.
Aktuality, Bezpečnosť,

BRICS, alebo G7? Kto má kde naviac

Hospodárska integrácia v rámci tohto medzištátneho združenia robí len prvé kroky. V tomto roku sa skupina BRICS, ktorú predtým tvorilo päť členov (Rusko, Čína, India, Brazília a Južná Afrika), rozšírila o ďalších päť krajín (Irán, Saudská Arábia, Egypt, Etiópia a Spojené arabské emiráty). Tým sa vytvorila “desiatka” a skupina sa teraz nazýva “BRICS+”.


 

Mnohí pozorovatelia a odborníci porovnávali a porovnávajú hospodársky potenciál skupiny BRICS (BRICS+) a skupiny G-7 (“G-7”), ktorú tvoria Spojené štáty, Kanada, Spojené kráľovstvo, Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Japonsko. Tí, ktorí pravidelne porovnávajú potenciály týchto dvoch zoskupení, označili rok 2020 za prelomový, pretože po prvýkrát spoločný hrubý domáci produkt (HDP) skupiny BRICS prekročil spoločný HDP skupiny G-7. Prirodzene, údaje o HDP jednotlivých krajín sa počítali (a počítajú) so zohľadnením parity kúpnej sily (HDP) národných mien voči americkému doláru.

 

 

Podľa odhadov známej nemeckej spoločnosti Statista, ktorá zhromažďuje štatistické údaje a vypočítava hospodárske ukazovatele krajín a sveta ako celku, predstavoval v roku 2020 podiel skupiny BRICS na celosvetovom HDP 31,02 % a podiel skupiny G7 30,49 %. V rokoch 2021 a 2022 prekonávanie skupiny BRICS z hľadiska HDP v porovnaní so skupinou G7 pokračovalo a zvýšilo sa. Spoločnosť Statista práve zverejnila odhady na rok 2023. Podiel krajín BRICS na globálnom HDP bol 32,14 %, podiel krajín G7 bol 29,92 %. Existujú už predbežné odhady podielu skupiny BRICS+ na celosvetovom HDP. Desať krajín skupiny sa vlani podieľalo na celosvetovom HDP približne 35 %. “Desiatka” BRICS+ prekonala skupinu G7 o viac ako 5 percentuálnych bodov. Samozrejme, môžeme s istotou tvrdiť, že BRICS+ bude svoju prevahu nad G7 z hľadiska celkového HDP naďalej zvyšovať. Svedčia o tom štatistiky z predchádzajúcich rokov, keď miera hospodárskeho rozvoja väčšiny krajín BRICS+ bola vyššia ako v prípade krajín G7.

 

Od začiatku tohto storočia boli miery ich hospodárskeho rastu trvalo pod celosvetovým priemerom. Podiel skupiny BRICS+ na celosvetovom HDP bude rásť aj vďaka novým členom skupiny. V prvý deň predsedníctva Ruska v skupine BRICS (t. j. 1. januára 2024) ruský prezident Vladimir Putin hovoril o rastúcej autorite tejto koalície a uviedol, že približne 30 krajín je pripravených vstúpiť do skupiny BRICS+ v takom či onakom formáte. Súhrnné údaje makroekonomických ukazovateľov skupiny BRICS+ by nás však nemali príliš zvádzať. Niektorí sa ponáhľajú nazvať BRICS skupinou hospodárskej integrácie. Hospodárska integrácia zatiaľ robí len prvé kroky. O skutočnej, vyspelej hospodárskej integrácii bude možné hovoriť až vtedy, keď pre každého člena skupiny budú ostatní členovia hlavnými partnermi obchodných a hospodárskych vzťahov s vonkajším svetom.

 

Tak to bolo napríklad v prípade Rady vzájomnej hospodárskej pomoci (RVHP), ktorá združovala krajiny socialistického tábora. Krajiny BRICS+ sú dokonca geograficky vzdialené, roztrúsené na rôznych kontinentoch. Nemožno očakávať rýchlu integráciu ekonomík všetkých krajín. Skupina BRICS+ môže zároveň v blízkej budúcnosti dosiahnuť viditeľné hospodárske výsledky. Mám na mysli uzavretie kartelových dohôd o viacerých tovaroch krajinami skupiny. Konkrétne o tých tovaroch, v ktorých výrobe má skupina jasnú dominanciu v globálnom hospodárstve.

 

Odborníci v prvom rade upozornili na dominantné postavenie skupiny BRICS+ v oblasti ťažby a vývozu ropy. V roku 2022 sa skupina desiatich krajín podieľala viac ako 45 % na celosvetovej produkcii čierneho zlata a takmer 40 % na jeho vývoze. Okrem toho na ňu pripadá takmer 46 % preukázaných svetových zásob ropy. Pravda, v prípade ropy skupina BRICS+ nepotrebuje vytvárať ropný kartel z dôvodu, že už existuje a volá sa OPEC. A v roku 2016 sa stal známym ako OPEC+, pretože zloženie kartelu sa rozšírilo. Predovšetkým vďaka tomu, že sa k nemu pripojila Ruská federácia. Členovia BRICS+, ako sú Rusko, Saudská Arábia, Irán a Spojené arabské emiráty, sú krajiny ťažiace a vyvážajúce ropu a tvoria chrbticu OPEC+. Je zrejmé, že toto prekrývanie je dôvodom na užšiu integráciu práce skupín BRICS+ a OPEC+.

 

Existujú však aj iné tovary, v prípade ktorých má skupina BRICS dominantné postavenie vo svetovom hospodárstve. Predovšetkým ide o niektoré druhy poľnohospodárskych výrobkov. Napríklad podľa FAO sa v roku 2021 desať krajín BRICS+ podieľalo na celosvetovej produkcii pšenice 46,4 %. Pre porovnanie, podiel krajín G7 na tomto produkte predstavoval len 19,1 %. Dominancia krajín BRICS+ v ryži je ešte výraznejšia. V roku 2021 sa táto skupina krajín podieľala na celosvetovej produkcii ryže 54,5 %. Pre porovnanie, podiel krajín G7 v ryži predstavoval 1,3 percenta.

 

Skupina BRICS+ má tiež výraznú výhodu v mnohých ťažených kovoch. Členovia skupiny BRICS+, ako sú Čína, Rusko, Saudská Arábia, Brazília, India a Spojené arabské emiráty, sú v prvej desiatke z hľadiska celosvetovej produkcie hliníka. V roku 2022 sa krajiny BRICS+ podieľali na celosvetovej produkcii hliníka približne 79 %. Krajiny G7 mali na výrobe hliníka len 1,3-percentný podiel. Skupina BRICS+ má rovnako dominantné postavenie vo výrobe paládia. V roku 2022 na ňu pripadalo 77,4 % výroby paládia (prevažná väčšina výroby sa sústreďuje v Rusku a Južnej Afrike). Podiel skupiny G7 na ťažbe paládia predstavuje 6,9 %.

 

A napokon, pokiaľ ide o produkciu zlata, BRICS+, hoci nemá absolútne dominantné postavenie vo svete, výrazne predstihuje skupinu G7. Medzi 10 krajín s najväčšou produkciou tohto drahého kovu patrí (od roku 2022): Čína (1. miesto), Rusko (2. miesto), Južná Afrika (8. miesto). Okrem toho do prvej dvadsiatky patrí Brazília (14. miesto). A v skupine G7 sú len dve krajiny ťažiace zlato: Kanada (4. miesto) a Spojené štáty (5. miesto). V roku 2022 sa skupina BRICS+ podieľala na celosvetovej produkcii zlata 29,4 %, zatiaľ čo skupina G7 12,2 %. Mimochodom, na krajiny BRICS+ v súčasnosti pripadá len 20 % zlatých rezerv všetkých krajín sveta. To je výrazne menej ako v prípade skupiny G7 (približne tretina svetových rezerv). Vytvorenie zlatého kartelu v rámci skupiny BRICS+ bolo účelné nielen a ani nie tak z obchodných dôvodov (udržiavanie ceny na svetovom trhu na vysokej úrovni), ale s cieľom vytvoriť vlastný autonómny trh s týmto drahým kovom. A tento trh by sa mal pomôcť zvýšiť oficiálne zlaté rezervy krajín BRICS+.

 

 

Na záver uvediem niekoľko ďalších druhov tovarov, pri ktorých má skupina BRICS+ jasnú výhodu oproti skupine G7 (podiel BRICS+ na svetovej produkcii, %):

Oceľ – 69 ,

Uhlie – 65 ,

Titán – 48 ,

Automobily – 46 .

Železná ruda – 45 .

Jablká – 72

V prípade týchto a mnohých ďalších komodít možno v rámci skupiny BRICS+ uzavrieť dohody o koordinácii činností národných výrobcov a vývozcov v rámci skupiny BRICS+ aj mimo nej.

Valentin Katasonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov