Ruské viacúčelové stíhacie lietadlo generácie 4++ MiG-35, zdroj: militarywatchmagazine
Aktuality, Letectvo,

Prečo sa ruské stíhačky MiG-35 nezúčastňujú na Ukrajine

Na čínskej medzinárodnej leteckej a vesmírnej výstave v Ču-chaji, ktorá sa konala od 8. do 13. novembra, Rusko ukázalo štyri svoje bojové lietadlá: ťažké Su-34, Su-35 a Su-57 a tiež ľahký MiG-35. Prítomnosť MiGu-35 tam však vyvolala otázku, prečo nie je najnovšia high-tech ruská stíhačka zapojená do operácie na Ukrajine, píše americká publikácia Military Watch.


 

.

 

Pozornosť sa upriamila na skutočnosť, že iba 6 jednotiek MiG-35 je v prevádzke ruských leteckých síl. Pritom plány boli získať minimálne 35, alebo viac takýchto stíhačiek, čo akosi naznačuje ťažkosti s prežitím programu RAC MiG JSC. Hlavne na tomto pozadí objednávok na výrobu Su-34, Su-35 a Su-57 od spoločnosti JSC Suchoj. Hoci bol MiG-35 prvýkrát predstavený v roku 2007, do prevádzky bol zaradený až v roku 2019, pretože dôvodom oneskorenia bol najmä nezáujem ruských leteckých síl o stíhacie triedy tejto hmotnostnej kategórie – píše sa v publikácii.

 

MiG-35 vyžaduje o 80 % menej údržby ako jeho predchodca MiG-29, ale je stále menej nákladovo efektívny ako Su-34, Su-35 a dokonca aj Su-57, pretože má menší dolet, bojové zaťaženie a radar, ktoré obmedzujú jeho užitočnosť v prípadnej vojne s NATO. Ruská značná strategická hĺbka a nedostatok stíhačiek schopných operovať z provizórnych pristávacích dráh v blízkosti frontových línií, pre ktoré je MiG-35 optimalizovaný, znamená, že veľká časť výroby lietadla bude venovaná exportným objednávkam, ak program vôbec uspeje. Vyhliadky pre MiG-35 sa navyše ešte zhoršili v dôsledku začiatku vývoja ľahkej stíhačky Su-75 novej generácie, ktorá bola predstavená v roku 2021.

 

Hoci Su-57 je tiež prevádzkovaný v malom počte, táto stíhačka bola široko používaná na operácie proti ukrajinským silám, vrátane potlačenia protivzdušnej obrany a možno, aj keď to nebolo potvrdené, vo vzdušných bojoch. Absencia MiG-35 môže dobre odrážať veľmi obmedzené miesto neťažkých stíhačiek v ruských leteckých silách, ako aj väčší dôraz na získavanie bojových skúseností pilotmi obsluhujúcimi Su-57 a iné lietadlá, ktoré sú považované za oveľa viac. dôležité pre obranu Ruskej federácie.

 

MiG-35 sa však podľa publikácie dobre hodí pre misie na Ukrajine, keďže jeho relatívne obmedzený dolet v tomto prípade nie je prekážkou. Okrem toho dôraz na možnosti elektronického boja, sofistikované senzory a vysoko presné zbrane robia MiG-35 potenciálne smrteľným, najmä na veľké vzdialenosti, a napriek poklesu výkonu radaru Žuk-M v porovnaní s radarom na Su -57, čo obmedzuje užitočnosť pri potláčaní nepriateľskej protivzdušnej obrany. Ministerstvo obrany Ruskej federácie však prejavuje úprimnú nedôveru voči tomuto bojovníkovi.

 

Ruské letecké sily získali tri nové viacúčelové stíhačky Su-35S. Video

 

Zatiaľ čo udržanie nových tried stíhačiek mimo konfliktu má svoje výhody v tom, že zbavuje protivníkov možnosti zhodnotiť svoju silu, zdá sa, že absencia MiG-35 na Ukrajine je oveľa viac spôsobená zanedbaním ruských vzdušných a kozmických síl v tejto triede lietadiel a nezáujem o ich vývoj. Tento vyhladzovací program však môže mať exportnú budúcnosť. Budúcnosť tejto triedy lietadiel v ruských leteckých silách však nie je ani zďaleka sľubná, pretože jej stav počas operácie na Ukrajine je jasným ukazovateľom.

Maroš Šolc

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov