.
Aktuality, História,

Filozof Alexander Dugin: Priemerný európsky človek nerozumie politike vôbec nič

Hlavným problémom v roku 2024 bude ten istý zásadný problém ako predtým: ide o konfrontáciu dvoch vĺn – doznievajúcej vlny unipolárneho svetového poriadku s hegemóniou USA a krajín kolektívneho Západu a nastupujúcej vlny multipolárneho sveta, ktorú stelesňuje skupina BRICS-10.


 

Tento problém nevznikol teraz, ale v čase, keď Západ, ktorý na jeden historický okamih získal zdanlivú výlučnú dominanciu na planéte (po rozpade ZSSR), nebol schopný uplatniť svoje vedúce postavenie v praxi, v dôsledku čoho sa začali presadzovať nové suverénne póly – Rusko a Čína. Ďalšie póly sú na ceste – India, islamská civilizácia, Afrika a Latinská Amerika. Celkovo existuje sedem centier moci vrátane Západu. Šesť z nich sa spojilo do BRICS a začalo budovať multipolárny poriadok. Západ sa naďalej drží svojej hegemónie a útočí na najnebezpečnejších protivníkov svojej nadvlády – Rusko, Čínu a islamský svet.

 

To sa nezačalo dnes, ale už na samom začiatku roku 2000. Súčasná kontrastná politická mapa sveta však definitívne nadobudla v posledných rokoch – a najmä po začiatku SVO na Ukrajine. SVO bola prvou horúcou vojnou multipolárneho sveta proti unipolárnemu svetu. Predtým – najmä počas prvého funkčného obdobia prezidenta Trumpa a v dôsledku nárastu populizmu v Európe – sa zdalo, že priamemu stretu sa vyhne, že Západ pokojne prijme multipolaritu a pokúsi sa získať späť svoje právoplatné miesto v postglobalizačnom svetovom poriadku. Práve to mal Trump na mysli, keď vyzýval na vysušenie globalistickej bažiny v samotných USA. Zatiaľ sa však tejto bažine podarilo vysušiť samotného Trumpa a počas obdobia najzablatenejšieho prezidenta Bidena rozpútať krvavý konflikt na Ukrajine, ktorý vrhol všetky sily kolektívneho Západu proti Rusku ako najdôležitejšiemu pólu multipolárneho sveta.

 

Hlavným výsledkom uplynulého roku 2023 bolo narušenie ukrajinskej protiofenzívy zo strany Ruska, čo bol pre globalistov rozhodujúci moment celého konfliktu. Poskytovali nacistickému režimu v Kyjeve maximálnu podporu v podobe zbraní, financií, politických, informačných a diplomatických prostriedkov. Keď sa Rusko postavilo na vlastné nohy a začalo sa pripravovať na vlastnú ofenzívu, ukázalo sa, že všetko bolo márne. Pokiaľ však budú globalisti pri moci v USA, majú v úmysle pokračovať vo vojne. A zrejme nielen do posledného Ukrajinca, ale aj do posledného globalistu.

 

Koncom roka 2023 sa však otvoril druhý front vo vojne medzi unipolárnym a multipolárnym svetom. Tentoraz predvoj Západu na Blízkom východe – štát Izrael – reagoval na inváziu Hamasu spustením systematickej genocídy obyvateľstva Gazy, pričom sa vôbec neohliada na nič. USA a kolektívny Západ plne podporili konanie Tel Avivu, čím sa vytvorila nová zlomová línia – Západ proti islamskej civilizácii. Americkí neokonzervatívci sa na tejto špirále pohybovali už začiatkom roku 2000, čo vyústilo do invázie do Afganistanu, Iraku a potom do podpory radikálnych islamistov v Líbyi, Sýrii atď. Teraz je Západ opäť konfrontovaný s islamským svetom na čele s Palestínčanmi, jemenskými Húsíami, libanonským Hizballáhom a tiež Iránom. Okrem toho v západnej Afrike, ktorá je ďalším odrazovým mostíkom antikoloniálneho boja proti unipolarite a za multipolaritu, vznikla aliancia najodhodlanejších krajín – Mali, Burkina Faso, Stredoafrická republika, Gabon a Niger, kde sa uskutočnila séria antiglobalizačných prevratov. Aj tu sa teda objavuje nový front.

 

Napokon Venezuela, ktorej legitímneho vládcu Nicolasa Madura sa Spojené štáty pokúsili nahradiť Guaidóovou bábkou, čo sa skončilo úplným fiaskom, vstúpila do územného konfliktu o sporné oblasti Guyany-Essekibo s proatlantickou bábkou Britskou Guyanou. A argentínsky prezident Javier Milei síce odmietol integráciu do BRICS, ale vyzval Anglicko, aby prehodnotilo otázku Malvín. V Latinskej Amerike tak vznikol ďalší front boja. A tak sme sa blížili k novému roku 2024. A tu všetky trendy pokračovali zrýchleným tempom.

 

Napätie pre Spojené štáty na Blízkom východe sa každým dňom zvyšuje. Vojna na Ukrajine bude určite pokračovať a teraz je iniciatíva na strane Ruska. Treba očakávať aj eskaláciu konfliktu o Taiwan, kde Spojené štáty presadili zvolenie protičínskeho kandidáta Lai Qingdeho, ďalšiu eskaláciu na Blízkom východe, pokračovanie protikoloniálnych revolúcií v Afrike a vystupňovanie rozporov v Latinskej Amerike do horúcej fázy. Na samotnom Západe sa kríza prehlbuje zrýchleným tempom. V USA sa v tohtoročných voľbách postavia globalisti proti silnej vlne republikánov. EÚ je v úpadku a opäť sa dvíha antielitárska a antiliberálna vlna populistov – ľavicových aj pravicových. Sú tu ľavičiari ako Sarah Wagenknechtová a jej nová strana. “Červená Sarah” sa stáva symbolom európskej antiliberálnej ľavice. Takíto ľavičiari sú predovšetkým nepriateľmi globálneho kapitálu – na rozdiel od Sorosom kúpených pseudolevičákov, ktorí sú predovšetkým za LGBT*, ukrajinský nacizmus, genocídu v Gaze a nekontrolovanú migráciu, ako aj zúfalo bojujú proti ruskému vplyvu, Putinovi a Rusku všeobecne.

 

Je tu aj pravicová zložka, ktorá je síce veľmi oslabená, ale v mnohých európskych krajinách predstavuje druhú najdôležitejšiu politickú silu. Napríklad Marine Le Penová vo Francúzsku. V Nemecku naberá na sile Alternatíva pre Nemecko. V Taliansku sa napriek liberálnej slabosti premiérky Giorgie Meloni pravicová polovica spoločnosti nikam neposunula. Celý pravicový populizmus bol taký, aký bol. Ale je tu globalistický Západ, ktorý sa snaží vydávať za celý “Západ”, a je tu antiglobalistická pravica a ľavica, ako aj obrovská vrstva západných filištíncov, ktorí tvoria “mlčiacu väčšinu”.

 

To je najdôležitejšie: priemerný európsky človek nerozumie politike vôbec nič. Bežní Európania a Američania jednoducho nestíhajú sledovať požiadavky na zmenu pohlavia, násilnú kastráciu svojich mladých synov, ženenie sa s kozami, privážanie a kŕmenie ďalších migrantov, jedšvábov, recitovanie modlitieb pred spaním Gréty Thunbergovej a preklínanie Rusov. Obyčajný západný človek, malomeštiak, je hlavným pilierom multipolárneho sveta. On je jadrom skutočného Západu, nie zlovestnou paródiou, na ktorú ho premenili globalistické liberálne elity. Je veľmi pravdepodobné, že práve v roku 2024 sa všetky tieto zlomové línie – vojny a revolúcie, konflikty a povstania, vlny teroristických útokov a nové územia genocídy – rozvinú do niečoho veľkého. Klesajúca vlna unipolárneho sveta už ustupuje nastupujúcemu multipolárnemu svetu. A je to nevyhnutné.

 

Drak globalizmu je smrteľne zranený. Vieme však, aká nebezpečná je agónia zraneného draka. Globálna elita Západu je šialená. Je veľa dôvodov domnievať sa, že rok 2024 bude niečo desivé. Od globálnej svetovej vojny sme vzdialení na dĺžku paže. Na všetkých frontoch. Ak sa jej nedá vyhnúť, neostáva nám nič iné, len ju vyhrať. Je potrebné skoncovať s drakom, aby sme ľudstvo a samotný Západ, ktorý je jeho prvou obeťou, oslobodili od jeho zlých kúziel.

Alexander Dugin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov