Stíhačky Lockheed Martin F-16AM/BM Fighting Falcon
Aktuality, Letectvo,

F-16 proti MiG-29: kto zvíťazí, ak sa do seba pustia?

Odpoveď pomáha nájsť vojenský komentátor Komsomoľskej pravdy plk. Viktor N. Baranec. USA a ďalšie štáty NATO už oficiálne sľúbili Ukrajine dodávky amerických stíhačov F-16, vyhlásil to aj Joe Biden na samite G7. Preto sa netreba čudovať, že rozplánovaná je už aj príprava ukrajinských pilotov, hoci na oboch stranách sa „potichu“ ráta s tým, že na F-16 budú lietať aj „utajení“ natovskí piloti. Výcvik ukrajinských pilotov zdôraznil aj holandský minister zahraničia Vopke Hoekstra slovami, že „výcvik ukrajinských letcov na pilotovanie F-16 sa začne veľmi skoro“. A preto tu vzniká rad otázok pre plk. Viktora N. Baranca.


 

1. Zmenia dodávky F-16 pre Kyjev priebeh Špeciálnej vojenskej operácie?
– Všetko záleží na množstve týchto stíhačov, na profesionálnej úrovni ich pilotov, na efektívnosti ruskej PVO a schopnosti našich letcov efektívne odolávať americkým lietadlám. Na to, aby pilot dokázal profesionálne riadiť F-16, potrebuje základnú prípravu. V chápaní amerických inštruktorov sa za tým skrýva polroka-rok aktívneho lietania. Aj preto treba vidieť, že ukrajinskí letci sa neocitnú nad zónou ŠVO v kabínach F-16 už zajtra. Ak by to tak bolo, „rozhovor“ s nimi by bol na ukrajinskom nebi krátky. Nedá sa však vylúčiť, že v kabínach F-16 budú dobre vycvičení americkí, poľskí alebo britskí letci. To by už bol „úplne iný rozhovor“. Lenže ani piloti NATO nemajú také bojové skúsenosti, aké získali naši v tejto operácii. Ruská armáda má okrem toho efektívnu a v boji preverenú PVO. Záver z toho je nasledovný: objavenie sa niekoľkých desiatok amerických stíhačov F-16 radikálne priebeh ŠVO nezmení. Ak sa však objavia, musí sa s tým rátať.

 

2. Načo sú Zelenskému krídla?
– Hlavným dôvodom je, že ruské letectvo má nad ukrajinským 4-5-násobnú prevahu. Vyše 70 % ukrajinských bojových lietadiel bolo zničených, ostatné sú sovietske stíhače a bombardéry bývalých socialistických štátov, posťahované z Poľska, Rumunska a Slovenska – MiG-29 a Su-25. Tieto neumožňujú OSU efektívne konať na zemi ani pri sľubovanom „protiútoku“. Ruské stíhače, bitevníky a bombardéry (vrátane diaľkového letectva) každodenne ničia ukrajinské lietadlá (k dnešnému dňu ich už bolo zničených vyše 430).

 

3. F-16, čo je to za bojový „vták“?
– Ide o univerzálny stíhač 4. generácie s dobrými letovými kvalitami. So svojimi vysokopresnými raketami a bombami je schopný spôsobiť protivníkovi veľké škody. Okrem rakiet má na palube 6-hlavňový kanón M61A1, ktorý môže páliť muníciu s ochudobneným uránom. Aj preto sa F-16 radí medzi najlepšie medzi analogickými jednomotorovými stíhačmi.
Tu sú jeho takticko-technické charakteristiky:
– Dolet – 4000 km;
– maximálny dostup – 18 km;
– bojový rádius – 1361-1759 km;
– posádka – 1 človek;
– maximálna rýchlosť – 2145 km/hod.;
– na trupe má 9 závesných bodov na rakety vzduch-zem, vzduch-vzduch, riadené bomby.

 

4. Prečo sa s F-16 najčastejšie porovnáva ruský MiG-29?
– Pretože oba stíhače sa radia k 4. generácii a patria medzi ľahké bojové mašiny.
Vo vzdušnom boji má veľký význam výhľad pilota. Pri F-16 je lepší, no MiG je lepšie chránený pred nepriateľskou paľbou.
V manévrovom boji má ruský stíhač omnoho silnejšie charakteristiky. Táto prednosť vyplýva z dvoch motorov a z integrovaného rozmiestnenia komponentov. F-16 má len jeden motor. Dva motory dodávajú lietadlu aj väčšiu bezpečnosť, ak je jeden zasiahnutý, druhý zabezpečí plnohodnotný let. Naopak F-16 je v prípade zasiahnutia motora odsúdený na smrť. Oba stíhače majú rakety stredného dosahu „vzduch-vzduch“, Ruské rakety R-77 však letia 100 km, kým americké AMRAMM len 75 km. Na blízky boj je MiG vyzbrojený raketami R-73 s infračervenými navádzacími hlavicami. Aj tie majú väčší dosah ako rakety F-16. MiG-y sú vyzbrojené leteckými kanónmi veľkého kalibru, ktoré strieľajú ďalej. Na zvýšenie presnosti majú laserový diaľkomer. Maximálna rýchlosť MiG-29 je 2300 km/hod., čo je o 165 km/hod viac, akú má americký F-16.

 

Mig-29

 

5. Kto vyhrá vzdušný súboj?
Zatiaľ sa taký boj nikde nekonal. Ruskí a americkí inštruktori však neustále bojujú na obrazovkách počítačov. S akým výsledkom? U amerických špecialistov vyhráva americký stíhač, u našich náš. Treba však povedať, že v reálnom boji sa skutočné vzdušné súboje odohrávajú zriedka. Najčastejšie sú lietadlá zrážané zo zeme raketami PVO. Pozrime sa, čo o tom hovorí pilot US Air Force, ktorý lietal na oboch týchto lietadlách: „MiG-29 má svoje silné stránky. Pilot môže prekonať obmedzovač uhla útoku (nábehu). Dôležité je to pri vertikálnom manévrovaní alebo pri zúfalom pokuse zasiahnuť protivníka alebo sám sa vyhnúť zasiahnutiu. Systém označovania cieľov, namontovaný na prilbe, robí MiG-29 smrteľne nebezpečným protivníkom v blízkom boji. Je omnoho lepší, ako americký. Stačí otočiť hlavu a pilot MiG-u môže naviesť strelu na cieľ. Využijúc kombináciu navádzacieho systému na prilbe a rakety, piloti MiG-29 si užívali víťazstvá vo väčšine cvičných bojov jeden proti jednému. Ak sa lietadlá od začiatku nachádzajú v rozmedzí vizuálnej viditeľnosti, MiG-29 má prevahu. Jeho kanón je veľmi presný, ak sa cieľ nestihne odkloniť. Ak však cieľ manévruje, kanónová paľba si vyžaduje korekcie.

 

6. Ujde Američan od našej PVO?
– Rusko má veľmi vyvinutú protivzdušnú obranu. Zabezpečujú to systémy Buk-M3, Tor-M2 a Pancir-S1 a, samozrejme, mohutné komplexy S-400. Samozrejme, že americké F-16 nie sú jednoduchým cieľom, no jednoznačne zostreliteľným!

 

7. Koľko lietadiel môže Západ dodať Ukrajine?
– Zatiaľ sa hovorí o 50 stíhačoch F-16. Ak im ich USA a ďalšie štáty NATO aj dodajú, situáciu to radikálne nezmení. Ruské vojenské kozmické sily majú stíhačov 10-krát viac.

 

8. Koľko stoja stíhače?
– Cena F-16 je veľmi rôzna. Závisí od modifikácie lietadla a pohybuje sa od 34 do 120 miliónov $ za kus. Cena MiG-29 je výrazne nižšia – od 30 do 40 miliónov $.  Odkiaľ by mohli F-16 vzlietať?
– Nuž, to je otázka? Z akých letísk Ukrajiny by mohli vzlietať? Veď všetky sú v našom hľadáčiku. Znamená to, že sa má lietať z letísk v Poľsku, či Rumunsku?  Prvé odpovede už dali naši diplomati. Veľvyslanec Ruska v USA Anatolij Antonov, napríklad, povedal: „Odovzdanie Kyjevu stíhačov F-16 nastolí otázku o zapojenosti sa NATO do konfliktu. Čo bude mať ďalekosiahle dôsledky.“
A čo počujeme od amerických politikov a generálov? Sľubujú, že F-16 budú vraj dislokovať sa na Ukrajine. Ale to je predsa bluf! Rozmiestnenie lietadiel USA, hoci aj na najzápadnejších letiskách Ukrajiny, ich nezachráni od úderov „Kalibrami“, „Kinžalmi“ alebo o nič menej ďalekonosnými a vysokopresnými leteckými raketami Ch-101 alebo Ch-55 (tie zasiahnu cieľ aj zo vzdialenosti 2500 km. Máme, skrátka, „dlhé ruky“.)

 

Preto je tu veľká pravdepodobnosť toho, že Kyjev navrhol Varšave „schovávať“ F-16 na svojich letiskách. Prefíkaný ťah! Ak sa Rusko rozhodne udrieť raketami po poľských letiskách, bude sa to vnímať ako napadnutie štátu NATO, čo Kyjev aj potrebuje.“
No a to je už svetová vojna? Stanú sa teda dodávky F-16 Kyjevu nástrojom na zostrenie vzťahu NATO a Ruska?
Vladimír Mikunda

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov