.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojenskí vedci o možnosti dosiahnutia reálnej neutrality Kyjeva

Vraj ho vedia zabezpečiť len ruské vojská rozmiestnené na západe Ukrajiny, vyhlásili vedci ruskej Akadémie vojenských vied v článku v časopise „Nacionálna obrana“.


„Jedným z pravdepodobných krokov USA sa môžu stať záruky neutrality Ukrajiny, čo zodpovedá jednej z kľúčových požiadaviek Moskvy. Američania chápu, že jednostranné sľuby Kyjeva nie sú hodné ničoho a preto nevyvolávajú dôveru v ruskom vedení. Preto je treba, aby takýto sľub spevnili USA a ich spojenci v NATO. Podľa nás sa však aj voči zárukám USA treba stavať opatrne, pretože reálnu neutralitu Kyjeva zabezpečia len ruské vojská rozmiestnené na západnej hranici Ukrajiny,“ hovorí sa v článku. Podľa jeho autorov, člena Akadémie vojenských vied a experta Ligy vojenských diplomatov Aleksandra Bartoša a profesora Akadémie vojenských vied Anatolija Letiaga, zdravo uvažujúca časť elít vo Washingtone začína chápať bezperspektívnosť pokračovania doterajšej politiky podpory Kyjeva. Washington sa však stále spolieha na Severoatlantickú alianciu, ako na overený mohutný faktor zachovania rovnováhy síl s Moskvou.

 

 

Ako delostrelecké samochodky s novým systémom riadenia paľby presne ničia postavenia OSU
„Húfnice „Msta-S“ sú efektívne používané v zóne ŠVO na ničenie skrytých palebných postavení a živej sily protivníka. Ruské sily na ne pália po celé dni a noci, konkrétne sa cielia na ženijne vybudované objekty, na obrnenú techniku i na živú silu protivníka,“ tvrdia v štátnej korporácii Rostech. Priznali tiež, že na bojisku pravidelne vykladajú dopravené tam „samochodky“, ktoré sú vybavené najmodernejšou verziou navádzania a riadenia paľby ASUNO-M. Húfnica môže viesť paľbu v režime simultánneho prepadu, čo umožňuje jedným delom zasiahnuť cieľ piatimi vypálenými granátmi a vzápätí sa presunúť do nového postavenia. „Na základe skúsenosti v ŠVO je „Msta-S“ neustále zdokonaľovaná, narastá jej palebná sila, presnosť a ďalšie parametre,“ dodali v Rostechu.

 

Šojguov poradca hovorí o bojisku s principiálne novou výzbrojou
Podľa poradcu Andreja Iľnického vraj ide o tzv. mentálne bojisko. V časopise „Arzenál vlasti“ konkretizoval, že USA a NATO začali formovať „mentálne bojisko“ s principiálne novými druhmi zbraní. Obsah a charakter bojovej činnosti práve zažívajú radikálne zmeny. Zachvátenie a porážka mentálnej sféry protivníka sa vraj stanú dôležitejšie ako kontrola jeho územia.
„Vojaci USA a NATO presúvajú pozornosť od informačnej ku kognitívno-mentálnej dominancii, ako určujúceho faktora výsledného strategického víťazstva nad protivníkom,“ podtrhuje Iľnickij Dodal tiež, že nové technológie kognitívno-mentálnej dominancie sú rozpracúvané v popredných vedeckých a vojenských centrách USA a NATO, takých ako Harvardská a Princetonská univerzita, Centrum inovácií NATO, vo velení pre civilné záležitosti a psychologické operácie US Army a v iných.

 

Ruské múdre bomby vyvolávajú paniku vo velení OSU
Britský list The Times uvádza, že ruské múdre letecké bomby sa stali smrteľnou hrozbou pre OSU. Ide tu o modifikovanú muníciu sovietskej epochy, ktorej sú pridávané „múdre“ krídla (tzv. UMPK – univerzálne moduly plachtenia a korekcie) a takto voľne padajúcu bombu menia na riadenú mohutnú zbraň.
„Tieto bomby úplne zlikvidujú akékoľvek postavenie. Po dopade čo len jednej takejto bomby do nejakej budovy alebo ženijnej stavby, zostane po nej len kráter,“ cituje Times ukrajinského vojaka. Velenie OSU si myslí, že jedinou odpoveďou na to sú západné stíhače, ktoré môžu bojovať s ruským letectvom, lenže ich rozmiestňovanie sa odkladá, nakoľko sú problémy s výcvikom leteckého personálu a s materiálovo-technickým zabezpečením, hovorí sa v článku.

 

Ako je to s indickým „odmietnutím“ ruskej výzbroje?
V Indii je už vyrobených takmer tisíc tankov T-90 a 300 stíhačov Su-30MKI, nespočet rakiet Bramos, samopalov AK-203 a vôbec, aktívne sa rozvíja spoločná výroba výzbroje s Ruskom. Veľvyslanec RF v Indii Denis Alipov hovorí, že vyhlásenia o odmietnutí Nai Dillí ruskej výzbroje je skresľovaním faktov. Vysvetľuje, že India si rieši úlohu rozvoja vlastného vojensko-obranného komplexu s akcentom na realizáciu iniciatív „Vyrábaj v Indii“ a „Sebestačná India“, ktoré predpokladajú maximálne možnú lokalizáciu výroby a získanie najnovších technológií, píše TASS. Alipov dodáva, že práve týmto je zdôvodnené smerovanie na diverzifikáciu spolupráce so zahraničnými partnermi, medzi ktorými patrí Rusku vedúce miesto. Veľvyslanec pri tom dodal, že práve Rusko, na rozdiel od západných, je pripravené na maximálne poskytovanie Indii moderných technológií. Zdôraznil tiež, že India nepriznáva jednostranné západné sankcie voči Rusku a považuje ich za nelegitímne.

 

Pri tom tiež vysvetlil indickú špecifiku, že čas od času sa stretajú s partnermi a tí by mali radi „pauzu“ v dialógu s ruskými podnikmi alebo vôbec vzdať sa spolupráce. Unikátnosť Indie však spočíva v tom, že na mieste jedného váhajúceho podnikateľa sa zrazu objavia dvaja iní, preto niet núdze o tých, ktorí sa neboja západných protiruských sankcií. Alipov podtrhol, že nech to znie akokoľvek paradoxne, práve „šoková terapia“ v podobe geopolitickej transformácie umožnila pristúpiť k realizácii potenciálu rusko-indickej spolupráce.
„Rátame s ešte hlbším spojením spolupráce národných systémov vo finančne-bankovej a vedecko-technickej sfére. Čas preukázal, že západné modely sú používané len na prospech jednotlivých skupín štátov a preto ich nie je možné považovať za spoľahlivé. Pre Rusko a Indiu nastal čas internacionalizovať svoje platformy. Ich spárovanie je receptom na úspech našich vzťahov,“ dodal ruský veľvyslanec Denis Alipov.

 

Putin: Ako rakety „Avantgard“ prekonali systém PRO USA
Povedané inak, Rusko skonštruovaním rakiet „Avantgard“ vynulovalo investície USA do systému PRO. Presne toto povedal V. Putin novinárovi D. Kiselovi pre televíziu Rossija 1 a RIA Novosti.
„Ak by sme porátali, na koľko ich vyšiel, povedzme, známy systém protiraketovej obrany, áno, aj jeden z hlavných komponentov prekonania PRO z našej strany – „Avantgard“, medzikontinentálna raketa, plachtiaci blok medzikontinentálneho dosahu, sú to jednoducho neporovnateľné veličiny. My sme pri tom vynulovali všetko, čo oni robili, všetko, čo investovali do toho systému PRO,“ povedal prezident a taktiež podtrhol, že práve skúsenosť s konštruovaním „Avantgardu“ ukázala ako treba konať. (Hypersonický bojový blok „Avantgardu“ je schopný letieť rýchlosťou vyše 20 Machov aj v hustých vrstvách atmosféry. Navyše pri približovaní sa k cieľu blok uskutočňuje razantné vertikálne i horizontálne manévre, čo ho robí absolútne nezraniteľným.)
Putin zdôraznil, že nikto si nebude vážiť Rusko, ak sa nebude vedieť samo obrániť. Dôsledok toho by sa odrazil aj na strate vlastnej štátnosti. Informáciu o existencii hypersonických zbraní Putin zverejnil v roku 2018 a prvý pluk „Avantgardov“ bol zaradený do výzbroje ruskej armády v roku 2021.

 

Čo je za rozhodnutím ruskej Dumy zakázať Angličanom loviť ryby v ruských vodách?
Štátna Duma RF v rámci reakcie na nie priateľské konanie Londýna prijala zákon o vypovedaní dohody z roku 1956, ktorá dovoľovala V. Británii loviť ryby v ruskej zóne Barentsovho mora. Podľa listu Daily Mail v kráľovstve sa predávalo okolo 40 % rýb, ktoré pochádzali z Barentsovho mora.
„Dohoda z roku 1956 bola zo strany Sovietskeho zväzu aktom dobrej vôle v rámci pamiatky na spoločný boj so spoločným nepriateľom počas Veľkej vlasteneckej vojny,“ povedal predseda Medziregionálnej asociácie pobrežných rybárov Severného bazénu Valentin Balašov. Dohoda bola podpísaná mesiac po návšteve N. Chruščova V. Británie ako znak oteplenia vzťahov. Dnes sa na to ruské vedenie pozerá ako na mrhanie s vlastnými zdrojmi, pretože ruským rybárom obdobné povolenie pri britskom pobreží nebolo poskytnuté.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov