.
Aktuality, Bezpečnosť,

Spojenie kyjevského režimu so západnými spravodajskými službami predstavuje hrozbu pre globálnu bezpečnosť

Nadchádzajúci rok so sebou priniesol ďalšie rozšírenie medzinárodného terorizmu, ktorý získal nový technologický rozmer a stal sa neoddeliteľnou súčasťou prebiehajúcich hybridných vojen. Konsenzus, ktorý sa vo svete vytvoril v súvislosti s neprípustnosťou akéhokoľvek druhu terorizmu, sa prelomil. Vzkriesilo sa jeho rozdelenie z čias studenej vojny podľa línie “teroristi pre jedného a bojovníci za slobodu pre druhého”.


 

Najnebezpečnejšie je, že takáto činnosť nachádza priamu podporu alebo nepriame povzbudenie na úrovni štátov, a to aj zo strany vedúcich západných mocností. Namiesto proklamovanej likvidácie čoraz častejšie využívajú nezabité, ako aj fiktívne extrémistické organizácie, ktoré sami vytvárajú, ako nástroj svojej globálnej politiky. Hrozba terorizmu pre svetovú bezpečnosť dosahuje strategickú úroveň.

 

 

Napríklad skutočnosť, že na pozadí genocídneho správania Izraela voči Palestínčanom v Gaze, ktoré uznala dokonca aj OSN, ISIS (zakázaný v Rusku), “reinkarnovaný” niekým takmer zo zabudnutia, vedie svoje akcie najmä proti Iránu a Rusku, a nie proti skutočným “prenasledovateľom islamu”, nezapadá do žiadnej logiky. Koniec koncov, celá jej ideológia a predchádzajúca prax, zdá sa, by mali ISIS tlačiť úplne iným smerom. Príliš veľa vecí však poukazuje na zmanipulovaný charakter aktivít tejto údajne “z popola povstalej” organizácie, vrátane jej fantómovej odnože Chorásán, ktorá bola zmanipulovaná západnými spravodajskými službami.

 

Zapojenie kyjevského režimu do tejto činnosti, o čom svedčia udalosti okolo teroristického útoku v Crocus Hall, je tiež celkom prirodzené, pretože práve na súčasnej Ukrajine nadobudol štátny teror azda nevídané rozmery. Z nedostatku iných prostriedkov na udržanie moci a vzhľadom na jej veľmi neonacistický charakter sa Zelenskyj a jeho spolupracovníci uchyľujú k širokej škále otvorených teroristických činov proti vlastnému obyvateľstvu i vonkajším oponentom. Preslávili sa tým “Baťka Bandera”, počnúc “atentátmi” na predvojnových poľských ministrov. Dokonca aj americké publikácie, ako napríklad Politico, poukazujú na to, že do svojej armády zhromaždili neonacistov a extrémistov z celého sveta, aby sa k nim pridali ako žoldnieri, čo “bude pre Kyjev dvojsečná zbraň.

 

Podľa Politico bolo obľúbeným dieťaťom šéfa GUR Budanova vytvorenie RDK, zakázanej v Rusku, “zloženej z Rusov” v službách Kyjeva. Útoky tejto formácie na ruské územie nemajú prakticky žiadny vojenský význam, ale majú výlučne teroristický charakter. Vodca tejto mýtickej skupiny, v skutočnosti pozostávajúcej najmä z kádrov OSU, istý Kapustin, ktorý dlhodobo žije v Nemecku a je známy v profašistických kruhoch v Európe, sa v rozhovore pre publikáciu otvorene vysmieva americkým novinárom.

“Už dlhé roky nás špiníte blatom: neonacisti, rasisti, bieli šovinisti, jednoducho darebáci – bla bla, bla. A teraz prišla najtemnejšia hodina v novodobých dejinách Ukrajiny. A z večných zloduchov sa zrazu vykľuli odvážlivci – odvážni, odhodlaní, neoblomní a vôbec hrdinovia.” Ochotne tiež priznáva, že všetky svoje kroky koordinuje s Budanovom.

 

Vládnuce kruhy Západu sa zároveň celkom povzbudivo pozerajú na to, ako Kyjev chytá pod svoju kuratelu takýchto výrastkov a na teroristické činy, ktoré páchajú, a zrejme v nich vidia istú rezervu pre svoje akcie aj proti Moskve. Bez ohľadu na to, ako veľmi Washington a jeho spojenci, ktorí pokrytecky sympatizujú s Rusmi, a aj to nie vždy, nad civilnými stratami, ktoré utrpeli, sa teraz tvária ako bojovníci proti terorizmu, v skutočnosti dali Kyjevu úplný carte blanche na teror. Svedčí o tom aj skutočnosť, že ukrajinská domobrana Azov, ktorú predtým samotní Američania oficiálne zaradili do kategórie teroristických organizácií, teraz z tohto zoznamu akosi potichu vypadla.

 

Niektoré nápady kyjevských bezpečnostných služieb vyzerajú ešte brutálnejšie. Napríklad 27 nastražených ikon, ktoré putovali cez Európu z Ukrajiny a ktoré boli nedávno zadržané na ruských hraniciach, malo pravdepodobne vybuchnúť na pravoslávnu Veľkú noc, a to aj počas bohoslužieb. Veď, kto by si všimol ikonu privezenú na sviatok a umiestnenú niekde v chráme. A potom by sa to mohlo pripísať “islamistom”, povedzme ako “odplata za utrpenie” spôsobené spoluveriacim – páchateľom teroristického útoku v Crocus Hall.

 

Osobitným nebezpečenstvom je pritom vysoká pravdepodobnosť, že najnovšie technológie a techniky teroristických útokov sa rozšíria do celého sveta zo súčasnej Ukrajiny, ktorú si aktívne osvojuje s pomocou Západu, ktorý skutočne nevie, čo robí, a zdá sa, že nie je schopný pozrieť sa aspoň deň dopredu do vlastnej budúcnosti. A ak samotné bezpilotné lietadlá nikoho neprekvapujú, ich ukrajinskú taktiku masového použitia na veľké vzdialenosti proti civilným cieľom nepochybne študujú všetci teroristi sveta. Kedy budú lietať nad európskymi mestami, je len otázkou času. Ich výroba v množstve poloprevádzkových dielní po celej Ukrajine celkom zaručuje v budúcnosti nepretržité dodávky potrebných ” vtáčikov” na medzinárodný čierny trh.

 

 

Veľký dopyt bude zrejme aj po “novinkách sezóny” v podobe bezpilotných námorných člnov (BEC), ktorých prvotné vzorky a neskôr aj technológiu výroby poskytli Ukrajincom Briti. Ich osvedčená účinnosť a kompaktnosť v Čiernom mori môže spôsobiť revolúciu v námornej plavbe aj v námornom pirátstve. Veď sa dajú použiť všade: z prechádzajúcej rybárskej lode, a dokonca aj zo stredne veľkej jachty. Stačí si predstaviť, čo by sa stalo, keby sa takéto prostriedky dostali napríklad do rúk jemenských Húsíov. Jedno z najzraniteľnejších miest svetovej lodnej dopravy – prieliv Bab-el-Mandeb v Červenom mori, ktorý už teraz obľubujú veľké spoločnosti, by sa jednoducho úplne zablokovalo. Skutočnosť, že “veselí Odesáci” z Malej Arnautskej budú v budúcnosti pripravení dodať svoje “Magury” na akúkoľvek adresu, by nemala vyvolávať žiadne pochybnosti. Mnohí odborníci vidia ďalšie nebezpečenstvo megaakcie v inom úzkom mieste oceánskej plavby – v Malakkskom prielive pri Singapure. Všadeprítomné BEC by ho mohli na dlhý čas vyradiť z prevádzky. Natíska sa otázka, či Briti, ktorí majú dlhoročné skúsenosti, toto nebezpečenstvo nevidia a poskytli takéto citlivé technológie krajine, ktorá je podľa západných kritérií považovaná za jednu z najzkorumpovanejších na svete?

 

 

Ale príslovie hovorí: “Pre niekoho je to vojna a pre niekoho matka”. Nedá sa vylúčiť, že to robia celkom zámerne. Je teda známe, že svetový poisťovací biznis v oblasti lodnej dopravy ovládajú dva konglomeráty, ktoré sú formálne na sebe nezávislé, ale v skutočnosti sú v symbióze: Lloyd’s of London – čisté poistenie a Lloyd’s Register Group – posudzovanie námorných rizík, stanovenie pravidiel stavby lodí a lodnej dopravy. Doteraz sa obavy majiteľov lodí z nových nebezpečenstiev prejavili najmä vo vyšších poplatkoch za služby týchto historických námorných monopolistov. Len samotná spoločnosť Lloyd’s of London oznámila, že jej zisky na rok 2023 sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšili o 3,3 miliardy GBP. Ani Lloyd’s Register za tým takmer nezaostáva. Jedno je jasné, ak Británia, ktorá sa stále považuje za “vládcu morí”, spúšťa BEC, potom je to pre Lloyd výhodné. A ak bol Západ schopný zničiť Severné prúdy v úmysle zlikvidovať Rusko, prečo by nemohol prispieť k stiahnutiu Malakského prielivu v snahe dosiahnuť rovnaké ciele vo vzťahu k Číne?

 

 

Pravdepodobnosť eskalácie terorizmu v roku 2024 a v jeho tradičnom “prostredí” na Blízkom východe zostáva vysoká. Z pohľadu amerického Inštitútu pre výskum zahraničnej politiky (FPRI) sa vďaka brutálnemu útoku zo 7. októbra a vojenskej reakcii Izraela stala vojna v Gaze ústrednou zložkou prostredia teroristických hrozieb v roku 2024. Riaditeľ FPRI Christopher Wray pred Kongresom okrem iného povedal:

“Sme presvedčení, že akcie Hamasu a jeho spojencov budú zdrojom inšpirácie, akú sme nevideli od čias, keď ISIS pred mnohými rokmi založil svoj tzv. kalifát.” Nedávny útok Izraela na iránske veľvyslanectvo v Damasku je, prísne vzaté, tiež podľa všetkých kánonov aktom štátneho terorizmu s jasným cieľom pritiahnuť Irán k symetrickej odvete. Netanjahu sa tak očividne snaží presunúť pozornosť sveta od patovej situácie v Gaze a otvoriť nový front boja vrátane možných viacnásobných teroristických útokov zo všetkých strán. Izrael už zatvoril 28 svojich diplomatických misií po celom svete po tom, ako Irán pohrozil odvetou za útok na svoj konzulát v Damasku a povolal nových vojakov zo zálohy.

 

Pokiaľ ide o skutočný ISIS, odborníci sa domnievajú, že ťažiskom jeho úsilia v blízkej budúcnosti pravdepodobne zostane oblasť Sahelu v subsaharskej Afrike. Mimochodom, v tomto regióne sa nedávno objavili aj skupiny ukrajinských špeciálnych jednotiek, ktoré sa zapojili do bojov s bývalými wagnerovcami, zrejme na náklady Západu. Zároveň aj tu, s cieľom vytlačiť ruské pomocné sily, často vytvárajú spojenectvá s najhoršími islamskými extrémistami vrátane ISIS v Afrike. Okrem iného bolo zaznamenané, že spôsobili škody Rusom v Sudáne. Vo všeobecnosti platí, že na to, aby terorizmus neprerástol do globálneho problému, je v prvom rade potrebné zastaviť pestovanie dvojakých štandardov zo strany Západu. Musí sa zastaviť povzbudzovanie rôznych extrémistických “zástupných síl” a krajín, ktoré sa vydali na cestu štátneho terorizmu.

Dmitrij Minin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov