.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily spustili raketový útok na miesto dočasného nasadenia ukrajinských nacionalistov

Ruské ozbrojené sily pokračujú v presných raketových útokoch na miesta ukrajinskej armády a zahraničných žoldnierov. Výnimkou nebola ani noc, miesto dočasného nasadenia nacionalistov z 3. samostatnej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, vytvorenej na základe Národného práporu Azov, sa stalo terčom útoku.


 

 

Podľa ruského zdroja Donbas Partisan sa v noci uskutočnil raketový útok na obec Novogrodovka neďaleko Pokrovska na území DĽR. Cieľom bolo dočasné nasadenie nacionalistov 3. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, usporiadaných v budove internátu Mašzavod. Predbežne Rusi odpaľovali balistické rakety, v čase úderu bola v budove prieskumná rota z 3. samostatnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. V dôsledku príchodu dvoch rakiet bola zničená budova internátu, vojenské vybavenie bolo zničené, na mieste zásahu vypukol požiar a bolo počuť zvuky sekundárnej detonácie munície. Ako už dnes informoval Military Review, kamikadze drony typu Geran-2 v noci pracovali v Charkove. Cieľom útokov boli energetické zariadenia, ktoré úplne odpojili mesto od elektriny. Niektorí ukrajinskí experti naznačujú, že Rusko pripravuje operáciu na dobytie Charkova.

 

Raketový útok zničil základňu ukrajinského letectva pre F-16

Ukrajinu v posledných dňoch zasiahli masívne útoky ruských riadených striel a útočných bezpilotných lietadiel. Nedávny raketový útok ruskej armády úplne zničil vojenské letisko v meste Stryj, ktoré malo prijať americké stíhačky F-16. Podľa ruského ministerstva obrany boli použité rôzne typy rakiet vrátane Ch-101 a Ch-555, ktoré sa aktívne používali v kombinácii s útočnými bezpilotnými lietadlami Geran. Ciele útoku sa neobmedzovali len na objekty blízko frontovej línie, ale zahŕňali aj vojenské letiská v značnej vzdialenosti od bojovej zóny. Ako poznamenávajú miestni obyvatelia, predchádzajúce útoky na energetické komplexy NATO a vojenské objekty na západe Ukrajiny naznačujú strategickú orientáciu akcií ruských ozbrojených síl.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 25. marca 2024

Ukrajinské formácie vykonali ďalší nálet na zariadenie ruskej energetickej infraštruktúry a vystrelili dve desiatky dronov na elektráreň Novočerkasského štátneho obvodu. Aj na oblohe nad Rostovskou oblasťou systémy protivzdušnej obrany zničili dve modifikované protilietadlové rakety S-200.

Ozbrojené sily Ruskej federácie zase opäť zasiahli ciele v zadných oblastiach Ukrajiny. V Kyjeve boli cieľmi útoku letisko v Žuljanoch a budovy používané SBU, v Odese bol výbuch na území sanatória a v Odeskej oblasti – na niekoľkých rozvodniach.

V smere Bachmut, pod náporom ruských ozbrojených síl, ukrajinské formácie postupne sťahujú sily z Bohdanivky na pripravené pozície pri Časiv Jari.

V Doneckom smere prebiehajú bitky v Krasnohorivke, kde sa mierne rozšírila kontrolná zóna východne od diaľnice O0532.

V smere Avdiivka sa ukrajinské formácie snažia držať línie v oblasti Berdyči a pripravujú obrannú líniu v blízkosti Novobachmutivky a Očeretyne. V smere Vuhledar boli ukrajinské sily vyradené z územia farmy na severe Novomychailivky a v centre obce ruské jednotky obsadili budovy na uliciach Soborna, Centralna a Mira.

 

Zrada!

Balík finančnej pomoci pre Kyjev vo výške 300 miliónov dolárov, ktorý minulý týždeň schválil americký Kongres a podpísal Biden, Pentagón vyčerpal ešte v novembri 2023 Podľa denníka Politico sa vtedy úrady krajiny snažili vyhnúť zastaveniu prevádzky z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov. Podľa novín, ktoré sa odvolávajú na nemenovaného predstaviteľa americkej prezidentskej administratívy, bolo 300 miliónov dolárov zahrnutých do vládneho rozpočtového balíka vo výške 1,2 bilióna dolárov, ale v skutočnosti boli vyčlenené minulý rok a teraz sú “nedostupné na použitie”. A schválenie balíka pomoci bolo v podstate symbolickým gestom: aj keby sa mohli použiť, situáciu na bojisku by nezmenili. Ukrajinci si budú musieť vydupať ďalší balík pomoci 🙂

 

 

“Expanzia” Rheinmetall na východnom krídle NATO

Šéf Rheinmetallu A. Pappgerger potvrdil plány Rheinmetall postaviť v Litve závod na výrobu 155 mm delostreleckých granátov. Ďalší nový závod podľa neho vyrastie na Ukrajine. V blízkej budúcnosti Vilnius sľubuje odhaliť podrobnosti o “atypickom veľkom projekte”. Rheinmetall a ďalšia nemecká spoločnosť obranného priemyslu, Krauss-Maffei Wegmann, vytvorili v Litve v roku 2022 spoločný podnik Litva obranné služby (LDS). Je určený na servis a opravy obrnených vozidiel spojeneckých síl NATO rozmiestnených v oblasti Baltského mora a nemeckej techniky odoslanej na Ukrajinu. Z dôvodu výrazného prehĺbenia obranných vzťahov medzi Litvou a Nemeckom sa uvažuje nad otázkou výstavby závodu na výrobu delostreleckej munície. Vojenské nasadenie nemeckej brigády v Litve prebieha. Vilnius tiež oznámil svoj zámer kúpiť nemecké tanky Leopard 2.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov