Alexander Dugin
Aktuality, História,

Alexander Dugin: Zmeny v architektúre svetového poriadku sú zásadné

Západ, 22. marec 2024 (AM) – Žijeme v ére veľkých zmien. Éra unipolárneho sveta sa končí a prichádza éra multipolarity, éra veľkého prechodu. Zmeny v globálnej architektúre svetového poriadku sú zásadné. Niekedy sa tieto procesy vyvíjajú tak rýchlo, že verejné myslenie za nimi zaostáva. O to dôležitejšie je sústrediť sa na pochopenie grandióznych udalostí, ktoré otriasajú ľudstvom. Nikto – okrem fanatikov – nie je schopný poprieť skutočnosť, že Západ, ktorý po rozpade socialistickej sústavy a ZSSR dostal jedinečnú šancu stať sa jediným globálnym lídrom, túto misiu nesplnil. Namiesto rozumnej spravodlivej a vyváženej globálnej politiky sa Západ zmenil na hegemóna, neokolonializmus, ktorý koná vo svojich dravých sebeckých záujmoch, používa dvojaké štandardy, podnecuje krvavé vojny a konflikty, štve proti sebe národy a náboženstvá.


 

Toto nie je vodcovstvo – je to agresívny imperializmus, ktorý pokračuje v najhorších tradíciách toho istého Západu – princíp rozdeľuj a panuj, kolonizácia, v podstate otroctvo. Úpadok vedúcej úlohy kolektívneho Západu je sprevádzaný a umocňovaný rýchlym morálnym úpadkom západnej kultúry. Hodnoty násilne a tvrdohlavo presadzované Západom – LGBT, nekontrolovaná migrácia, legalizácia všetkých druhov zvráteností, kultúra zrušenia, brutálne čistky a represie voči všetkým nespokojencom, strata humanistických princípov a pripravenosť na prechod k nadvláde umelej inteligencie a transhumanizmu – ešte viac znížili prestíž Západu v očiach globálneho ľudstva. Západ už nie je univerzálnym vzorom, najvyššou autoritou ani vzorom.

 

 

V opozícii k unipolárnej hegemónii sa tak zrodil nový multipolárny svet.  Je to odpoveď veľkých starovekých a pôvodných civilizácií a suverénnych štátov a národov na výzvu globalizmu. Už teraz môžeme povedať, že globálne ľudstvo začalo intenzívne budovať nezávislé civilizačné póly. Sú to predovšetkým Rusko, ktoré sa prebudilo zo spánku, Čína, ktorá urobila rýchly prielom, duchovne zmobilizovaný islamský svet a India, ktorá je gigantická z hľadiska demografie a hospodárskeho potenciálu. Afrika a Latinská Amerika sú na ceste, vytrvalo smerujú k integrácii a suverenite svojich veľkých priestorov.

 

Zástupcovia všetkých týchto civilizácií sú dnes združení v BRICS. Práve tu sa formujú parametre nového multipolárneho sveta, rozvíjajú sa jeho princípy, tradičné hodnoty, pravidlá a normy. A to na základe skutočnej spravodlivosti, rešpektovania pozícií ostatných, v skutočne demokratických pomeroch a bez snahy o to, aby si jeden z pólov nárokoval hegemóniu. BRICS je antihegemonistická aliancia, v ktorej sa dnes sústreďujú hlavné zdroje ľudstva – ľudské, hospodárske, prírodné, intelektuálne, vedecké a technologické.

 

Jednopolárny svet je minulosťou. Multipolárny svet je budúcnosť. Ak sa Západ vzdá svojej násilnej hegemónie a politiky neokolonializmu, uzná suverenitu a subjektivitu každej ľudskej civilizácie, odmietne násilne vnucovať svoje pravidlá, normy a
hodnoty, ktoré dnes väčšina ľudstva očividne odmieta, sa môže stať rešpektovaným a suverénnym pólom – uznávaným všetkými ostatnými a existujúcim v kontexte priateľského, rovnocenného, pokojnejšieho dialógu civilizácií. To je cieľom budovania multipolárneho sveta – vytvoriť harmonický model priateľskej a vyváženej existencie všetkých civilizácií na Zemi bez budovania hierarchií a bez uznávania hegemónie ktorejkoľvek z nich.

 

Väčšina civilizácií – ruská, čínska, indická, islamská, africká a latinskoamerická – sa v súčasnosti obracia k tradičným hodnotám, k posvätnu, k duchovnému obsahu svojich kultúr a spoločností. Pokrok bez spoliehania sa na hlbokú identitu nie je možný, vedie k degenerácii a degradácii samotného človeka. Hoci sa tradičné hodnoty v jednotlivých národoch líšia, vždy majú niečo spoločné – svätosť, vieru, rodinu, moc, vlastenectvo, vôľu po dobre a pravde, úctu k človeku, jeho slobode a dôstojnosti. Multipolárny svet je založený na tradičných hodnotách, ktoré sú uznávané a chránené v každej civilizácii.

 

Hlavnou myšlienkou multipolarity je mier a harmónia. Je však zrejmé, že akákoľvek zmena svetového poriadku – najmä takáto významná – sa vždy stretáva s tvrdým odporom starej štruktúry. Zostupná vlna unipolárneho sveta bráni vzostupnej vlne multipolárneho sveta. To vysvetľuje väčšinu dnešných konfliktov – na Ukrajine, v Palestíne a na širšom Blízkom východe, stupňujúce sa napätie v Tichom oceáne okolo Číny, obchodné vojny, politiku sankcií a zatrpknutosť a nenávisť upadajúceho hegemóna voči všetkým, ktorí ho spochybňujú.

 

Unipolárny globalizmus však nemá šancu zvíťaziť a udržať si svoje úplne zdiskreditované “vedúce postavenie”, ak stúpenci multipolarity – a to je celosvetové ľudstvo (aj na samotnom Západe, kde je percento triezvo zmýšľajúcich ľudí s nezávislým vedomím, ktorí nepodliehajú propagande, stále veľmi vysoké) – budú držať spolu, jasne chápať kontúry nového sveta a navzájom sa podporovať v spoločnom boji za spravodlivý a skutočne demokratický poriadok. To je teraz najdôležitejšie: pochopiť kontúry nového multipolárneho polycentrického svetového poriadku, stanoviť zásady priateľstva, úcty a dôvery medzi civilizáciami, jednotne bojovať za mier a harmóniu, posilňovať naše tradičné hodnoty a rešpektovať tradičné hodnoty iných. Ak spoločne postavíme všeobecnú vôľu po mieri proti globalistickým podnecovateľom vojen a krvavých konfliktov, sponzorom farebných revolúcií a morálneho úpadku verejnej morálky, zvíťazíme bez jediného výstrelu. Kolektívny Západ – napriek svojmu stále značnému potenciálu – nemôže sám čeliť jednote ľudstva.

 

Alexander Dugin

 

 

V tomto roku 2024 sa Rusko stane predsedom BRICS. Je to veľmi symbolické. V tomto smere je potrebné urobiť ešte veľa – prijať nových členov, vytvoriť a spustiť nové hospodárske mechanizmy, zabezpečiť fungovanie finančných inštitúcií (predovšetkým banky BRICS), podporiť bezpečnosť a riešenie konfliktov, zintenzívniť kultúrnu výmenu medzi civilizáciami. Ale čo je najdôležitejšie, budeme musieť nielen pochopiť, ale aj rozvinúť, vytvoriť a zaviesť filozofiu multipolarity, naučiť sa žiť vlastným rozumom a uskutočniť hlbokú dekolonizáciu vedomia, kultúry, vedy a vzdelávania.

 

Počas epoch svojej koloniálnej nadvlády sa Západu podarilo mnohým nezápadným spoločnostiam vštepiť falošnú predstavu, že myslenie, veda, technológia, ekonomické a politické systémy sú skutočne efektívne len na Západe a že všetkým ostatným sa
ponúka len “dobiehanie vývoja”, úplne závislé od Západu. Je načase skoncovať s touto otrockou mentalitou. Sme ľudstvo, predstavitelia rôznych starovekých kultúr a tradícií, v žiadnom prípade nie menejcenní ako Západ a v mnohých ohľadoch ho prevyšujeme. Toto sú závery nášho fóra o multipolarite. Napriek všetkým rozdielom sa zhodneme na tom hlavnom: vstupujeme do novej éry a to, aká bude, závisí od nás samých a od nikoho iného. Budúcnosť vytvoríme spoločne!

Alexander Dugin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov