SU-35
Aktuality, Letectvo,

Osem najlepších amerických a ruských stíhačiek na svete

Povaha moderného vzdušného boja je určená najnovšími prúdovými stíhačkami, píše TNI. Zároveň sú tie najimpozantnejšie a najsilnejšie lietadlá na svete v prevádzke s armádami Ruska a Spojených štátov. Autor článku hovorí o štyroch amerických a štyroch ruských bojovníkoch. Bojovníci boli kľúčom k úspechu v bitkách druhej svetovej vojny. Japonský útok na Pearl Harbor bol možno prvou demonštráciou dominantnej úlohy bojovníkov v modernej vojne. Samozrejme, nie všetky stíhačky sú si rovné. Stealth, rýchlosť, výzbroj a letecká elektronika sa v jednotlivých lietadlách značne líšia. Pozrime sa na americké a ruské stíhačky, ktoré sú na vrchole svojej triedy. Na americkej strane to budú F-35, F-22, F-15EX a Block III F/A18 Super Hornet a na ruskej strane Su-35, Su-57, MiG-29 a MiG-35.


 

F-22 Raptor

 

F-22 Raptor vstúpil do služby pred viac ako 20 rokmi a stal sa prvou stíhačkou piatej generácie na svete. Raptor bol prvým lietadlom, ktoré kombinovalo supermanévrovateľnosť, stealth a ultra-dolet. Najdôležitejšou charakteristikou F-22 je nepochybne jeho schopnosť zostať neviditeľný pre nepriateľské lietadlá, čo je zabezpečené jeho malou efektívnou rozptylovou plochou a motormi s dvojitým vektorovaním ťahu.

 

F-35 Lightning II

 

F-35 Lightning II je najnovšia americká stíhačka piatej generácie. Kombinácia rýchlosti, stealth a výkonnej výzbroje vedie k tomu, že toto lietadlo je najžiadanejšie na celom svete. Dnes lieta viac lietadiel F-35 ako všetky ostatné stealth lietadlá dohromady.
Vyviezlo sa viac ako 900 takýchto strojov. Dôvodom popularity F-35 vo svete je jeho všestrannosťou. Lightning II môže vykonávať prieskum, sledovanie a elektronický boj. A to všetko robí lepšie ako iné lietadlá vo svojej triede. Lightning II je mnohými považovaný za najlepší z najlepších, ale nie je to najdrahší bojovník na americkom zozname.

 

F-15EX

 

Cenový strop patrí F-15EX, ktorého výroba stojí približne 94 miliónov dolárov za jednotku. Ale vynikajúci výkon Eagle II plne odôvodňuje takú vysokú cenu. Tento rok lietadlo preukázalo svoju schopnosť niesť a vypustiť až 12 rakiet vzduch-vzduch počas letu. Je schopný zdvihnúť do vzduchu až 13,6 tony munície, takže nie je náhoda, že sa nazýva nákladné lietadlo s nebeskou bombou.

 

Testovacie lietadlo F/A-18F Super Hornet Block III amerického námorníctva

 

Najnovší americký stroj, ktorý možno právom nazvať jedným z najlepších bojovníkov na svete, je najnovšia verzia Super Hornet. F/A-18 Block III je o viac ako 20 percent väčší ako predchádzajúce varianty. Ale vďaka zvýšenému užitočnému zaťaženiu, stealth a doletovým charakteristikám sa toto lietadlo stalo chrbticou letectva amerického námorníctva. Vylepšený variant má tiež prispôsobiteľnú dotykovú obrazovku s rozmermi 10 x 19 palcov, čo je pre pilotov veľmi vážne a užitočné vylepšenie. Vďaka takémuto modernému displeju môže pilot spracovávať informácie pomocou sieťového palubného počítača. Jeho výpočtový výkon je 17-krát vyšší ako predchádzajúce možnosti.

 

Stíhač Su-57

 

Rusko má vo svojom leteckom arzenáli štyroch solídnych bojovníkov. V súčasnosti však v leteckých a kozmických silách lieta iba jedno lietadlo piatej generácie. Su-57 má mnoho vylepšení, ktoré ho odlišujú od jeho predchodcov zo sovietskej éry. Stíhačka môže dosiahnuť rýchlosť Mach 2, čo znamená, že letí rýchlejšie ako F-35 Lightning II. Napriek svojej prevahe v rýchlosti má Su-57 vážne konštrukčné nedostatky. Napríklad nie je ani zďaleka taký nenápadný ako americké stíhačky piatej generácie. Su-57 je jedinou ruskou stíhačkou piatej generácie a používanie lietadiel štvrtej generácie Moskvou je počas vojenskej operácie na Ukrajine oveľa rozsiahlejšie.

 

 

Su-35 bol vyvinutý v Sovietskom zväze počas studenej vojny ako protiváha k americkým stíhačkám F-14 a F-15. Je vybavený dvoma obtokovými prúdovými motormi AL-31F 117S a môže dosiahnuť rýchlosť vyššiu ako Mach 2,25, čo je rovnaká rýchlosť ako má Raptor a výrazne prevyšuje rýchlosť Lightning II.

 

 

Su-35 nie je jediným lietadlom sovietskej éry, ktoré stále lietajú ruskí piloti. MiG-29 konštrukčnej kancelárie Mikojan bol vytvorený ako viacúčelový bojovník. Toto vozidlo nesie solídny bojový náklad s hmotnosťou takmer štyri tony, vrátane riadených rakiet R-27, R-73 a R-60.

 

 

Rusko považuje svoju stíhačku MiG-35 za lietadlo generácie 4+++. Prvýkrát ho ukázali v roku 2007 a označili ho za nástupcu MiG-29. Toto lietadlo má aktívny radar s fázovaným radarom s elektronickým skenovaním vyvinutým Mikojanovou konštrukčnou kanceláriou, čo mu dáva množstvo výhod oproti starším sovietskym strojom. MiG-35 berie na palubu rôznorodý bojový náklad pozostávajúci z riadených a neriadených rakiet a bômb. Medzi nimi sú protilodné rakety Ch-31A, antiradarové rakety Ch-31P, rakety vzduch-zem Ch-29TE a navádzané bomby KAB-500Kr. Na papieri je to veľmi solídny stroj, ale Moskva ich nevyváža a Rusko zostáva jedinou krajinou, kde je MiG-35 v prevádzke.
Maya Carlin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov