.
Aktuality, História,

Chazin: Ukrajina pripravovala Rusko na druhý Beslan, no napokon si zopakuje osud Richarda III

Kým Rusi volili prezidenta, ukrajinské ozbrojené sily útočili na ruské územie. Ukrajinskí diverzanti zasiahli najmä pohraničné oblasti Belgorodskej a Kurskej oblasti Ekonóm Michail Chazin pre Ukraina.ru povedal, prečo Ukrajina urobila náhly skok, aby narušila prezidentské voľby v Rusku, a čo z toho vyplynulo.


 

 

– Michail Leonidovič, v Nedeľnej revue zo 17. marca ste uviedli, že posledný útok Ukrajincov počas volieb v Rusku bol zameraný na realizáciu beslanského plánu. Vaše predpovede sa pomerne často napĺňajú, ale odkiaľ sa tieto predpoklady vzali?

Po prvé, Ukrajina v uplynulom týždni vyvinula titanské úsilie na prelomenie ruských hraníc.

Po druhé, táto operácia pripomínala operáciu, ktorú 7. októbra minulého roka uskutočnil Hamas v Izraeli. Cieľom bolo vziať rukojemníkov. Ukrajina začala svoju operáciu na mieste, kde sa predtým neuskutočnili žiadne vojenské akcie a kde žilo pokojné obyvateľstvo. Ak by OSU obsadila 2 – 3 dediny, v skutočnosti by získala niekoľko stoviek rukojemníkov. A mimochodom, to je dôvod, prečo sa tam do formácie zapojili pseudorusi. Zaujímalo by ma, či sú nútení hovoriť aj po ukrajinsky?

 

– Čo bolo cieľom Ukrajiny?

Cieľ je jasný. Hneď ako sú rukojemníci zajatí, vyvstávajú dve možnosti. Všimnite si, že Ukrajina sa zároveň zbavuje zodpovednosti za súd rukojemníkov. Hovorí, že to nie sme my – sú to samotní Rusi, divosi, sú proti Putinovi a tak ďalej. A my [Ukrajina] ich využijeme, všetkými prostriedkami.

Takže prvá možnosť: ponúknu nám rokovania, my odmietneme, pretože s teroristami sa nevyjednáva. V tomto prípade všetky západné médiá kričia o krvavom tyranovi Putinovi dva-tri dni pred voľbami alebo už v priebehu volieb.

Druhá možnosť: ak budeme súhlasiť s rokovaniami, v tomto prípade nám dajú ultimatívnu požiadavku – zavedenie mierových síl z krajín NATO na Ukrajinu. Chcel by som vás upozorniť na skutočnosť, že prípravy prebiehali niekoľko týždňov pred [ruskými voľbami]. Macron začal hovoriť o vstupe vojsk NATO na Ukrajinu bez toho, aby zachádzal do podrobností. A Scholz a ďalší európski lídri sa ho snažili zastaviť. Francúzsky líder sa na chvíľu odmlčal a potom tieto rozhovory opäť obnovil. Z toho usudzujem, že za jeho chrbtom boli seriózni ľudia, ktorí zrejme môžu vydávať príkazy aj v Kyjeve. Na druhej strane, pred mesiacom začala aktívne vystupovať ruská “mierová strana” (potvrdenie o tom nájdete na internete, najmä na Telegrame), ktorá vysvetľuje, že je čas na dohodu. Že Západ je pripravený zvážiť variant, v ktorom si ponecháme to, čo sme si vzali, a tak ďalej. Bolo mi jasné, že táto “mierová strana” nie je nezávislou politickou silou, ale súčasťou západnej vojenskej mašinérie namierenej proti nám.

 

 

– Aké závery z toho možno vyvodiť?

Po prvé, na rozdiel od izraelskej armády, ktorá o útoku Hamasu nevedela, my sme o ňom s veľkou pravdepodobnosťou vedeli. A nebolo to vojenské spravodajstvo, ale strategické spravodajstvo. Dospel som k záveru, že máme strategických spojencov. To je samo o sebe veľkým úspechom nášho politického vedenia vrátane vrchného veliteľa.

Po druhé – vedel vrchný veliteľ o všetkých týchto jemnostiach? Venujte pozornosť jeho prejavu bezprostredne po voľbách. Tam vyslovil vetu na tému, kto je vlastný a kto nie je celkom vlastný. Prečo je to dôležité? Ide o to, že “strana mieru” by v prípade úspechu operácie OSU musela subjektivizovať svoju pozíciu. To znamená, že by ju musel niekto povedať – buď vysokopostavený úradník, alebo jeden z prezidentských kandidátov. Nebudem ďalej zachádzať do podrobností – kto má uši, ten počuje. Ukrajinci v tejto operácii použili značnú časť toho, čo im zostalo. To znamená, že tí, ktorí stáli za nimi, vynaložili šialené úsilie!

 

– A čo by Západ dosiahol narušením volieb?

V skutočnosti pripravovali druhý Beslan. Spomeňte si, ako dlho trvala beslanská tragédia. Predstavte si, že by sme mali voľby a Beslan v rovnakom čase. Ich úloha bola dvojaká. Buď okamžite zaviesť vojská na územie Ukrajiny a uzavrieť problém, že Ukrajinu nám budú musieť odovzdať. Alebo mohli dostať západnú verejnú mienku do takého stavu, že by súhlasila s priamou účasťou NATO v ukrajinskom konflikte. V oboch prípadoch chceli prevziať kontrolu nad tým, čo na Ukrajine zostalo. To sa však nepodarilo. A už len za to by si Putin a jeho tím zaslúžili pochvalu. Celá táto situácia ukazuje, aké ťažké to mali tí, ktorí organizovali a viedli voľby. Vďaka Bohu, vďaka tým ľuďom, ktorí ich zorganizovali – všetko sa skončilo úspechom. Keď mi ľudia začnú hovoriť, že existuje kult osobnosti, kult osobnosti… Stalina. Pomník na každom dvore. A teraz si predstavte človeka, ktorý takmer každý týždeň rieši otázky rozsahu ohrozenia našej štátnosti. Pretože nepriateľ nedrieme. Teraz náš nepriateľ postupne slabne. Ako som už povedal, máme strategických spojencov, ktorí zistili, že v rámci ich problémov je potrebné riešiť zložitejšie úlohy ako konfrontácia s Ruskom. V súlade s tým sa takéto problémy objavovali pravidelne. Ak sa má za každé takéto rozhodnutie v náš prospech postaviť pomník, čo je adekvátne, musí ich byť veľa.

 

– Za dva roky USA vytlačili približne toľko dolárov ako za predchádzajúcich 40 rokov. Vladimír Putin to uviedol ešte v roku 2022. Dnes Európe a USA hrozí deindustrializácia. Západ zároveň nie je schopný ponúknuť iný nový model ako existenciu prostredníctvom emisie dolárov. Prečo? USA sú najsilnejšou ekonomikou na svete, to nemajú žiadne nápady?

Nebudem zachádzať do ekonomických zložitostí, ale každý ekonomický systém má určitý maximálny rozsah toho, čo môže vyprodukovať. Zhruba povedané, ak v zeleninovej záhrade vypestujete 50, 100 kilogramov alebo dokonca tonu zemiakov, ťažko môžete očakávať úrodu 5 ton. Môžete pridať hnojivo a vyrobiť napríklad 1,2 tony, ale nie 5 ton. To je nemožné. Teraz si predstavte, že máte určitý počet príbuzných, ktorí žijú z tohto dvora. Zvykli ste si, že každý rok zjedia 3 tony zemiakov, pretože okrem vlastnej úrody tajne kupujete niekde bokom 2 tony. A zrazu z nejakého dôvodu nemáte prostriedky na nákup týchto 2 ton. A ľudia sú hladní po svojich zvyčajných 3 tonách! Práve takáto situácia sa teraz deje v USA. Na úkor sveta minuli viac, ako vyprodukovali. A potom sa zrazu ukázalo, že už nemajú zdroje na to, aby ich získali od sveta. USA sa teda musia vrátiť k normálnej spotrebe. Priemerný človek má 100 dolárov na deň, a vy ste ho podmienili, aby míňal 150 dolárov denne. Keď sa zrazu ukázalo, že mechanizmus, ktorý zabezpečoval dodatočných 50 dolárov, je pokazený, ľudia začali kričať, kde sú naše peniaze. Zároveň v celoslovenskom meradle je príbeh “po 50 dolárov” veľa peňazí. V dôsledku toho sa ukázalo, že [Amerika] nemá peniaze na obranu a infraštruktúru. Vlaky sa vykoľajili a tak ďalej. A aby sa s tým dalo niečo robiť, treba prijať určité opatrenia. Napríklad odobrať Číne trhy juhovýchodnej Ázie, pretože inú možnosť [USA] nemajú. Toto som povedal pred 1,5 rokom, ale vtedy nebola žiadna reakcia. Neskôr sa táto jednoduchá myšlienka dostala do mysle amerických predstaviteľov. Približne pred rokom uznali, že áno, jedinou možnosťou je prevziať kontrolu nad trhmi juhovýchodnej Ázie.

 

– Hospodárska situácia v Číne v súčasnosti nie je dobrá. Trh s nehnuteľnosťami je v kríze…

Čína a USA sú dve strany tej istej mince.

 

– Mimochodom, vo svojich recenziách ste spomenuli, že toto všetko sa deje okrem iného aj preto, že Čína riadne nepodporila Rusko….

Čína realizovala všetky svoje infraštruktúrne projekty prostredníctvom projektu “Jeden pás, jedna cesta” cez Strednú Áziu, obchádzajúc Rusko. A to sa ukázalo ako chyba. A ja osobne som im to svojho času, ešte pred covidom, v roku 2019, vysvetlil. Povedal som, chlapci, toto nemôžete urobiť, musíte niečo zmeniť. Nepočúvali. Mrzí ma to.

 

– Väčšina peňazí ruských investorov, ktoré získajú po výmene zmrazených aktív, sa vráti na ruský akciový trh. Taký je názor námestníka ministra financií Ivana Čebeskova. Znamená to, že Ukrajina nedostane ruských 300 miliárd?

Čo sa deje s ruskými peniazmi? Som malý špecialista na investičné a finančné príbehy, ale predsa len makroekonóm. Môžem však povedať, že všetky [svetové] finančné inštitúcie sa rukami a nohami bránia návrhom na konfiškáciu ruských aktív. Pretože všetci veľmi dobre chápu: dnes [zabavia aktíva] Rusku, zajtra niekomu inému a pozajtra nejakému Peťovi a Koljovi. A potom sa s finančnými inštitúciami bude zaobchádzať podľa toho: sú to podvodníci! My sme im dali peniaze a oni si ich vzali. Môžete kričať alebo nekričať “boli sme donútení, chlapci”. Nie, uvedomili sme si, že vám nemôžeme dať peniaze. Úplná bodka. Finančníkom sa to nepáči.

 

– Politico 16. marca uverejnil článok “5 scenárov pre Rusko počas Putinovho ďalšieho funkčného obdobia”. V poslednom z nich a najpravdepodobnejšom (“Dlhý život prezidenta Putina”) sa podľa nich zhorší stav ruskej ekonomiky a kvôli tomu môžu nastať problémy s vládnutím. Nakoľko je tento scenár reálny?

Upozorňujem, rozpočtové investície do obrany na prelome rokov 2022 a 2023 viedli k hospodárskemu rastu a poklesu inflácie. Potom v dôsledku politiky centrálnej banky a ministerstva financií inflácia vzrástla a hospodársky rast sa vo všeobecnosti zastavil. Z tohto dôvodu môžem povedať nasledovné: ak upustíme od liberálnej politiky, ktorú presadzuje centrálna banka a ministerstvo financií, prejdeme k udržateľnému hospodárskemu rastu.

 

– Dokonca aj na pozadí skutočnosti, že Rusko je teraz zapojené do vojenských akcií, ktoré spotrebúvajú obrovské zdroje?

Ekonomika je natoľko podinvestovaná, že každý rubeľ investovaný do reálneho sektora spôsobuje silný efekt. To je všetko. Pokiaľ ide o vojnu, myslím si, že sa skončí najneskôr budúci rok, bližšie k jeseni.

 

– Prečo si to myslíte?

Nevidím zdroje súčasného ukrajinského režimu.

 

– A čo západná pomoc?

Čo Západ? Útoky z minulého týždňa z Ukrajiny sú spôsobom, ako vyriešiť všetky záležitosti jedným úderom. Viete, bol taký anglický kráľ, zďaleka nie najhorší, Richard III. Bol to posledný anglický kráľ, ktorý padol v bitke pri Bosworthe (1485). Spolu so skupinou vlastných mužov prepadol nepriateľský tábor, aby zabil Henricha Tudora, ktorý sa snažil stať sa kráľom. Vždy ma zaujímalo: ak videl, že sa bitka vyvíja zle, mohol sa stiahnuť na sever, kde mal podporu, a pokračovať vo vojne tam. Ale ako som pochopil, nedávno mu zomrela milovaná manželka, zomrel mu syn, mal 33 rokov. Henrich sa sám rozhodol, že ak bude Boh s ním, pomôže mu. A v poslednom boji zoskočil z koňa a bojoval na nohách. Takže tu [v prípade Ukrajiny] je to úplne rovnaké. Posledný útok AFU spred týždňa ukazuje, že nemajú žiadne strategické zdroje. To znamená, že sa pokúsili o náhly skok v nádeji na úspech. Predpokladám, že Ukrajina si smutnosť svojho neúspechu uvedomila 17. marca večer, pretože posledný útok sa uskutočnil v ten deň o 16.00 hod. Prikláňam sa k názoru, že teraz budú mať veľké problémy.

 

 

– V nedeľňajšom prehľade ste spomenuli, že teraz, na pozadí bojov na Západe, máme jedinečnú šancu obnoviť všetky straty, ktoré sme utrpeli za posledných 30 rokov, a zorganizovať si budúcnosť, pričom najdôležitejšie je nepremeškať tento okamih. Povedzte nám trochu viac o tom, o akej budúcnosti hovoríme a koľko máme času?

Ak si vypočujete posledné prejavy hlavného veliteľa alebo sa napríklad pozriete na jeho prejav v roku 2021, na jeho posledné prejavy v Davose – tam stanovuje trochu konzistentný postoj ku globálnej ekonomike. Absolútne podobná situácia je aj teraz. Áno, hovorí o jednotlivých prvkoch, ale jasne vidíte, že sú zasadené do nejakého veľkého obrazu – zatiaľ o ňom nehovorí. Ak si vypočujete vedúcich predstaviteľov Európskej únie, Spojeného kráľovstva, Spojených štátov a ďalších krajín, dokonca aj Číny, uvidíte, že takýto obraz budúcnosti v hlave nemajú. Toto je kľúčový bod. Putin má obraz budúcnosti. Prikláňam sa k názoru, že spočíva práve v odmietnutí liberálneho modelu a prechode na hospodársky rast. Z tohto dôvodu je ruský prezident optimistický, pokiaľ ide o budúcnosť. Jeden z kľúčových problémov vyriešil v uplynulom týždni. Áno, veľa treba urobiť s ľudskými zdrojmi. A hovoril aj o tom: budúcnosť Ruska je s elitami, ktoré boli na SVO. Prečo? Sú negramotní, sú nevzdelaní. A na tom nezáleží. Oni presne vedia, kto je ich a kto je niekoho iného. A z tohto dôvodu bude veľmi ťažké ich oklamať. Vidíte, že človek, ktorý prišiel zo SVO, nemôže byť oklamaný “stranou mieru”. Jasne chápe – kto navrhuje to a to, je nepriateľ.

 

– Čo vy osobne očakávate od nového funkčného obdobia Vladimíra Putina?

Očakávam vážne zmeny predovšetkým v hospodárskej politike a zmenu liberálneho tímu. Pretože už teraz je jasné, že úlohou liberálneho tímu je za každú cenu zabrániť hospodárskemu rastu v našej krajine.

Anna Čerkasovová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov