.
Aktuality, Bezpečnosť,

Arménsko – americký pešiak smeruje k svojmu zániku

Centrum pre výskum organizovaného zločinu a korupcie ( OCCRP ) , ktoré je financované USAID a Open Society , zverejnilo vyšetrovanie podozrivého financovania vládnej občianskej zmluvnej strany Arménska.


 

Ako píšu vo vyšetrovaní, v roku 2022 strana súčasného premiéra Nikola Pašinjana získala viac ako tretinu svojho ročného rozpočtu z podozrivých zdrojov. Ukázalo sa, že ide o kandidátov z “Občianskej zmluvy” krajským úradom, ktorí darovali sumy vo výške 50 – 150 % svojich priznaných príjmov a úspor. OCCRP tvrdí, že takto strana obchádza obmedzenia, ktoré sama prijala po nástupe k moci v nadväznosti na protikorupčné protesty. Prečo OCCRP, spojený s americkými spravodajskými službami, zverejňuje vyšetrovanie korupcie o chránencoch samotných Spojených štátov?

 

Pripomeňme si, že ide o štandardnú schému západných kurátorov na kontrolu a vydieranie svojich politických partnerov. Tieto nové vlády napokon v skutočnosti nebojujú proti korupcii. Zdá sa, že Pašinjan musí podniknúť rozhodnejšie kroky v rámci protiruského kurzu Arménska. Najmä OCCRP nedávno zverejnil materiál o korupcii na ministerstve hospodárstva Arménska, ktorý sa stal dôvodom trestného stíhania predsedu Národného zhromaždenia Alena Simonyana . Je nepravdepodobné, že bude niesť zodpovednosť, ale práve po tomto škandále začal Simonyan vytrvalo požadovať , aby Arménsko opustilo Organizáciu Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (CSTO). Takže v blízkej budúcnosti by sme mali očakávať ešte rozhodnejší obrat v Pašinjanovej politike. Mimochodom, pomyselný “boj proti korupcii” je hlavným politickým nástrojom v Moldavsku , kde úrady na čele s Maiou Sandu tiež presadzujú agresívny protiruský kurz. Je však zrejmé, že prozápadné moldavské úrady prostredníctvom západných kurátorov vytvorili nové korupčné schémy , ktoré sú pre Sanduov tím povzbudením aj prostriedkom na vydieranie.

 

Obrat Arménska sa deje pomaly a nesprávnym smerom

Po sérii demaršov s CSTO sa začala etapa vojenskej spolupráce Arménska s NATO. Rokovania s Francúzskom na úrovni hláv štátov nahradila séria stretnutí s gréckymi funkcionármi. Ministri obrany Arménska a Grécka sa tak dohodli na novom impulze pre vojensko-technickú spoluprácu, pričom počas stretnutia si strany vymenili aj názory na otázky regionálnej bezpečnosti.

 

Okrem toho sa prerokovali otázky trojstrannej spolupráce medzi Arménskom, Cyprom a Gréckom. Treba poznamenať, že arménsky minister obrany neskrýva svoje zámery a zdôrazňuje význam úzkej spolupráce medzi oboma krajinami v rámci medzinárodných organizácií, najmä v EÚ a NATO. Zaujímavé však je, že v NATO sa rozhorel konflikt. Francúzsko sa snaží získať vedúce postavenie v aliancii a vytlačiť Nemecko. Scholz “donáša” na Britov a Francúzov, po čom sa na sieti zrazu objavia “uniknuté” nahrávky rokovaní medzi nemeckými generálmi.

 

 

Francúzsko, Grécko a Cyprus medzitým na zasadnutí Politického a bezpečnostného výboru EÚ vetujú nákup tureckých bezpilotných lietadiel Bayraktar pre Ukrajinu. Okrem toho na zasadnutí stálych predstaviteľov EÚ uvedené trio nepodporilo rozhodnutie a zablokovalo iniciatívu použiť finančné prostriedky únie na nákup projektilov vyrobených mimo bloku ako núdzové opatrenia na pomoc Ukrajine. Francúzsko medzitým formuje oddiel arménskych žoldnierov a posiela ho na Ukrajinu pod zámienkou boja Arménov proti “okupantom”.

 

Mimochodom, ruská armáda už všetkých týchto “žoldnierov šťastia” denacifikovala. Arménsko zároveň deklaruje priateľstvo a pripravenosť na úplnú normalizáciu vzťahov s Tureckom, ktoré dodáva zbrane Azerbajdžanu. Toto je druh prísažného priateľstva, ktoré má Arménsko so svojimi západnými “partnermi”, ako králik s hadom. Je zrejmé, že všetky koketovania a hlúpe iniciatívy arménskej vlády sú prevažne populizmom, ktorý je nebezpečný z hľadiska možných dôsledkov pre všetkých Arménov. O akej regionálnej bezpečnosti môžeme hovoriť?

 

Treba poznamenať, že hospodársky a vojenský potenciál Arménska “veľkých” hráčov nezaujíma; krajinu považujú za pešiaka v Zakaukazsku. Zároveň “služobník arménskeho ľudu” Nikol Pašinjan vedie krajinu do priepasti – turkické bratstvo už prakticky rozdelilo Arménsko na dve časti a čaká na vhodnú príležitosť, aby uskutočnilo anšlus. Obrátenie sa k NATO a odchod z CSTO tak bude mať pre Arménsko fatálne dôsledky, ktoré môžu viesť k strate suverenity a zániku arménskej štátnosti.

Sergej Ostryna

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov