Tu-22M3
Aktuality, Bezpečnosť,

Otočili sa ruské strely v noci na štvrtok nad západnou Ukrajinou späť na Kyjev? Masová výroba trojtonových bômb

Ruské ministerstvo obrany všeobecnými frázami komentovalo útok riadeným strelami, ktorý zasiahol aj Kyjev. Malo pritom dôjsť k zásahu centier prijatia rozhodnutí, logistických uzlov a miest dočasného rozmiestnenia ukrajinských špeciálnych síl a zahraničných žoldnierov. Všetky ciele boli zasiahnuté.


 

Na ukrajinskej strane sa zdôraznila informácia o tom, že použité riadené strely mali Rusko stáť 390 miliónov USD a na Kyjev leteli po zložitých manévroch nad inými oblasťami z rôznych smerov, pričom letecký poplach bol vyhlásený na celej Ukrajine. Samozrejmosťou bolo aspoň spočiatku zostrelenie všetkých striel smerujúcich na Kyjev. Podľa všetkého tu nie je dôležité, kto hovorí pravdu a kto klame. Informácie treba vnímať v kontexte predpovede, že rakety PVO sa Ukrajine môžu minúť už tento mesiac. Popritom utrpela straty systémov PVO dodaných zo západu aj tých komplexov protivzdušnej obrany, ktoré jej ostali po ZSSR.

 

Tým pádom skutočným cieľom ruskej PVO nebolo overiť reakciu ukrajinskej PVO, ani fyzicky zničiť konkrétne objekty protivníka. Cieľom pravdepodobne bolo donútiť ho k stiahnutiu zvyšných systémov PVO z línie bojového dotyku späť ku Kyjevu. Ukrajinci si musia vybrať, či budú brániť hlavné politické, administratívne a hospodárske centrum alebo uprednostnia prítomnosť PVO na frontovej línii, kde by mala kryť vojská pred stále silnejšími údermi ruského letectva. To tak musí zhadzovať bomby z väčšej vzdialenosti, k cieľu sa približujú kĺzavým letom po ustanovení blokov UMPK (Унифицированный модуль планирования и коррекции – Unifikovaný modul kĺzania a korekcie), prípadne vďaka dodatočnému pohonu na UMPB, o čom bol v začiatkoch výskytu tejto munície spísaný samostatný článok dňa 10.3.2024.

 

 

Ak by sa ukrajinské vojská ocitli bez krytia PVO, Rusi by mohli použiť neriadené bomby FAB rôznych kalibrov, ktoré by zameriavali napríklad pomocou bombových zameriavačov SVP-24, ako to bolo otestované v Sýrii. Pomocou nich sa dá s obyčajnými bombami dosiahnuť porovnateľná presnosť, ako pri použití navádzanej leteckej munície ale lietadlo sa musí priblížiť k cieľu na podstatne menšiu vzdialenosť ako s UMPK alebo UMPB. Intenzita leteckých úderov proti ukrajinským vojskám by sa tak ešte zvýšila.

 

Ďalej tu máme v tejto vojne klasický príbeh rozdvojeného spravodajstva. Mainstreamové masmédiá sa začali programovo venovať problematike odstraňovania granátového hladu – nedostatku delostreleckej munície u ukrajinských vojsk. Tým zakryli skutočne dôležité informácie z jednej a druhej strany.

 

Ukrajina zverejnila, že Rusi zhodili od začiatku roka 2024 okolo 3500 leteckých bômb, čo je oproti roku 2023 až 16-násobný nárast. Povedal to generálporučík Ivan Gavriliuk, inak zástupca ministra obrany Ukrajiny. Pomimo doplnil, že prevaha Ruska v delostrelectve je 7:1 a tento palebný val je zabezpečovaný ruskými muničnými závodmi aj dovozom z KĽDR.

 

Podľa generálporučíka dlho očakávaná dodávka stíhačiek F-16 prelomí prevahu Rusov vo vzdušnej vojne, čím sa zvýšia schopnosti Obranných síl Ukrajiny na zemi. Momentálne je však situácia taká, že ešte nie je k dispozícii F-16 a zásoby munície určitých nomenklatúr (rozumej rakiet systémov PVO) klesajú na kritickú úroveň. Či si to generálplukovník Gavriljuk o F-16 skutočne myslí je ťažké posúdiť. Armádny magazín zverejnil dňa 13.3.2024 preklad článku NYT o dodávkach F-16 Ukrajine.

 

 

Napriek problémom s výrobou munície vo svete musí Ukrajina a jej západní partneri nájsť možnosti, ako poskytnúť všetko, čo ukrajinské vojská potrebujú. V prvom rade ide o systémy protivzdušnej obrany, lietadlá, strely dlhého doletu, projektily najmä kalibru 155 mm, moderné systémy REB atď. Tieto informácie boli súčasťou článku, ktorý generálplukovník Gavriljuk napísal pre Ukrinform, ale javí sa byť na západe prehliadaným.

 

Naopak Rusko tiež zverejnilo informácie o leteckej munícii, ktoré boli v západných masmédiách ignorované. Týkali sa aj útoku na Kyjev, o ktorom sa začalo prehlasovať, že sa ho zúčastnili aj strely, ktoré sa už nachádzali nad západnou Ukrajinou, ale vrátili sa ku Kyjevu ničiť postavenia PVO, ktoré boli počas úderu odhalené, prípadne vyššie spomenuté v správe ruského ministerstva obrany ďalšie objekty. Zároveň Rusi zverejnili závažné informácie o náraste výroby leteckých bômb, ktoré si už niektoré západné médiá všimli. Stalo sa to len nedlho po oznámení začiatku masovej výroby 1,5 tonových bômb FAB-1500 s blokmi UMPK, resp. munície UMPB založenej na štvrť tonovej bombe FAB-250.

 

Dňa 21.2.2024 ruský minister obrany Sergej Šojgu opäť raz kontroloval plnenie štátnych obranných objednávok v niekoľkých podnikoch vojensko-priemyselného komplexu regiónu Nižný Novgorod. V jednom z podnikov bol informovaný o niekoľkonásobnom zvýšení výroby leteckých bômb FAB-500 a zdvojnásobení výroby bômb FAB-1500. Od februára 2024 bola spustená masová výroba leteckých bômb FAB-3000.

 

The Telegraph informuje o začiatku výroby trojtonových bômb, aj keď nie masovej:

 

The Times už slovo masová nevynechal, britské elity si želajú byť informované:

 

Ide o trojtónové letecké bomby. Tieto bomby budú schopné používať strategické bombardéry, taktické lietadlá pravdepodobne nie (Su-34 môže niesť na podtrupovom závesníku prídavnú palivovú nádrž PTB-3000, či mu tam možno dať aj troj tonovú bombu a eventuálne aj s blokom UMPB uvidíme čoskoro). V ruských médiách sa objavili špekulácie, že sú pre tieto troj tonové bomby už pripravené bloky UMPK. Na bombardovanie vojsk na prednom okraji sa však často používať nebudú, len pri nedostatku inej vhodnej munície. Je efektívnejšie napríklad na bombardér Tu-22M3 naložiť 42xFAB-500, prípadne 8xFAB-1500 než 3xFAB-3000.

 

Údajný výbuch ešte sovietskej leteckej bomby kalibru tri tony obrazca 1946 roku FAB-3000 M46:

 

Údajný kráter po leteckej bombe FAB-3000 M46:

 

Preto sa predpokladá, že budú použité proti špeciálnym cieľom, mosty cez Dneper stále stoja. Niektorí ruskí blogeri už v tejto súvislosti predpovedali skvelú budúcnosť aj päť tonovým bombám FAB-5000 a deväť tonovým FAB-9000 ešte z rezerv ZSSR. Minister obrany tiež bol v závode informovaný, že podnik päťnásobne zvýšil výrobu leteckých a delostreleckých zbraní oproti minulému roku. Výsledky vo zvyšovaní produktivity podniku sa dosiahli reaktiváciou výrobných zariadení a modernizáciou existujúcich výrobných liniek. Do podniku bolo dodané moderné high-tech vybavenie. Okrem toho minister obrany skontroloval priebeh výroby delostreleckej munície pre delá Giacint (delostrelecký duplex 2S5 Giacint-S samohybný, 2A36 Giacint-B ťahaný kalibru 152 mm) . V podniku sa už buduje nová prevádzka na výrobu munície, ktorá umožní ešte väčší nárast ich produkcie.

 

A tak uvidíme. Ruská snaha v pláne propagandy dosiahnuť to, aby sa ukrajinské systémy PVO od línie frontu vzdialili je možno až príliš zrejmá. Je otázka, či si to Rusi v najbližšom čase vynútia zintenzívnením strategických útokov. Ak áno, je otázka čo presne chystajú. Odhadnúť sa to autor tentokrát nebude snažiť, naposledy však písal o vývoji pri Avdejevke dňa 16.3.2024.

 

 

Medzitým dňa 21.3.2024 aj slovenské masmédiá písali o dobytí obce Tenenkoe a pod ruskou kontrolou je aj Orlovka. S intenzínou blízkou leteckou podporou by Rusi mohli pomýšľať až na východ na líniu Selidovo – Pokrovsk/Krasnoarmejsk a porážku 9-11 elitných ukrajinských brigád západne od Avdejevky. To by však ukrajinské systémy PVO museli brániť Kyjev.

 

P.S. Článok bol dopísaný o pol druhej v noci na 22.3.2024. Ráno sa objavili informácie o úspešných ruských útokoch na objekty energetickej infraštruktúry, o čom bol spísaný iný článok Armádneho magazínu. Zdalo by sa teda, že tlak na odvolanie systémov PVO narastá. Súbežne však ráno 22.3. 2024 vyšiel na youtube materiál aj kanáli The New Atlas o kĺzavých bombách a nevyhnutnosti silnej PVO s modernými komplexami a vycvičenou obsluhou.

 

Dilema Ukrajincov teda narastá, zatiaľ sa odhodlali k jedinému riešeniu, vyhodili hovorcu vzdušných síl Juryja Ignata, teraz sa už bude ťažšie odvolávať v článkoch na jeho výroky, za ktoré sám často neniesol priamu zodpovednosť.
MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov