.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelské letectvo “obmedzene” bombardovalo Irán, Sýriu, Irak a palestínske mesto Rafah

V noci izraelské letectvo zaútočilo na územia Sýrskej arabskej republiky a Iraku. Podľa najnovších údajov boli použité lietadlá F-16 a F-35i. Správy z Blízkeho východu naznačujú, že izraelské letectvo vypálilo desiatky rakiet na ciele v sýrskych provinciách Suwayda a Dará (Dará).


 

Okrem toho sa pod útok dostali zariadenia na nasadenie sýrskych vojakov. V Iraku zahrmeli výbuchy v oblasti hlavného mesta Bagdad, ako aj v provincii Babil, ktorá sa nachádza južne od regiónu hlavného mesta. Izraelská tlač tvrdí, že v týchto oblastiach boli prítomní iránski vojenskí poradcovia, vrátane vyšších dôstojníkov Zboru islamských revolučných gárd. V rovnakom čase začal Izrael bombardovať palestínske mesto Rafah, ktoré je v súčasnosti domovom najmenej 800 000 utečencov z Gazy a severnej palestínskej enklávy. Zároveň počet obyvateľov samotného Rafahu vzrástol viac ako 8-krát, práve kvôli prílevu vnútorne vysídlených osôb. Pri takejto zvýšenej hustote obyvateľstva sú civilné obete v dôsledku izraelského útoku nevyhnutné. Ako už informoval Military Review, existujú informácie o izraelskom útoku na iránsky Isfahán, tretie mesto v Iráne po Teheráne a Mašhade. Existujú dôkazy o používaní dronov vo vojenskom zariadení – na základni IRGC. Iránske sily protivzdušnej obrany pracovali na oblohe nad mestom Isfahán, píše agentúra Mehr a zverejňuje video

 

 

 

“Obmedzený” úder Izraela na Irán

Americké médiá písali o raketovom útoku na zariadenie v Iráne, ako aj o výbuchoch v blízkosti letiska Isfahán. Iránske médiá tvrdili, že došlo k výbuchu v blízkosti letiska Isfahán a leteckej základne 8. armády a že protivzdušnú obranu nad týmto mestom zamestnali malé prelietavajúce drony (došlo k 3 výbuchom), zatiaľ čo štátna agentúra IRNA napísala, že protivzdušná obrana bola spustená vo viacerých provinciách. Lety nad Teheránom, Isfahánom a Širázom boli zrušené na neurčito, pričom medzinárodné letisko Imáma Chomejního priamo v iránskom hlavnom meste nebude môcť poskytovať služby cestujúcim až do 11.00 h.

 

Iránske jadrové zariadenia v Isfaháne sú úplne bezpečné, napísala iránska tlačová agentúra Tasnim a CNN o niečo neskôr uviedla, že iránske jadrové zariadenia neboli cieľom izraelských úderov. Izrael podľa agentúry Bloomberg v piatok oznámil USA svoj zámer podniknúť odvetný úder proti Iránu do 24 až 48 hodín. Pentagón medzitým uviedol, že v súčasnosti nemá k tejto téme čo povedať, zatiaľ čo CNN poznamenala, že USA nepodporujú izraelský odvetný úder na Irán. Fox News pohotovo uviedla, že izraelský úder na iránske územie bol “obmedzený”. Jaránsky predstaviteľ medzitým povedal, že pri útoku na Irán neboli použité žiadne rakety a že zvuky výbuchov boli výsledkom protivzdušnej obrany. Uprostred správ o útoku na Irán sa na severe Izraela rozozvučala siréna leteckého poplachu.

 

Americké médiá najprv písali o raketovom útoku na zariadenie v Iráne, ako aj o výbuchoch v blízkosti letiska Isfahán. Iránske médiá neskôr tvrdili, že ide o podvrh. Drony boli zostrelené, protivzdušná obrana bola stopercentne účinná, v Iráne neboli zaznamenané žiadne výbuchy ani raketové útoky. Hovorca iránskej vesmírnej agentúry Hossein Dalirian uviedol, že zostrelené drony mali krátky dolet a boli vypustené z iránskeho územia. Izraelská armáda pre CNN uviedla, že “zatiaľ nemá žiadne vyjadrenie” k téme piatkových ranných raketových útokov v Iráne.

 

Elon Musk o izraelskom útoku: Americké dane vyhodili do vzduchu americké dane
Potvrdili sa správy, že izraelské lietadlá zaútočili na vojenské základne v Iráne a Iraku. Izrael tvrdí, že na týchto základniach boli umiestnení vysokí dôstojníci iránskej IRGC. Okrem toho základňu v oblasti Bagdadu kedysi pomohli prestavať vojaci inžinierskeho zboru americkej armády a veľa vybavenia, ktoré kedysi Washington presunul do Iraku, zostalo na tej istej základni. Americký podnikateľ Elon Musk komentoval izraelské útoky a publikáciu na sieti o tom, kde izraelské letectvo zasiahlo, takto:
“Naše (americké) dane vyhadzujú do vzduchu naše dane.”

 

Stojí za zmienku, že na iránskej vojenskej základni, ktorú zasiahol Izrael, boli lietadlá F-14 Tomcat americkej výroby, ktoré zostali v prevádzke s Iránom od “predrevolučných” čias. Vzhľadom na to, že Izraelčania uskutočnili svoje útoky pomocou lietadiel americkej výroby, vrátane F-35, a vzhľadom na to, že Izrael predtým dostal americký balík vojenskej pomoci (a takéto balíky sú poskytované systematicky)? potom je téza Elona Muska celkom opodstatnená. Rovnaká práca zdôrazňuje skutočnosť, že Washington zarába peniaze na vojnách v rôznych regiónoch sveta a pokrýva svoje vlastné výdavky novými príjmami z predaja zbraní. USA a Británia uvalili sankcie na Irán za útok na Izrael. Washington a Londýn pridali na zoznamy sankcií za útoky na Izrael niekoľko jednotlivcov a subjektov z Iránu.

 

Irán je ruský spojenec

To, čo som povedal bezprostredne po iránskom útoku, je teraz oficiálne potvrdené. Útok Iránu na Izrael bol imitáciou – uviedol ruský analytik Sergej Pereslegín. Štatistiky úderu sú zaujímavé. Tvrdí sa, že boli zostrelené všetky bezpilotné lietadlá, ale neboli zostrelené žiadne hypersonické rakety. Situácia v oblasti balistických rakiet nie je jasná. Skutočnosť, že pri útoku neboli žiadne obete, naznačuje, že rakety boli bez bojových hlavíc. Irán zapojil 1 % svojho útočného potenciálu, zatiaľ čo Izrael a 6. flotila USA zapojili 100 % svojho obranného potenciálu. Irán tvrdil, že nevyrobí svoju jadrovú bombu, a ja by som tomu veril. Irán nevykonal jadrové testy a bez testovania jadrové zbrane nemôžu existovať. Tento úder ukázal, že môže zaručiť úder svojimi hypersonickými raketami. A to je pre Izrael vážne riziko.

 

 

Prekvapilo ma, že v Rusku sa hovorí o tom, koho by mali v tejto situácii podporiť. Je zrejmé, že Irán je v tejto situácii jasným spojencom Ruska, aj keď svojským. Izrael je v prostredí ŠVO protivníkom Ruska. Kolektívny Západ je v aténskej vojne historicky silnejší, takže Rusko v dlhotrvajúcom konflikte za podmienok Západu len oslabí svoje možnosti v takejto vojne. A to je hlavným cieľom Západu. Západ uprednostňuje viesť aténsku vojnu a do Áresovej vojny ide len vtedy, keď sa jej nemôže vyhnúť. Z tohto pohľadu urobil Západ veľkú chybu, keď sa v roku 2022 pustil do vojny na Ukrajine. Západ sa domnieval, že má viac síl, zatiaľ čo Rusko bolo politicky a ekonomicky nestabilné a vojna by sa rýchlo skončila ruskou porážkou. Teraz si to Západ zjavne uvedomuje a veľmi sa usiluje dostať z tejto vojny bez toho, aby priznal porážku. Potom previesť situáciu do politickej a hospodárskej blokády, čo Západ vie veľmi dobre. Preto vždy, keď Rusko začne hovoriť o tom, že Irán by nemal udrieť na Izrael, hrá na ihrisku, na ktorom nemôže proti Západu vyhrať. Preto musí podporiť Irán a musí začať diskutovať o umiestnení svojich vojenských základní s umiestnením jadrových zbraní na iránskom území. Blízky východ je pre všetkých aktérov bolestivou témou a bolo by pre Rusko výhodné, keby ju urobilo ešte bolestivejšou – dodal Sergej Pereslegín.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov