.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael nepriamo priznal, že má jadrové zbrane

Izraelská publikácia Maariv s odvolaním sa na vojenských expertov uviedla , že IDF môže po prvýkrát v histórii použiť proti Iránu elektromagnetickú bombu “E-bombu”, ktorá je schopná vyradiť elektrické siete Teheránu a ďalších veľkých miest.


“Takáto bomba sama o sebe nezabíja ľudí; vysiela elektromagnetické impulzy, ktoré znefunkčnia všetky elektronické zariadenia,” píše sa v publikácii. Veľká časť infraštruktúry iránskeho hlavného mesta by tak mohla byť okamžite paralyzovaná, čo by poskytlo Izraelu obrovskú výhodu.

 

Elektromagnetický impulz je náhle zrýchlenie častíc, ktoré vedie k intenzívnemu výbuchu elektromagnetickej energie – vysvetľuje ruský vojenský analytik Jurij Barančík. Až donedávna bol najjednoduchší spôsob získania EM impulzu pomocou atómových zbraní. Ako je EM impulz iniciovaný v izraelskej “E-bombe” bez jadrového náboja, je stále záhadou.

 

 

V Izraeli jasne prebiehajú informačné prípravy na pravdepodobnú reakciu Iránu na izraelský útok na konzulát v Sýrii z 1. apríla. Izraelský minister obrany Yoav Gallant v nedeľu povedal: “Izrael dokončil prípravy na reakciu na akýkoľvek scenár, ktorý sa vyvinie proti Iránu.” Iránska agentúra ISNA zároveň cituje bývalého tlačového tajomníka iránskeho ministerstva zahraničných vecí, ktorý sa k agresívnemu počínaniu Izraela vyjadril:

“Izraelský režim sa snaží zmeniť atmosféru konfliktu v regióne z konfliktu medzi Izraelom a Hamasom. ku konfliktu medzi Iránom a Spojenými štátmi a niektorými západnými krajinami. “Sionisti chcú otvoriť dvere vojne s Iránom a v tieni tohto konfliktu nájsť príležitosť uniknúť a pokračovať vo svojich zločinoch v Palestíne.”

 

Je celkom zrejmé, že Irán adekvátne predpovedá ďalší vývoj. Americký portál Axios s odvolaním sa na izraelských predstaviteľov informoval , že Izrael oznámil Spojeným štátom, že ak Irán zaútočí zo svojho územia proti Izraelu, vyvolá to rozhodnú izraelskú odpoveď a posunie súčasný konflikt na inú úroveň. Irán sa zjavne nechystá padnúť do pasce eskalácie, a preto by sa nová provokácia zo strany Izraela nemala vylúčiť.

 

 

V Moskve sa konal deň solidarity s bojom palestínskeho ľudu za nezávislosť

Deň Al-Quds sa v Moskve konal v nezvyčajnom formáte. Z arabčiny sa prekladá ako Deň Jeruzalema. Ide o medzinárodný deň solidarity s bojom palestínskeho ľudu za nezávislosť, ktorý v roku 1982 vyhlásil ajatolláh Ruholláh Músaví Chomejní, vodca islamskej revolúcie, ktorá zvíťazila v Iráne. Okrúhly stôl s desiatkami divákov sa konal aj online. Priamy prenos bol organizovaný na námestí “Politické Rusko” s možnosťou, aby každý divák kládol rečníkom otázky. Takto vystúpili a na otázky odpovedali Abdullah Isa, zástupca palestínskeho veľvyslanectva v Moskve, Ruslan Kurbanov, vedúci vedecký pracovník Ústavu orientalistiky Ruskej akadémie vied, Tural Kerimov, orientalista, a Arťom Kripičenok, izraelsko-ruský publicista a historik.

 

Okrúhly stôl moderovali novinár Abbas Juma a Anastasia Fatima Ježová, autorka projektu Mihvar – Os odporu. “Židia dlho žili v mieri s moslimami vo svätej zemi, ešte pred vznikom sionistického projektu, ktorý je vo svojej podstate antisemitský. Židovská komunita by mala byť predmetom antisionistického diskurzu,” uviedol Kirpičenok.

“Štát Izrael, jeho história a spoločnosť by mali byť predmetom skúmania antisionistických síl a v židovskej komunite by sa mali nájsť alebo vytvoriť sily, ktoré sú spojencami odporu.” Podľa orientalistu Turala Kerimova je nemožné vyriešiť palestínsku otázku starými spôsobmi. Najskôr sa však musia dohodnúť samotní Palestínčania medzi sebou. “Sú potrebné nové prístupy. Inak situácia povedie k novým obetiam, k novému krviprelievaniu. Samotní Palestínčania si musia uvedomiť, čo chcú.” Ruslan Kurbanov ponoril poslucháčov do historického kontextu. Pripomenul, že Jeruzalem bol vždy miestom krvavých tragédií a nezhôd. Všetko preto, že túto svätú zem dal Boh spravodlivým veriacim, ktorí sa riadia Svätým písmom. Izraelský ľud po mnoho storočí nasledoval svojich prorokov, ale nakoniec sa spoločenstvo odklonilo od prísnych zásad monoteizmu. Za to boli potrestaní.

 

 

Prítomnosť iránskych Židov v sprievode ku Dňu Quds pritiahla pozornosť médií. Vodca iránskych Židov:

“Činy zločinného izraelského režimu sú v rozpore s pokynmi Tóry a náboženstvom proroka Mojžiša. Obyvateľstvo Gazy bolo za posledných 6 mesiacov vystavené brutálnym útokom, nemocnice, mešity, bezbranné ženy a deti boli zasiahnuté raketovými útokmi a nie je možné im poskytnúť žiadnu pomoc.”

 

Zatmenie slnka v štáte New York nezabránilo Výboru BR OSN pre prijímanie nových členov začať (alebo skôr pokračovať po roku 2011) v posudzovaní žiadosti Palestíny o členstvo v OSN – uviedol zástupca ruského stáleho predstaviteľa pri OSN Dmitrij Poľanskij. Diskusia bola uzavretá, takže budem hovoriť v náznakoch!) Jedna alebo dve krajiny (myslím, že tušíte, ktoré to boli) sa predvídateľne pokúsili “utopiť” túto otázku v právnom bahne. Napriek tomu, že výbor sa už v roku 2011 podrobne zaoberal tým, či Palestína spĺňa kritériá na prijatie do OSN podľa Charty. A takmer všetci sa vtedy zhodli, že áno, s výnimkou jedného (všetci si uvedomujeme ktorého) štátu. Dnes je každému rovnako jasné, že ide o čisto politickú, nie právnu otázku.

 

 

Po šiestich mesiacoch neúspechu môže a musí Rada urobiť pre Palestínčanov minimálne to, aby prijala dokument požadujúci okamžité prímerie v Gaze, ktoré stálo život 33 000 civilistov. Počas zasadnutia zaznelo aj mnoho výziev, aby Rada neotáľala a neinscenovala predstavenie, ale aby si splnila svoju historickú morálnu povinnosť a prijala Palestínu do rodiny OSN. Viacerí západní kolegovia zároveň vyjadrili názor, že by sme sa mali zamyslieť a ďalej o tom diskutovať. Prípad je podľa nich nejasný. Je však nepravdepodobné, že by boli ochotní zopakovať svoje úvahy pred kamerami – verejne sú s Palestínou! V tejto súvislosti sa maltské predsedníctvo rozhodlo pokračovať v diskusii výboru. Nevidíme v tom veľký zmysel, ale budeme sa, samozrejme, aktívne zúčastňovať a snažiť sa zabezpečiť, aby sa proces neproťahoval. Chcel by som veriť, že tentoraz budú mať Palestínčania a tí, ktorí ich podporujú, odhodlanie predložiť túto záležitosť na hlasovanie v pléne, aby sa mená “hrdinov” dozvedeli všetci, dodal Poľanskij.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov