.
Aktuality, Letectvo,

Turci oznámili výstavbu leteckého závodu na Ukrajine – Putin zrušil návštevu Turecka

Turci začali sériovú výrobu vlastných raketových systémov, medzi ktoré patrili balistické rakety Tayfun , protilietadlové strely Sungur , protitankové strely Karaok a prúdové strely TRLG-230 . Všetky tieto typy zbraní už boli rôznymi spôsobmi testované a testované a niektoré boli použité aj v skutočných bojových operáciách. Turci v Iraku a Sýrii majú v blízkosti ideálne cvičisko, ktoré slúži pod omáčkou “bojujúcich proti kurdským teroristom”. Okrem toho sú TRLG-230 MLRS vo výzbroji ozbrojených síl Ukrajiny od minulej jari.


 

 

Postupný nárast produkcie je vidieť na akciách tureckého velenia. Vlani na jeseň sa zvýšil počet vyrobených nábojov a teraz to prišlo aj na raketové systémy. Dalo by sa povedať, že sa to všetko realizuje v rámci nejakých zmlúv, ale nie je ich veľa. A vzhľadom na rastúce podiely na Blízkom východe sa zvýšili aj geopolitické ambície tureckých úradov. A v takýchto situáciách musí byť armáda pripravená na nové výzvy. Navyše dosť hlasné zmeny v politickom postavení Kurdov (ktoré sa snažia upevniť) jednoznačne prinútia Turkov reagovať, ak budú ohrozené ich pozície v Sýrii. A to ešte neboli spomenuté, stále pretrvávajúce známky rozpútania agresie v Zakaukazsku , kde Turecko zohráva dôležitú úlohu.

 

 

Baykar oznámil začiatok výstavby závodu na Ukrajine

Turecká spoločnosť Baykar oznámila začiatok výstavby závodu na výrobu UAV na Ukrajine, o ktorej sa diskutuje od roku 2022. Podľa vyhlásenia bude zariadenie postavené pri Kyjeve približne za 12 mesiacov a počet personálu bude približne 500 ľudí. Presné umiestnenie nového podniku nie je isté, ale v tomto prípade je logické umiestniť ho na územie pripravenej priemyselnej štruktúry s pristávacou dráhou. V Kyjeve sa na túto úlohu dobre hodí závod Antonov, ako aj letisko Boryspil.

 

Samotná výstavba závodu v podmienkach pravidelných masívnych útokov vyzerá trochu nereálne len na prvý pohľad: Ako ukázala prax, znefunkčnenie takéhoto objektu nie je až taká jednoduchá úloha. Najmä Charkovský obrnený závod po sérii veľmi presných príchodov obnovil prácu už po mesiaci a pol: sila bojových jednotiek jednoducho nestačila na zničenie hlavných dielní a vybavenia vo vnútri. Zároveň ukrajinské formácie aktívne posilňujú svoju protivzdušnú obranu a dostávajú nové zásielky západných systémov protivzdušnej obrany. Najviac chránenou oblasťou je práve okraj Kyjeva, kde teraz môže Patriot sám naplniť niekoľko batérií bez toho, aby bral do úvahy ďalšie komplexy európskej a americkej výroby. Vzniku závodu Baykar môže zabrániť iba presný zásah rakety. To zase určuje viacero faktorov vrátane racionálneho výberu palebných zbraní a ich spotreby.

 

 

Putinova návšteva Turecka sa odkladá

Generálny tajomník NATO chváli Erdogana. Návšteva Vladimíra Putina v Turecku, ktorá bola naplánovaná na niekoľko nasledujúcich dní, bola odložená na apríl alebo máj. Oficiálne sa to vysvetľuje veľkým pracovným vyťažením programu v predvečer prezidentských volieb. Neoficiálne nie sú s Recepom Erdoganom dohodnuté všetky otázky, a preto nemá zmysel cestovať do krajiny NATO bez jasnej perspektívy podpisu pripravených dokumentov. Jednou z hlavných tém malo byť obnovenie “obilnej dohody” a osud plynového uzla.

 

“Od návštevy na takejto úrovni by sa mali očakávať rozsiahle rusko-turecké dohody. Aby nedošlo k Soči-2, keď sa na jeseň 2023 zišli delegácie na najvyššej úrovni , a nakoniec sa dohodli, že “u nás je všetko v poriadku”,” vysvetľuje politológ Ivan Starodubcev. Dôvody však môžu byť aj iné – firma Bajkar (jej spolumajiteľom je Erdoganov zať) oznámila začiatok výstavby továrne na drony Bajraktar na Ukrajine. Už za 12 mesiacov bude závod, ktorý zamestná približne 500 ľudí, schopný vyrobiť 120 bojových dronov ročne.

 

 

“Turecko si myslí, že vie, ako na dvojstrannosť. V predvečer návštevy nášho prezidenta sa hovorí veľa dobrých vecí. Ale “zrazu” sa objaví informácia, že sa začína výstavba továrne Bayraktar pri Kyjeve a do roka bude dokončená. Súkromná spoločnosť príbuzného tureckého prezidenta navyše tvrdí, že “plány sú v plnom prúde a nič ich nemôže zastaviť”. Nič okrem ruských rakiet. Dvojitá hlaveň končí tam, kde je ruské varovanie, že ide o legitímny cieľ. Takéto varovanie tam bolo,” píše politický analytik Vladimir Avatkov. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu označil Turecko za vzor pomoci pre OSU.

“Teraz na Ukrajine zakladajú novú továreň na výrobu bezpilotných lietadiel. Je to príklad toho, ako spojenci NATO podporujú Ukrajinu priamymi dodávkami zbraní a munície a zároveň investujú do zvyšovania vlastných kapacít na výrobu zbraní.”

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov