.
Aktuality, História,

Svetová väčšina uznala dôležitosť vytvorenia nezávislého štátu Palestína. Len USA sa vykrúcajú

Rusko vyzvalo všetkých členov Bezpečnostnej rady OSN, aby hlasovali za návrh rezolúcie o prijatí Palestíny do organizácie. Uviedol to stály predstaviteľ Ruskej federácie pri OSN Nebenzija (OSN). Bezpečnostná rada OSN hlasovala o návrhu rezolúcie, ktorá odporúča Valnému zhromaždeniu OSN prijať Palestínu do organizácie. Na získanie odporúčania musí za žiadosť krajiny hlasovať 9 z 15 členov Bezpečnostnej rady za predpokladu, že žiadny zo stálych členov (Rusko, USA, Francúzsko, Británia a Čína) nebude hlasovať proti. Potom sa otázka predloží valnému zhromaždeniu, kde žiadosť musí získať dve tretiny hlasov.


 

Rusko vyzvalo všetky členské štáty Bezpečnostnej rady OSN, aby hlasovali za návrh rezolúcie o prijatí Palestíny za riadneho člena svetovej organizácie. Ako zdôraznil Vasilij Nebenzija, Palestína v tomto smere prešla dlhú a bolestivú cestu a od roku 2012 už má v OSN štatút nečlenského pozorovateľského štátu.

“K trvalému členstvu zostáva urobiť už len jeden krok,” dodal.

 

Historický moment

Bezpečnostná rada OSN hlasovala o členstve Palestíny v OSN:

12 – pre

2 – zdržali sa (Spojené kráľovstvo, Švajčiarsko)

 

 

Jeden stály člen Bezpečnostnej rady OSN je proti: USA použili právo veta. Zmätene vysvetľovali, že nenastal správny čas a že najprv je potrebná normalizácia vzťahov Izraela s jeho arabskými susedmi. Vyzeralo to patetické.

 

 

 

Výsledky hlasovania v Bezpečnostnej rade OSN o rezolúcii uznávajúcej Palestínu za riadneho člena organizácie nám umožňujú vyvodiť dva dôležité závery, povedal senátor Andrej Klimov pre noviny VZGLYAD. Spojené štáty, ktoré vetovali , demonštrovali svoju neochotu riešiť situáciu na Blízkom východe. Svetová väčšina zaujala konsolidovanú pozíciu .

 

“Ak by Bezpečnostná rada OSN prijala návrh rezolúcie, situácia na Blízkom východe by sa začala vyvíjať právnym smerom. Totiž, museli by sme priznať počet obetí a určiť zodpovedných,” poznamenal senátor. Poukázal na duplicitu Washingtonu v tejto veci: americké vedenie ústne deklaruje potrebu riešenia konfliktov na Blízkom východe, uznáva dôležitosť vytvorenia nezávislého štátu Palestína, no akonáhle dôjde k skutočným rozhodnutiam, cúvnu. Pokiaľ ide o tých, ktorí sa zdržali hlasovania, je potrebné pochopiť ich motívy, domnieva sa Klimov.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov