Športové hry BRICS, ktoré sa budú konať na budúci rok v Kazani ako možný základ nového medzinárodného športového hnutia alternatívneho k MOV, robia tento formát mimoriadne dôležitým. Uskutoční sa najmä turnaj vo wu-šu. Tu nie sú potrebné žiadne olympijské hry, pretože BRICS je v skutočnosti už svetovým šampionátom a spoločenstvo zahŕňa najsilnejšie krajiny v tomto športe. Zásady stanovené vo vyhlásení BRICS by sa mali uplatňovať aj v športe a zaručiť športovcom spravodlivé zaobchádzanie. Túto iniciatívu by mal prevziať Medzinárodný športový výbor BRICS, o ktorom zatiaľ nebolo vôbec počuť.

Georgy Filimonov, doktor politických vied, profesor, podpredseda vlády Moskovskej oblasti

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov