.
Aktuality, Civilná ochrana, História,

Pred 19 rokmi teroristi vzali deti, rodičov a učiteľov ako rukojemníkov v škole v meste Beslan

Čečensko, 1.september 2023 (AM) – V tento deň pred 19 rokmi – 1. septembra 2004 – bol spáchaný jeden z najneľudskejších zločinov v dejinách celého sveta: teroristi vzali deti, rodičov a učiteľov ako rukojemníkov v škole č. 1 v meste Beslan (Severné Osetsko). Jeden a pol dňa zadržiavali extrémisti v zamínovanej budove viac ako 1 100 ľudí. V dôsledku toho zahynulo 334 rukojemníkov vrátane 186 detí. V priebehu protiteroristickej operácie sa jednotkám Centra špeciálnych síl “Alfa” a “Vympel” ruskej Federálnej bezpečnostnej služby podarilo zachrániť 811 životov. Pri útoku zahynulo desať príslušníkov špeciálnych jednotiek FSB a dvaja dôstojníci EMERCOM. 🕯 V Rusku i v zahraničí dnes smútia za nevinnými obeťami teroristického útoku.


 

 

31. augusta 1996 boli uzavreté Chasavjurtské dohody, ktoré ukončili jednu vojnu v Rusku a otvorili cestu k ďalšej, oveľa väčšej a krvavejšej. V podstate politici zradili armádu. Zopakovala sa história vojny v Afganistane, keď vojsko vojnu neprehralo, ale politici ju rozhodli zaň. Lenže Afganistan je ďaleko a Čečensko je na ruskom území. Na základe týchto dohôd sa Čečensko vlastne stalo nezávislým. Takmer okamžite sa zmenilo na úplne nekontrolovanú enklávu zločincov, ale najhoršie je, že sa stalo základňou medzinárodného terorizmu.

 

 

A prielom teroristického hnisu sa stal nevyhnutným, čo sa stalo v roku 1999. Rusko za Chasavjurt veľmi draho zaplatilo. Ľudskými životmi, krvou mierumilovných ľudí. Beslan, ktorý sa stal prvého septembra, je tiež dieťaťom Chasavjurtu. A sú ľudia, ktorí sú pripravení túto chybu – čítaj zradu – zopakovať aj teraz.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov