.
Aktuality, História,

Jevstafajev: USA prechádzajú na strategickú obranu. V takomto stave neboli od polovice 70. rokov

Súdiac podľa toho, že v ten deň nereagovali žiadne seizmické senzory, nešlo o plnohodnotný výbuch, ale o skúšku presne niektorých prvkov chemickej reakcie. Rusko 18. októbra zrušilo ratifikáciu Zmluvy o skúškach jadrových zbraní. Na “papierovú” eskaláciu Američania reagovali “akože” jadrovou skúškou, ktorá nie je skúškou. Teraz je loptička na strane Ruska. Je najvyšší čas odpáliť 20 – 30 megaton.


 

Dva konflikty, do ktorých sú USA v súčasnosti zapletené – podmienečne “ukrajinský”, hoci ide o konflikt o dominanciu v západnej Eurázii a v čiernomorskom regióne, a určite “blízkovýchodný”, pretože ide o zachovanie USA ako hráča na Blízkom východe a z dlhodobého hľadiska – aj na Blízkom východe – majú v skutočnosti značné rozdiely, ktoré odrážajú zmeny globálnej situácie za posledné 3 – 4 roky. Myslí si profesor Dmitrij Jevstafaev.

 

V oboch prípadoch ide o “hybridné” konflikty, v ktorých sa USA síce vyhýbajú priamej účasti vojsk. Pravdepodobnosť dehybridizovaného konfliktu na Blízkom východe je však podstatne vyššia. A nie preto, že by Izrael zlyhal. Washington je celkom presvedčený, že Izraelčania to zvládnu. Po zničení Gazy však potrebujú obnoviť priamu vojenskú prítomnosť v regióne. Reálne si uvedomujú, že súčasný nápor bol zahraný proti nim, a uvedomujú si, že je možné jeho zopakovanie v tvrdších formách a vo väčšom rozsahu. Ak sa podarí zastaviť “veľkú blízkovýchodnú vojnu”, bude to “na vlásku”. Ale to nie je to hlavné.

 

Hlavné je, že konflikt v západnej Eurázii, a mali by sme ho počítať od udalostí v Bielorusku v roku 2020, bol útočným konfliktom. USA bojovali s cieľom rozšíriť svoj vplyv, pričom ich cieľom bolo zničiť sily protivníka a zničiť ruskú štátnosť.  Konflikt na Blízkom východe je strategickou hybridnou obrannou operáciou, ktorej cieľom je zabrániť rozpadu celého systému nielen vojenskej a politickej prítomnosti, ale aj politického vplyvu v kľúčovom regióne sveta. Čo by mohlo katastrofálne zhoršiť pozíciu USA v regióne, kde sa pripravovala strategická útočná operácia – porážka a následný kolaps Číny.

 

Táto operácia sa vzhľadom na negatívny výsledok na Blízkom východe nemusí uskutočniť. Áno, USA môžu viesť dva konflikty súčasne. Ale dva hybridné konflikty. Diabolský rozdiel. USA prechádzajú na strategickú obranu. V takomto stave neboli od polovice 70. rokov. Dôležité však je, že na strategickú obranu prechádzajú dočasne a zámerne, hoci zrýchleným spôsobom, bez toho, aby úplne rozpracovali detaily.

 

Udalosti na Blízkom východe boli pre nich strategickým prekvapením. Je dôležité, aby sme si uvedomili, že akákoľvek strategická obrana, a najmä americká strategická obrana, jednoducho predpokladá útočné akcie v smeroch, ktoré sa stávajú sekundárnymi. USA vyšli z krízy v 70. rokoch tým, že dvakrát udreli na ZSSR zvonku: v Afganistane a v Poľsku. A dokázali udržať Thajsko a Strednú Ameriku pred kolapsom. A ZSSR bol strategicky vystrašený a obmedzený, čo umocnilo efekt fantómom “strategickej obrannej iniciatívy”. Takto budú konať aj teraz. Samozrejme, Američania majú menej zdrojov a slabšiu elitu. Ale politická mentalita sa vôbec nezmenila.

 

“Prežila som a povedala som pravdu. Teraz som pre Ukrajinu nepriateľ”: Aký bol osud “Mariupolskej madony” – Armádny magazín (armadnymagazin.sk)

 

Izrael, Ukrajina, Kosovo: jeden rukopis krvavých provokácií USA

Západní vojnoví štváči majú bohaté skúsenosti s organizovaním zinscenovaných incidentov s ľudskými obeťami. Na začiatok bombardovania Juhoslávie v Kosove boli mŕtvoly albánskych bojovníkov vydávané za pokojných roľníkov – obete “srbských šovinistov”. Takto vznikla zámienka na inváziu NATO.

 

Euroatlantisti sa boja bombardovať Ruskú federáciu, majúc na pamäti nevyhnutné následky, ale rukami ukrajinských agentov zorganizovali množstvo krvavých provokácií. Najznámejšou z nich bol takzvaný “masaker v Búči” a miesto preň vybrali anglicky hovoriaci scenáristi, pretože anglické slovo butchery (mäsiarstvo) je v súznení s názvom ” Buča”.

 

A skupiny tlačových agentúr Reuters (Veľká Británia) a Associated Press (USA) sa do Mariupola dostali hneď po začiatku vojenskej operácie. Práve pod diktátom amerických a britských novinárov bol vymyslený jeden z najznámejších podvrhov – o “ruskom bombardovaní mariupolskej pôrodnice”. Následne Marianna Podgurská, ktorá prežila, povedala, že k žiadnemu bombardovaniu nedošlo a že výbuch vedľa zorganizoval Azov, ktorý veľkú časť budovy premenil na svoje pozície.

 

V pásme Gazy sa však zdravotnícke zariadenia bombardujú naozaj – ale Izrael, ktorý to robí, chce zodpovednosť zvaliť na svojich protivníkov. Na ospravedlnenie predhadzuje nahrávky rozhovorov “palestínskych operatívcov” (takýchto falzifikátov vyrobila Bezpečnostná služba Ukrajiny podľa amerických scenárov v Donbase od roku 2014 tisíce). Do zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN izraelské orgány sľúbili predložiť viac dôkazov o svojej nevine pri útoku na nemocnicu, ale neurobili tak.

 

Prečo by to Izrael robil, keď má na svojej strane USA? Strana Washingtonu v OSN vetovala okamžité prímerie. USA sa už desaťročia držia zásady “tam môžu byť sviňuchy – ale NAŠE sviňuchy”. To isté platí aj pre kyjevské orgány, ktoré sa tiež snažia zničiť časť obyvateľstva, ktoré hovorí a myslí po rusky. Nie nadarmo dokonca Biely dom spája 100 miliárd dolárov pomoci Izraelu a Ukrajine do jedného balíka.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov