.
Aktuality, Bezpečnosť,

Na Ukrajine sa začala svetová vojna dronov

Od začiatku Špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine sa udiala mohutná transformácia princípov vedenia bojov. Všimnime si dva vzájomne súvisiace javy: pozičnú vojnu a používanie nepilotovaných aparátov.


 

Čoskoro po začiatku ŠVO sa manévrovacia vojna zmenila na pozičnú: po opustení časti dobytých postavení sa OS RF opevnili na frontovej línii, ktorá sa strategicky nezmenila od konca roku 2022. V roku 2023 ruské vojská bez ohľadu na ukrajinskú protiofenzívu obsadili tri mestá: Soledar, Arťomovsk (Bachmut) a Mariinku. Ponechajúc protivníkovi niektoré nedobre brániace sa postavenia (Rabotino, Kleščovku a Krynky) dosiahli taktické úspechy na iných smeroch.

 

Vo výsledku na začiatok roku 2024 sa Rusom podarilo zastaviť ukrajinský “protiútok” a prevziať bojovú iniciatívu. Lenže v podmienkach pozičnej vojny sa ťažko rieši úloha oslobodenia ostatných častí územia v DĽR a LĽR a taktiež Chersonskej a Záporožskej oblasti.

 

 

Momentálne sa kvôli obrovským stratám OSU pripravuje na Ukrajine ďalšia vlna mobilizácie (predpoklad 500 tisíc mužov, no pripúšťa sa z rôznych dôvodov i menej), logickým sa javí prechod k rozhodujúcej činnosti: prielom frontu, obkľúčenie a rýchle zničenie nepriateľa.

 

Napriek tomu vzdanie sa taktiky manévrovacej vojny malo svoje opodstatnenie. Veľmi ju ovplyvnilo masové nasadenie dronov.
Vojská Ukrajiny sa pri podpore štátov Západu osem rokov pripravovali na “silový návrat” Donbasu. Osvojac si poučenia z porážok od domobrancov pri Debaľceve a Ilovajsku v rokoch 2014-2015 začali, okrem iného, postupne nasadzovať nepilotované drony. V roku 2022 im to umožnilo dosiahnuť na niektorých úsekoch frontu prevahu v prieskumných FPV-dronoch (First Person View, alebo pohľad prvej osoby), čo skomplikovalo činnosť OS RF. Osobitne nebezpečnými sa ukázali byť FPV-drony: mobilné a jednoduché na ovládanie v súlade so vzdušným prieskumom komplikovali presuny ruskej pozemnej techniky.

 

Keďže táto hra sa dá hrať obojstranne, už k polovici roka 2023, priam v rozpuku “protiofenzívy”, dosiahli OS RF paritu s OSU pri použití dronov kamikadze a ku koncu roka ich už prekonali.

 

Nespochybňujúc význam ostatných druhov výzbroje, spravodlivé je povedať, že použitie dronov sa stalo jedným z dôvodov krachu “protiofenzívy”. Potvrdzujú to tony hrdzavejúceho železa na bojisku, ktoré bolo kedysi západnou vojenskou technikou.
Používanie dronov mení celú štruktúru vojny: logiku, ekonomiku i logistiku. S istotou sa dá povedať, že prevažne v tom je príčina prechodu od manévrovacej k pozičnej činnosti.

 

Príkladov na to existuje množstvo. Uskutočňuje sa diaľkové neviditeľné mínovanie postavení v nepriateľskom tyle. Kvôli presnej korekcii zo vzduchu sa zvyšuje presnosť úderov delostrelectva. Tank, ktorý bol konštruovaný ako prostriedok na prielomy, sa stáva zbraňou palebnej podpory.

 

Samozrejme, že znižovaniu škôd napomáhajú prostriedky rádio-elektronického prieskumu (REP) a rádio-elektronického boja (REB). Úlohou prvých je včas zbadať približujúci sa dron a druhých zneškodniť ho. Lenže ani REP a ani REB neriešia problematiku mobility. Bez nej sa nedá plnohodnotne využiť iniciatívy, ktorú už OS RF získali. Rozhodujúci prielom (bez pochopenia nových osobitostí vojny) sa môže zmeniť na mimoriadne straty, ktorým sa moderné armády chcú prioritne vyvarovať tým, že nasadzujú do boja drony.

 

 

Aký je teda predpokladaný vývoj bojovej činnosti v roku 2024

Po prvé, vojna sa bude nachádzať v pozičnom štádiu – kým nebudú všade zavedené mobilné prostriedky boja s dronmi. Napríklad, každý kus techniky musí byť vybavený kompaktnými REP a REB (týka sa to aj skupín pechoty), protivzdušným prostriedkom alebo guľometom. Technika musí byť tiež doplnená o dodatočné ochranné elementy – napr. Mriežka nad Vežou tanku… Treba sem zaradiť aj kritickú prevahu v dronoch nad protivníkom, používanie dronov-kamikadze na ničenie nepriateľských dronov.

 

Po druhé, hlavným bojiskom sa stane vzduch.

 

Po tretie, nutnosť nadvlády vo vzduchu spôsobí zvýšenie počtu operátorov dronov (čo si vyžiada rozšírenie a zdokonalenie výcvikového programu). Z rovnakého dôvodu sa bude zavádzať automatizácia – napr. používanie neurosietí na velenie rojom dronov jedným operátorom (kontrolórom).

 

Po štvrté, používanie neurosietí dosiahne väčšiu stabilitu dronov voči prostriedkom REB, pretože im to umožní opierať sa nielen o družicové spojenie (ale, povedzme, aj o videosignál). Z tohto dôvodu nastane zvýšenie počtov REP a REB. Bude sa uskutočňovať diaľkové riadenie dronov v nepriateľskom tyle pri pomoci vopred pripravených “hniezd” (staníc základne) – mínovanie, prieskum atď.

 

Po piate, uskutoční sa prehĺbenie LBS (Location-based service) vďaka zvýšeniu dosahu činnosti dronov a dištančnej práce v tyle. Toto sa odrazí na zásobovaní, na presunoch a rotácii vojsk – a snahou je skomplikovať pri tom použitie dronov s prístrojmi nočného videnia.

 

Nakoniec, aj pozemné (a v perspektíve aj podzemné) drony prejdú vývojom: budú využité na zásobovanie, evakuáciu ranených, mínovanie alebo vyhadzovanie do vzduchu postavení. Samozrejme, že OS RF a ani ostatné moderné armády sveta sa nemôžu v bojoch opierať len o drony, lenže práve ony určujú charakter súčasnej vojny. Osobitne pri politike nasmerovanej na zachovanie životov vojakov. Keďže však ukrajinský protivník stále disponuje značnými možnosťami v tejto oblasti, prebiehajúci rok sa musí stať pre Rusov časom plánovitého navýšenia síl a dosiahnutie kritickej prevahy nad OSU.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov