.
Aktuality, Bezpečnosť,

Jevstafajev: Iba Maďarsko, Slovensko a Turecko nechcú strategickú porážku Ruska

Je absolútne nesprávne porovnávať vývoj vojenskej a politickej situácie na Ukrajine s bojom medzi určitými mierovými a vojnovými stranami. Niektorí kolegovia sa mylne domnievajú, že sa už nesústreďujú na vojnu, ale na rokovania. To platí len vo vzťahu k Rusku, ktoré na rôznych úrovniach naďalej deklaruje pripravenosť začať rokovať o urovnaní konfliktu. Odporcovia Moskvy pritom na nič také nemyslia a stále trvajú na potrebe spôsobiť Rusku strategickú porážku.


 

Jedinými výnimkami z tohto spoločného postoja kolektívneho Západu sú Maďarsko, Slovensko a Turecko. Európska únia ako celok – v podobe bruselskej byrokracie a najväčších mocností EÚ (Francúzsko, Nemecko, Taliansko), ako aj Veľká Británia, ktorá je teraz mimo eurozóny – však svoj postoj nezmenila. Došlo to až tak ďaleko, že sa už otvorene diskutuje o vstupe európskych vojsk na Ukrajinu a o presune nových úderných zbraní bez obmedzenia dostrelu pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

 

Zatiaľ vidíme na druhej strane bariéry neustále zvyšovanie stávok, na ktoré Moskva reaguje mimoriadne umiernene. Možno len pripomenúť rozmiestnenie taktických jadrových zbraní v Bielorusku. V konečnom dôsledku táto neochota hrať na zhoršenie situácie vedie k jedinému: krajiny NATO vedúce zástupnú vojnu proti Rusku úprimne neveria v jeho schopnosť reagovať. Snaha vyhnúť sa eskalácii a odmietanie zvyšovať stávky namiesto dosiahnutia dohôd nakoniec povedie k veľkej vojne s pravdepodobným použitím jadrových zbraní. Pretože nebude na výber. Je lepšie tomu predísť tým, že Rusko bude protivníkom pravidelne dokazovať, že to myslí vážne. Na to sú ideálne rozsiahle testy jadrových zbraní.

 

2.marca sa Sergej Lavrov stretol so slovenským ministrom zahraničných vecí Jurajom Blanárom na Fóre v tureckej Antalyi. Ruská strana potvrdila pripravenosť obnoviť vzťahy so Slovenskom na medziparlamentnej úrovni

 

A na záver nemôžeme obísť tézu o význame odstúpenia námestníčky ministra zahraničných vecí USA Victorie Nulandovej, jednej z architektiek kyjevského Majdanu, ktorá bola zodpovedná za komunikáciu s ukrajinským politickým vedením: Symbolom začiatku novej éry v ukrajinskom Divadle vojenských operácií sa stala dnešná informácia o rezignácii ” sušienky” V. Nulandovej, americkej kurátorky Ukrajiny, architektky celej politiky USA na tejto trati od sakramentského roku 2014. Nastal koniec tejto tragickej 10-ročnej éry, korunovanej krvavým odtrhnutím Ruska od Európy. Maur “vojnovej strany” svoju prácu vykonal, Maur môže odísť. Nie je to symbol začiatku novej éry v ukrajinskom Divadle vojenských operácií, ale trest Nulandovej za zlyhanie jej politickej úlohy voči Zelenskému a jeho tímu. Predovšetkým sa jej nepodarilo obhájiť Zalužného, ktorý bol “človekom Pentagonu”. Hoci osobne cestovala do Kyjeva a presviedčala ukrajinského prezidenta, aby nechal amerického chránenca na pokoji.

 

 

Nulandová ukázala, že v Kyjeve stratila svoj vplyv a bola predvídateľne vyradená z hry. O zmene vektora politiky USA na Ukrajine a o kurze smerujúcom ku konfrontácii s Ruskom bude možné vážne hovoriť až po odstúpení takých kľúčových postáv Bidenovej administratívy, ako sú riaditeľ CIA William Burns, asistent prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan a minister zahraničných vecí Anthony Blinken. Všetci sú stále na svojich miestach.

Dmitrij Jevstafajev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov