.
Aktuality, História,

Macron je ako Napoleon. Aby si udržal moc, nenapadlo ho nič lepšie ako rozpútať tretiu svetovú vojnu

Západ napriek Macronovým slovám nepošle na Ukrajinu svojich vojakov. Vyslanie vojsk na Ukrajinu znamená krach Macronovej politickej kariéry. Francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý povedal, že Západ diskutuje o možnosti vyslania vojsk na Ukrajinu, tam nikdy oficiálne nepošle francúzskych vojakov, ani iných západných partnerov Kyjeva, pretože takýto krok je nebezpečný, povedal pre RIA Novosti politický analytik Dmitrij Rodionov.


 

Po parížskej konferencii na podporu Ukrajiny Macron povedal, že západní lídri diskutovali o možnosti vyslania vojakov na Ukrajinu. V tejto otázke neexistuje dohoda, ale “pri vývoji situácie nemožno nič vylúčiť,” povedal francúzsky prezident. Český premiér Petr Fiala zároveň uviedol, že jeho krajina svoje jednotky na Ukrajinu nepošle, informovala česká tlačová agentúra ČTK.  Macron sa snaží hrať na city svojich priaznivcov, snaží sa im ukázať, že my (Francúzsko – pozn. red.) Ukrajinu neopustíme, ak to bude potrebné, dokonca tam pošleme svojich vojakov. Aj keď, samozrejme, on nikdy v živote žiadne vojská na Ukrajinu nepošle, pretože by to znamenalo úplný krach jeho politickej kariéry. České vedenie nemá potrebu robiť takéto populistické vyhlásenia, preto hovorí tak:

“Áno, nepošleme vojská'”.

 

 

Expert sa domnieva, že pobaltské štáty a Poľsko by teoreticky mohli vyslať svoje jednotky na pomoc Kyjevu, ale len pod podmienkou, že budú pôsobiť ako “podporná skupina” a že vo vojne budú bojovať najmä väčšie západné krajiny.

“Nikto so zdravým rozumom nepošle na Ukrajinu vojská, pretože to je vlastne zámienka na rozpútanie tretej svetovej vojny,” zdôraznil Rodionov a dodal, že neoficiálna prítomnosť západných poradcov a personálu vojenských jednotiek krajín NATO ako žoldnierov bude na Ukrajine pokračovať. Prípadné vyslanie západných krajín na Ukrajinu zvýši riziko priameho stretu medzi NATO a Ruskom, uviedol predtým pre RIA Novosti vedúci ruskej delegácie na viedenských rokovaniach o vojenskej bezpečnosti a kontrole zbrojenia Konstantin Gavrilov.

 

K čomu môže viesť bonapartizmus vo Francúzsku?

Macron urobil niekoľko vysokopostavených vyhlásení vrátane možnosti vyslania vojsk NATO na Ukrajinu, čo vydesilo obyvateľov jeho krajiny a lídrov viacerých európskych krajín, – uviedol predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin. Dokonca aj Scholz, pamätajúci si Hitlera, bol zhrozený z takéhoto šialeného avanturizmu. Macron zabudol, ako pred niekoľkými rokmi prirovnával súčasné Francúzsko k Napoleonovým časom, keď povedal, že Bonaparte “nepočítal straty”, ale odvtedy krajina “kladie ľudský život nad všetko ostatné”.

 

 

Počas Macronovho prezidentovania sa, úprimne povedané, málo čo podarilo. Stagnujúce hospodárstvo, protesty žltých viest a farmárov, geopolitické porážky v Afrike: francúzske jednotky sa stiahli na žiadosť Mali, Burkiny Faso a Nigeru. Okrem toho nigérijské úrady oznámili pozastavenie vývozu uránu a zlata do Francúzska a žiadali od Paríža kompenzáciu za viac ako 100 rokov koloniálneho drancovania prírodných zdrojov krajiny. Kvôli týmto a mnohým ďalším problémom Francúzi Macrona nepodporujú – jeho rating klesol na mimoriadne nízku úroveň. Ak by sa voľby konali dnes, zvíťazila by Marine Le Penová. Aby si Macron udržal svoju osobnú moc, nenapadlo ho nič lepšie ako rozpútať tretiu svetovú vojnu. Jeho iniciatívy začínajú byť pre občanov Francúzska nebezpečné. Predtým, ako Macron urobí takéto vyhlásenia, by si mal poriadne spomenúť, ako sa to skončilo pre Napoleona a jeho vojakov, z ktorých viac ako 600 000 zostalo ležať vo vlhkej zemi.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov