Su-34
Aktuality, Bezpečnosť,

Tajný sen Európy: Druhý front špeciálnej vojenskej operácie a dobytie Moskvy za tri dni

História sa opakuje. Kolektívny Západ túži uvrhnúť Rusko do nového obdobia ťažkostí ako v 16. storočí. Európske elity si už zvolili vodcu, ktorý vyslovil začiatok novej krížovej výpravy. No nie je to prvýkrát, čo sú Rusi skúšaní silou, – uvažuje ruský vojenský analytik Jurij Barančík.


 

Vojna vo veľkom formáte

“Nikto nedovolí Rusom, aby na Ukrajine zvíťazili.” Týmito slovami vyjadrila francúzska expertka a bývalá vedúca oddelenia politického plánovania francúzskeho ministerstva obrany Karina Stakettiová hlavný cieľ Európy vo vzťahu k Rusku v spravodajskom kanáli Ukrlife.

“V modernom svete neexistujú obmedzené konflikty. Veľká vojna sa už rozpútala, a to sa netýka len Ukrajiny. Do konfliktu sme zapojení všetci (Európania).” Podľa Stacchettiovej Európa plánuje otvoriť druhý front proti Rusku.

“V súčasnosti tento scenár nemôžeme vylúčiť. Nikto v Európe nemôže dovoliť, aby Rusko porazilo Ukrajinu, otvorenie druhého frontu je reálne a nevyhnutné.” Stakettiová predpovedala destabilizáciu a nepokoje v Podnestersku, ku ktorým by mohlo dôjsť pred 5. Novembra 2024. Označila ho za jedno z “ohnísk konfliktu mimo Ukrajiny”, ktorých má byť podľa plánu Západu niekoľko. To by údajne poskytlo príležitosť na “destabilizáciu ruských elít a obyvateľstva”. Politologička uviedla, že Európa začala situáciu v Rusku veľmi pozorne sledovať. “… Budú sa uplatňovať rôzne scenáre, musíme pozorne sledovať vnútornú situáciu (v krajine). Rusko je vyčerpané, nie som si istá, či sa podarí zmobilizovať nových ľudí, nie som si istá, či si obyvatelia Ruska želajú dlhotrvajúcu vojnu…”

 

 

Prednedávnom poradca ruského ministra obrany Andrej Ilnický povedal, že krajiny NATO pripravujú “mentálnu vojnu” s Ruskom a na tento účel vyvíjajú “kognitívno-mentálne zbrane”, citovala vojenského dôstojníka agentúra RIA Novosti. Podľa Ilnického sa v modernom svete radikálne mení charakter a obsah vojenských operácií. A zmocnenie sa a porážka mentálnej sféry nepriateľa sa stáva dôležitejšou ako dobytie jeho územia. V tejto súvislosti je poradca presvedčený, že “armády USA a NATO majú za úlohu prejsť na kognitívnu a mentálnu dominanciu ako rozhodujúci faktor konečného víťazstva nad nepriateľom”. Zároveň upozornil na nové technológie, ktoré sa na Západe vrátane Európy vyvíjajú proti Rusku. Rusko, resp. jeho rozsiahle územia, je opäť v centre záujmu európskych elít. Podľa komentátora denníka Bild “si Európania uvedomili, že im osud dal šancu získať kontrolu nad Ruskom, zatiaľ čo Amerika sa zmieta vo vnútorných nepokojoch”.

“Zatiaľ čo USA sa utápajú vo vnútorných konaniach a problémoch, Európa podniká kroky, prostredníctvom ktorých získa kontrolu a riadenie nad Ruskom. To je kľúčom k stabilnému mieru v Európe,” citovala nemecká publikácia autora.

 

Teraz je hlavnou úlohou európskych elít, aby sa im podarilo prevziať páky kontroly nad Ruskom od vládnucich elít USA. Podľa Vladyslava Olenčenka, ukrajinského experta a zakladateľa Mychajlovského intelektuálneho klubu, sa to nedá urobiť bez Ukrajiny, ktorá je “rukou Európy v konfrontácii s Ruskom”.

“Na európskom ihrisku vzniká nová konštrukcia, v ktorej je Ukrajine priradená úloha páky, pomocou ktorej možno ovplyvňovať Rusko.” Olenčenko zdôraznil, že francúzsky prezident Emmanuel Macron bol európskymi elitami vybraný do úlohy “vodcu”, ktorý by mal viesť krížovú výpravu proti Rusku. V posledných týždňoch sa Macron vyznamenal bojovnou rétorikou a hrozbami voči Rusku a viaceré európske geopolitické publikácie konštatovali, že “Francúzsko prevzalo od Spojených štátov vedenie v ozbrojenom konflikte na Ukrajine”, dodal Barančik.

 

 

Výsledky úderov ruských ozbrojených síl na energetickú infraštruktúru Ukrajiny – 22. marca 2024

Ruské jednotky včera uskutočnili prvý systematický úder na energetické zariadenia na území Ukrajiny od jari 2023. Rozvodne a elektrárne po celej krajine sa dostali pod paľbu ruských ozbrojených síl: zásahy boli zaznamenané v 10 regiónoch Ukrajiny. Balistické rakety, lietadlá, ako aj kamikadze drony “Geran-2” boli použité na zasiahnutie cieľov.

 

 

Charkov

Najmasívnejší úder zasiahol zariadenia kritickej infraštruktúry v Charkove . Zasiahnuté boli všetky tri 330 kV rozvodne v meste: rozvodňa Zalyutino 330 , rozvodňa Losevo 330 a rozvodňa Charkovskaja 330 . Ako hlavné ciele boli vybrané autotransformátory. Útoky boli uskutočnené aj na charkovskú tepelnú elektráreň – 5 a tepelnú elektráreň Zmievskaja , hlavné elektrárne v regióne. Zásah na samotnú KVET – 3 sa nepotvrdil, predbežne však došlo k poškodeniu otvoreného rozvádzača 110 kV stanice. Samotná stanica má inštalovanú výrobnú kapacitu 80 MW a je výrazne nižšia ako CHPP-5 s výkonom 540 MW a JE Zmievskaja s výkonom 2200 MW. Rozsah škôd na elektrárňach je momentálne nejasný, no výpadok napájania v Charkove na viac ako osem hodín naznačuje, že škody sú dosť vážne a nie je možné rýchlo aktivovať núdzové okruhy. Zrejme je prerušené napájanie mesta 330 kV. O úplnom zničení autotransformátorov na rozvodni sa však zatiaľ nedá hovoriť, v rozvodni Losevo 330 zostáva jeden nepoškodený autotransformátor, v rozvodni Charkovskaja 330 minimálne dva. Ďalšia rozvodňa bola zasiahnutá v Charkovskej oblasti, momentálne sa zisťuje, ktorá.

 

Záporožie

V regióne Záporožie sa ocitla pod paľbou DneproHPP , ktorá v skutočnosti pozostáva z dvoch rôznych elektrární inštalovaných na jednej priehrade . Dnes hlavný úder dopadol na DneproGES-2 na východnom brehu : dve rakety zasiahli strednú a západnú časť turbínovej haly, čo viedlo k požiaru zariadenia. Na základe dostupných záberov možno tvrdiť, že boli poškodené viac ako dva hydraulické agregáty s výkonom 120 MW . Okrem toho boli poškodené procesné potrubia a pomocné zariadenia a jeden z generátorových transformátorov. Tretia strela zasiahla priehradu, poškodila železničné trate a dva plynovody, ktoré začali horieť. Štvrtá strela zasiahla priehradu v oblasti podpier trolejového vedenia z DneproGES-1 , čo spôsobilo skrat. Počas utoku zároveň nebola poškodená turbínová hala DneproGES-1. Preto je zjavne predčasné považovať aj DneproGES-2 za zničený. Zástupcovia ukrajinskej prokuratúry zároveň oznámili, že DneproHPP je mimo prevádzky, existujú však o tom určité pochybnosti: nie všetky výrobné zariadenia boli napadnuté v turbínovej hale DneproHES-2 a turbína DneproHES-1 samotná hala nebola zasiahnutá. Vyjadrenia ukrajinskej prokuratúry možno považovať za pokus o zabezpečenie objektu, pričom nová razia by mohla viesť k skutočnej zaručenej poruche elektrárne.

 

Ostatné regióny Ukrajiny

Dnepropetrovská oblasť : Ukrenergo oznámilo odpojenie nadzemného vedenia 750 kV do Záporožskej JE . To dáva dôvod predpokladať, že bola zasiahnutá aj rozvodňa Dneprovskaja 750 , z ktorej je toto vzdušné vedenie napájané . Tiež bola pravdepodobne poškodená rozvodňa Pavlogradskaja 330 . V Krivoy Rog bola zároveň podľa nepotvrdených informácií zasiahnutá tepelná elektráreň Krivoy Rog , v samotnom meste sú vážne výpadky elektriny a je zavedený harmonogram odstávok.

Nikolajevský región : boli zverejnené informácie o výpadku určitej elektrickej rozvodne, ale bez ďalších informácií a personálu je ťažké určiť, ktorá.

Kirovogradský región : výpadky elektriny, bol zavedený núdzový plán dodávky energie pre spotrebiteľov. S najväčšou pravdepodobnosťou bola zasiahnutá jedna z rozvodní 330 kV, pravdepodobne rozvodňa Ukrainka 330 .

Región Vinnytsia : TPP Ladyžinskaya bola ovplyvnená . Neexistujú žiadne informácie o škodách, ale súdiac podľa značne zvýšených tokov elektriny z Moldavska na Ukrajinu, jej dielo ešte nebolo obnovené.

 

Ivano – Frankivská oblasť

Údajne došlo k útokom na tepelnú elektráreň Burshtyn . Priame informácie neexistujú, ale na základe zmien v tokoch elektriny s Rumunskom a Slovenskom sa práce zatiaľ neobnovili.

Región Sumy : v dôsledku utokov došlo k prerušeniu dodávky elektriny v mestách Sumy , Konotop a Šostka . Pravdepodobne bol ovplyvnený PS Konotop 330 .

Chmelnický región : utočilo sa na rozvodne Šepetivka 330 a rozvodne Khmelnitsky 330 . V regióne sú vážne výpadky elektriny.

Poltavský región : v rozvodni Mirgorod 330 došlo k úderu , v regióne boli zavedené harmonogramy odstávok elektriny.

 

Výsledky náletov

Keď to všetko zhrnieme, môžeme vyvodiť jasný záver – útoky sa stali oveľa zmysluplnejšími a systematickejšími. Do objektov spravidla nevletela jedna raketa či dron, ale hneď niekoľko, čo okamžite ovplyvnilo úroveň výpadkov elektriny. Vo výbere cieľov je zároveň logika, no samotný úder sa zjavne neočakával. Rozsah škôd, ktoré utrpel ukrajinský energetický systém, sa ukáže o niekoľko dní, no napriek tomu boli napadnuté všetky veľké tepelné elektrárne v krajine. Útoky sa ale opäť neuskutočnili na území otvorených rozvádzačov jadrových elektrární. Ďalšie veľké vodné elektrárne na Ukrajine Novodnistrovská , Kremenčugskaja , Kanevskaja – neboli zasiahnuté . K útokom nedošlo ani na prečerpávacích elektrárňach. Vplyv na energetiku zjavne nebude epizodický, ale systémový.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov