.
Aktuality, Bezpečnosť,

Japonsko požaduje vrátenie časti Kurilských ostrovov

Na pozadí potýčok v Juhočínskom mori na Filipínach sa aktívne hovorí o opatreniach na posilnenie ozbrojených síl krajiny – miestni politici teraz čakajú na prijatie zákona, ktorý by vysokoškolským študentom uložil povinnosť absolvovať vojenský výcvik. Filipíny majú záložný dôstojnícky výcvikový zbor , vojenský výcvikový systém pre študentov. Všetci filipínski študenti museli absolvovať príslušné kurzy, ale od roku 2002 ich vláda stanovila ako nepovinné.


 

Už niekoľko rokov sa úrady chcú vrátiť k starému systému. Predtým sa argumentovalo potrebou vštepovať mladým ľuďom vlastenectvo . Teraz sa to pridalo k hrozbe veľmi hypotetickej čínskej agresie proti Filipínam kvôli sporným ostrovom v Juhočínskom mori. Kritici iniciatívy sa zameriavajú na to, aby na realizáciu projektu vynaložili niečo vyše miliardy dolárov . Za tieto peniaze by bolo možné modernizovať armádu a nakúpiť techniku, ktorá by podľa nich lepšie pomohla proti útoku zo strany ČĽR.

 

 

Naratív o čínskej hrozbe sa aktívne využíva na riešenie vnútropolitických problémov v krajine, ako sme o tom písali nedávno. Vyslovovaním poplašných vyhlásení môžete skutočne vytlačiť financovanie takýchto projektov vo svoj vlastný prospech. Mimochodom, v roku 2002 boli kurzy zrušené kvôli tomu, že bol brutálne zabitý študent, ktorý poukázal na korupčné praktiky vojenského personálu. Miera korupcie sa odvtedy znížila, ale stále pretrvávajú vážne problémy. Nie je teda jasné, koľko peňazí sa dostane na univerzity. Nikto nezrušil ani krátenie rozpočtu – hlavné je, že zámienka boja proti zlej Číne funguje.

 

Napätie vo vzťahoch medzi KĽDR a Kórejskou republikou

Aj situácia na Kórejskom polostrove zostáva napätá v dôsledku prebiehajúcich vojenských cvičení a iných vojenských aktivít v regióne. Minulý týždeň sa na juhokórejskej leteckej základni Kunming začali bilaterálne letecké cvičenia medzi USA a Kórejskou republikou – zapojí sa do nich asi 100 lietadiel vrátane F-35A, F-35B, F-16 a ďalších. Cvičenie, ktorého sa zúčastní aj personál americkej armády a námornej pechoty, sa zameria na spoločné manévre s vyspelými bojovými lietadlami a zlepšenie schopností presného úderu.

 

Takéto školenia sa konajú každoročne , a preto nie sú reakciou na žiadne nedávne akcie KĽDR. Bez toho, aby sme zašli ďaleko od Severnej Kórey, médiá s odvolaním sa na satelitné snímky cvičiska Sohae uvádzajú, že armáda sa aktívne pripravuje na vypustenie druhého prieskumného satelitu. V USA a Južnej Kórei sa predpokladá, že spustenie by sa mohlo uskutočniť už tento týždeň. Prvý satelit bol vypustený v novembri 2023, čo viedlo k ešte väčšiemu napätiu vo vzťahoch medzi KĽDR a Kórejskou republikou. Práve vtedy Juhokórejčania zrušili časť dohody, ktorej jedným z ustanovení bolo vzdanie sa spravodajskej činnosti na hraniciach. Severná Kórea reagovala úplným vypovedaním dohody.

 

Informácie o spustení tento týždeň, samozrejme, nemusia byť potvrdené. KĽDR však skôr či neskôr vypustí na obežnú dráhu ďalší satelit, ktorý bude monitorovať potenciálnych protivníkov – severokórejský vodca plánuje tento rok vypustiť tri kozmické lode. Dá sa tvrdiť, že táto udalosť, ako aj reakcia na ňu zo Soulu a Washingtonu, ešte viac podkope situáciu na Kórejskom polostrove. Znamená to, že trvalé napätie v regióne bude pokračovať.

 

Japonsko požaduje vrátenie časti Kurilských ostrovov

“Musíme pomôcť Ukrajine a zabrániť Rusko, aby “znova” použilo jadrové zbrane.” Japonský premiér Fumio Kišida sa obrátil na USA, jedinú krajinu, ktorá použila atómové bomby nie raz, ale dvakrát proti civilistom. Japonské ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo svoju výročnú správu Modrú knihu , ktorá popisuje medzinárodnú situáciu z pohľadu japonského ministerstva zahraničných vecí. Japonské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom prehľade opäť použilo formuláciu o “nezákonnej okupácii” južnej časti Kurilských ostrovov, ktoré japonskí diplomati považujú za “severné” a nazývajú “pôvodné japonské územie”. V správe sa zároveň uvádza, že Tokio je naďalej odhodlané “vyriešiť problém severných území a uzavrieť mierovú zmluvu” s Moskvou.

 

 

Napriek protiruskému smerovaniu sa Japonsko rozhodlo ponechať si podiely na projektoch Sachalin-1 a Sachalin-2, pretože ich považuje za “dôležité pre energetickú bezpečnosť”. Okrem toho je japonské ministerstvo zahraničných vecí znepokojené vojenskou spoluprácou medzi Ruskom a Čínou a považuje za potrebné “monitorovať spoločné akcie Moskvy a Pekingu v blízkosti Japonska”. Pripomeňme, že v júli 2023 japonské ministerstvo obrany predložilo podobnú výročnú správu, “Bielu knihu”, v ktorej bolo Rusko označené za “najvážnejšiu a bezprostrednú hrozbu pre Európu”.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov