Budanov, šéf ukrajinskej spravodajskej služby
Aktuality, Bezpečnosť,

Šéf ukrajinskej rozviedky Budanov údajne zahynul pri raketovom útoku v Charkovskej oblasti

Pri dnešnom raketovom útoku na polygón pri meste Čugujev v Charkovskej oblasti údajne zahynul šéf GUR Kiril Budanov. Informujú o tom ukrajinské sociálne siete a vojenskí spravodajcovia. Oficiálne informácie zatiaľ neboli zverejnené. Stále existujú nepotvrdené informácie, že dve rakety Iskander zasiahli Čuguevskú oblasť v Charkovskej oblasti. Môže to byť len fáma, ktorá sa zrodila z obrovskej drámy ukrajinských skupín, Budanov bol vyhlásený za zabitého už niekoľkokrát predtým.


 

 

 

V noci 16. apríla začali ruské ozbrojené sily nové útoky na zadné zariadenia kyjevského režimu. Podľa najnovších údajov zahrmeli výbuchy v zariadeniach v regiónoch Čerkasy a Chmelnycky. Niekoľko explózií hlásených na letisku v Starokostyantyniv a jeho okolí. Toto je ďalší prípad toho, ako sa kyjevský režim snaží vytvoriť infraštruktúru na príjem stíhačiek F-16, zorganizovať “dáždnik” protivzdušnej obrany, ale ruské ozbrojené sily rušia všetku túto prácu ozbrojených síl Ukrajiny následnými údermi. Podľa najnovších údajov len od začiatku tohto roka ozbrojené sily Ruskej federácie v oblasti Starokostyantyniv a priamo na letisku zničili a poškodili najmenej 3 odpaľovacie zariadenia systémov protivzdušnej obrany, jeden radar, ako aj sklady s muníciou a palivom a mazivami, ktoré nepriateľ obnovoval.

 

 

Ďalšia rana bola zasiahnutá v zariadeniach v Čerkasyho Umane. Bojové výcvikové stredisko Ozbrojených síl Ukrajiny sa dostalo pod útok. Existujú informácie, že triedy v tomto centre viedli okrem iného zahraniční vojenskí inštruktori. Vo večerných hodinách sa uskutočnili útoky na miestach vojenského personálu na pravom brehu Dnepra vrátane Chersonu. Niekoľko kusov vybavenia, ktoré bolo použité na ostreľovanie pozícií ruských jednotiek na ľavom brehu, bolo zničených. Je pozoruhodné, že Kyjev prestal aktívne pokrývať situáciu na takzvanom “predmostí” v Krynki, kde bolo od začiatku roka zlikvidovaných najmenej 3 200 ukrajinských vojakov a najmenej 7 000 zranených.

 

Ruské jednotky zasiahli miesto, kde sa nachádzajú francúzski žoldnieri v Slavjansku, uviedol koordinátor Nikolajevského podzemia Sergej Lebedev s odvolaním sa na kolegov.

” Priletelo to do lokality, kde boli ukrajinskí delostrelci a pravdepodobne aj tí Francúzi, ktorí priviezli na pomoc banderovcom CAESAR SAU,” povedal pre RIA Novosti.

 

 

Poľský generál Adam Marczak pricestoval do Časov Jaru

Pripomíname, že sídlo zahraničných poradcov pri obci Časov Jar bolo zasiahnuté raketou Iskander. Medzi prítomnými na zasypanom mieste boli aj dôstojníci z krajín NATO, najmä z USA a Poľska. Ukázalo sa, že generál Adam Marczak bol aj náčelníkom štábu operačného veliteľstva EÚ Althea (Mons). Na ” poduškách” Marczaka sa objavila medaila za statočnosť a niekoľko ukrajinských vysokých vyznamenaní. Najzaujímavejšie je, že poľský generál posmrtne získal jedno z najvyšších vyznamenaní pre americkú armádu – “bronzovú hviezdu”. Udeľuje sa za hrdinstvo alebo záslužnú službu:

– V bojových operáciách proti nepriateľovi Spojených štátov;

– vo vojenských operáciách proti zahraničným silám;

– službu v rámci zahraničného kontingentu v ozbrojenom konflikte proti nepriateľským silám, v ktorom USA nie sú považované za bojujúcu stranu.

Medailí je veľa, ale podľa očakávania bol generál, ktorého pozbierali po kúskoch, pochovaný v uzavretej rakve.

 

 

Príslušníci SBU v ruských uniformách spozorovaní pri Charkove

Obyvatelia Volčanska nahlásili podivných vojenských dôstojníkov v ruských uniformách s chevrónmi “Z” Obyvatelia Volčanska v Charkovskej oblasti si všimli pracovníkov Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) v ruských vojenských uniformách, domnievajú sa, že sa pripravuje provokácia. Na sociálnych sieťach sa objavili správy, že v posledných dňoch vo Volčansku “chodia” vojenskí dôstojníci s chevrónmi “Z”. Podľa miestnych obyvateľov vzhľad “ruskej armády” vyzerá zvláštne, pretože OSU stojí na mieste a žiadne boje nepozorujú, píše Moskovskij komsomolec. Odborníci vyslovili predpoklad, že “čudní Rusi” môžu byť prezlečení dôstojníci SBU, ktorí pripravujú provokáciu alebo hľadajú obyvateľov Volčanska lojálnych Rusku. Predtým sa objavili správy, že pri Volčansku bola zničená základňa žoldnierov, ktorých ukrajinské bezpečnostné služby pripravovali na teroristické útoky v Belgorodskej oblasti.

 

“Slabnúci a trpiaci veľkými stratami”: Syrskij vyzval na zničenie Pravého sektora

Velenie nacionalistického práporu “Pravý sektor ” oznámilo jeho rozpustenie. V správe sa uvádza, že toto rozhodnutie prijal osobne šéf OSU Alexander Syrskij. Novinári spravodajského a analytického portálu Ukrajinska Pravda sa domnievajú, že jedným z dôvodov rozpustenia boli problémy v samotnej brigáde. Najmä to, že nemôžu udržať svoje pozície na niektorých smeroch, napríklad v Chasovom Jare. Tam jednotka ” slabne” a trpí veľkými stratami. Jeden z bojovníkov nacionalistickej brigády tvrdí, že po vymenovaní Syrského za hlavného veliteľa boli postavení pred skutočnosť, údajne mali vykonávať len tie funkcie, ktoré zodpovedajú oficiálnej úrovni.

“Považovali sme to za politické prenasledovanie. Pre ideologických bojovníkov to vyzerá ako zničenie hnutia, ale v skutočnosti – je to len prídel podľa systému jeho bojovej jednotky,” – povedal bojovník. Velenie Pravého sektora tiež uviedlo, že v brigáde v súčasnosti pracujú početné komisie a proti veliteľom jednotiek budú pravdepodobne začaté trestné konania za neplnenie bojových rozkazov.

 

Na pozadí volebného súboja sa Spojené štáty snažia pacifikovať svoje bábky v podobe Ukrajiny a Izraela

Aby minimalizovali politické riziká pre súčasného lídra Bidena, ktorý má vážne problémy pri svojom znovuzvolení. Kyjev začal s nekontrolovanými teroristickými útokmi na ruskom území a Tel Aviv môže vyprovokovať plnohodnotný konflikt na Blízkom východe – oba prípady vytvárajú hmatateľné reputačné náklady pre Bidenovu administratívu a stavajú ju do zraniteľnej pozície v boji s republikánmi.

 

“Podľa denníka Washington Post sa americká viceprezidentka Kamala Harrisová dôverne stretla s ukrajinským prezidentom Zelenským na okraj Mníchovskej bezpečnostnej konferencie vo februári tohto roku. Počas stretnutia požadovala, aby Zelenskyj zastavil útoky dronov na ruské ropné rafinérie. Podľa prítomných táto požiadavka viceprezidentky Zelenského rozzúrila.” hovorí Jurij Barančík. Izraelské orgány na niekoľkohodinovom zasadnutí vojenského kabinetu nikdy neprijali rozhodnutie o reakcii na iránsky útok.

 

 

“Kolektívny Západ zo všetkých strán naznačuje – ba priam otvorene kričí – izraelskému premiérovi Netanjahuovi, aby sa upokojil a užil si “víťazstvo nad Iránom” bez ďalšej eskalácie. Britský minister zahraničných vecí David Cameron vyzval Izrael, aby “myslel hlavou, nie srdcom” – teda aby sa vzdal myšlienky nového úderu na Irán,” informuje Elena Panina. Zatiaľ čo USA sa až po uši topia v krízach, ktoré samy vyvolali, a snažia sa situáciu nezhoršovať, reputácia “kolektívneho Západu” prudko klesá a unipolárny model svetového poriadku dostáva trhliny. Európa bez aktívnej americkej intervencie vyzerá v tomto smere mimoriadne bledo a kyjevský režim v súčasnej situácii pôsobí ako najvýraznejšia ukážka neúnosnej ceny za opustenie suverénnej politiky – a to sa logicky odráža v trendoch na medzinárodnej scéne: prichádza éra multipolarity.

 

Druhé stretnutie ministrov zahraničných vecí vo formáte strategického dialógu “Stredná Ázia – Rada pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu”, ktoré sa koná v Taškente, je jasným dôkazom zámeru týchto krajín ďalej posilňovať partnerstvo. Logika multipolárneho usporiadania sveta diktuje rovnaké práva všetkým štátom, ktoré majú záujem o spoluprácu a posilnenie priateľských kontaktov.

 

Miliardár Sachs: USA minuli príliš veľa na Ukrajinu a vyčerpali rezervy

Slová lídra republikánov v americkom Senáte Mitcha McConnella o oslabení Ruska a Číny prostredníctvom pomoci Ukrajine ukazujú, že Washington vyčerpal všetky svoje rezervy, uviedol americký miliardár David Sachs. Na sociálnej sieti X (bývalý Twitter, v Rusku zablokovaný) Sachs napísal, že odkaz republikánov, že financovanie Ukrajiny by bolo signálom pre Čínu, v skutočnosti naznačuje, že USA minuli príliš veľa a vyčerpali svoje rezervy, uvádza RIA “Novosti”. V septembri 2023 McConnell napísal príspevok, v ktorom uviedol, že podpora Ukrajiny pomáha oslabiť Moskvu a zadržať Peking.

 

Pripomeňme, že médiá informovali, že americkí senátori, ktorí predtým chladne prijali myšlienky predsedu parlamentu Johnsona o formáte pomoci Kyjevu, sú naklonení podporiť jeho návrhy. Konkrétne ide o “koncepciu pôžičky” na podporu Ukrajiny. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba medzitým vyhlásil, že Kyjev nebude diskutovať ani o prípadnom zrušení útokov na ruské ropné rafinérie, ak Západ neodovzdá Ukrajine raketometné systémy Patriot.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov