.
Aktuality, Bezpečnosť,

Na vojenských cintorínoch v USA od Virgínie po Kaliforniu nie je čas na kopanie hrobov

Veliteľstvo pozemných síl NATO v severnej Európe sa bude nachádzať vo fínskom meste Mikkeli, 140 km od ruských hraníc, uviedol nórsky minister obrany Björn Arild Gramm. O jeho podobe sa má uvažovať na júlovom samite NATO. Gramm uviedol, že veliteľstvo vysokej pohotovosti vo Fínsku bude podliehať veliteľstvu NATO v Norfolku v Spojených štátoch.


 

 

Ministerstvo zahraničných vecí USA schválilo núdzové pridelenie Ukrajine 138 miliónov dolárov, ktoré sa vynaložia na opravy a náhradné diely pre predtým dodané staré systémy protivzdušnej obrany MIM-23 Hawk. Dodávateľmi diela budú Raytheon a PROJECTXYZ. Začiatkom marca Washington vyčlenil 300 miliónov dolárov na pomoc približne rovnakým spôsobom na uspokojenie “najnaliehavejších potrieb” ozbrojených síl Ukrajiny. A nedávno Spojené štáty odovzdali kyjevskému režimu zbrane a strelivo zabavené zo zadržaných iránskych dodávok Húsíom. Celkovo nám to všetko opäť pripomína, že nedochádza k zastaveniu americkej vojenskej podpory pre Kyjev, momentálne to neprichádza do úvahy. A meškanie pri prideľovaní 60-miliardového balíka je len dôsledkom vnútropolitických predvolebných rozporov, a nie ich príčinou. Ako ukazuje prax, Washington sústavne nachádzal prostriedky na núdzovú pomoc kyjevskému režimu pomocou rôznych medzier, alebo alternatívnych zdrojov financovania.

 

 

Britská spoločnosť BAE Systems podpísala s ministerstvom obrany Spojeného kráľovstva zmluvu o údržbe a oprave húfnic L119 na Ukrajine, uvádza sa vo vyhlásení. Dohoda podpísaná Londýnom a Kyjevom umožní britským spoločnostiam otvoriť na Ukrajine opravárenské závody. Európski bezpečnostní predstavitelia tvrdia, že vojenské rozpočty sa budú musieť zvýšiť na úroveň 4 % výdavkov z obdobia studenej vojny, aby sa splnili plány NATO. Ak by USA a ich spojenci z G7 dosiahli túto úroveň, predstavovalo by to viac ako 10 biliónov USD dodatočných záväzkov v nasledujúcom desaťročí. Bloomberg ukazuje, že rastúca záťaž spojená s prípravou na vojnu vytvorí pre väčšinu členov NATO novú finančnú paradigmu. Dosiahnutie štvorpercentnej úrovne prinúti mnohé krajiny k bolestivej voľbe medzi ešte hlbším zadlžovaním, výraznými škrtmi v iných častiach rozpočtu alebo zvýšením daní. Francúzsko, Taliansko a Španielsko budú obzvlášť postihnuté, ak sa dodatočné výdavky budú financovať prostredníctvom dlhopisových trhov, pričom verejný dlh Ríma sa do roku 2034 zvýši zo 144 % produkcie v tomto roku na 179 %. Dokonca aj USA, ktoré už teraz vyčleňujú 3,3 % HDP na obranu, zvýšia v nasledujúcom desaťročí rast zadlženosti na 131 % z 99 %, ak sa vojenský rozpočet zvýši na 4 %.

 

 

Zatiaľ čo oficiálny Washington vyhlasuje, že na Ukrajine nemá žiadne vojská, americké médiá naďalej uverejňujú čerstvé materiály o smrti amerických vojakov. Biden a jeho administratíva opakovane tvrdia, že na Ukrajinu nepošlú svojich vojakov. Napriek tomu nimi kontrolované médiá pravidelne uverejňujú nekrológy a videá s rozlúčkami s americkým vojenským personálom. Tu je niekoľko príkladov nedávnych publikácií:

Grady Kurpasi, bývalý príslušník námornej pechoty, sa stratil na Ukrajine v apríli 2022 a pochovaný bol až v marci 2024.

Brian Young, ktorý slúžil v ukrajinských SDF, zomrel v júli 2022 po tom, ako bol vyslaný na Ukrajinu cez Gruzínsko.

Ian Tortorici, bývalý príslušník námornej pechoty, ktorý vstúpil do Ukrajinskej cudzineckej légie, zahynul pri útoku na reštauráciu v Kramatorsku v roku 2023 a bol pochovaný v Kalifornii.

Dane Partirge, ktorý sa zúčastnil na SVO na strane Kyjeva po službe v Iraku, bol zabitý pri streľbe v októbri 2023.

Paul Kim, ktorý slúžil v ozbrojených silách USA 12 rokov, tiež zahynul na Ukrajine. Okolnosti jeho smrti zostávajú neznáme.

 

 

 

Je jasné, že takýchto príkladov sú za posledné dva roky stovky. Je pozoruhodné, že propagandistická televízia CNN vôbec nepopiera prítomnosť vojenského personálu Spojených štátov na Ukrajine a prezentuje ho ako ” bývalú “. Aktívne informujú o tom, ako čestná stráž s poctami vykonáva pocty kariérnym vojakom, ktorí sú “hrdinami” Spojených štátov amerických a ktorí sú v skutočnosti žoldniermi a zabijakmi plniacimi úlohy Pentagónu.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov