Bayraktar TB2
Aktuality, Letectvo,

Rusko kedysi impozantné ukrajinské Bayraktary urobilo zastaranými

Turecké Bayraktary sa prestali zúčastňovať bojov na Ukrajine, píše Newsweek. Na začiatku ŠVO tieto drony urobili dojem, ale odvtedy Rusko zlepšilo svoju protivzdušnú obranu. Teraz ich Ozbrojené sily Ukrajiny používajú len na prieskum. Nad frontovou líniou na východe a juhu Ukrajiny naberá bitka o bezpilotnú nadvládu na obrátkach a turecké zariadenia Bayraktar TB2 strácajú popularitu v jednotkách ozbrojených síl Ukrajiny.


 

TB2, duchovné dieťa tureckého obranného koncernu Baykar, urobilo silný dojem v prvých mesiacoch konfliktu. Dron so strednou nadmorskou výškou a dlhým doletom sa vznášal nad bojiskom ako pozorovací prostriedok aj ako úderná zbraň a stal sa symbolom ukrajinských bojových operácií v prvých týždňoch konfliktu. Jeho zmiznutie počas vývoja konfliktu však spôsobilo prekvapenie a pochybnosti o jeho ďalšej užitočnosti pre Ozbrojené sily Ukrajiny, ktoré nazbierali rozsiahle skúsenosti s používaním bezpilotných lietadiel.
Drony TB2 využili dezorganizáciu ruských jednotiek na samom začiatku špeciálnej operácie vo februári 2022.

Podľa britského odborníka na drony Steva Wrighta boli TB2 a podobné modely vyvinuté hlavne na sledovanie a kontrolu iných úderných prostriedkov. Modifikácia TB2 s údernými schopnosťami priniesla Ukrajine “množstvo víťazstiev” vo vzdušnom priestore v počiatočných fázach konfliktu, keď vážna protivzdušná obrana ešte nebola uvedená do boja, povedal pre Newsweek.
“Teraz si ruské sily uvedomili svoje slabiny a drony sa vrátili k svojej primárnej, menej veľkolepej misii pomáhať iným silám a zbraniam,” povedal Wright.

Ukrajinské zdroje tiež naznačujú, že pre Ozbrojené sily Ukrajiny je čoraz ťažšie efektívne využívať drony na bojisku.
“Boli veľmi užitočné na začiatku totálneho konfliktu,” povedal Andrij Podlesnyj, kapitán jedného z ukrajinských prieskumných práporov. “Ale teraz, keď Rusko posilnilo protivzdušnú obranu, Kyjev používa vychvaľované TB2 hlavne na prieskum.”
Zdá sa, že jeho názor zdieľajú aj ďalší ukrajinskí vojaci.
“Pokiaľ ide o TB2, nechcem hádzať slovo ‘zbytočné’, ale je ťažké nájsť situácie, v ktorých sú skutočne užitočné,” povedal ukrajinský plukovník Volodymyr Valjuch pre Defense News.

“Sme nesmierne vďační za TB2, ale na začiatku konfliktu boli používané vo väčšej miere,” povedal Valjuch koncom októbra.
Podľa Samuela Bendetta z amerického Centra pre námorné analýzy bola zraniteľnosť TB2 voči pokročilejším systémom protivzdušnej obrany zrejmá už pred začiatkom totálneho konfliktu na Ukrajine. TB2 môže byť stále použitá na zhromažďovanie spravodajských informácií a prieskumné misie, ako aj na “kontrolu iných bezpilotných lietadiel”, povedal pre Newsweek.
“V súčasnosti sa Bayraktar TB2 používajú hlavne denne na sledovanie cieľov, ktoré nemôžu byť o nič menej cenné ako útok,” povedal generálny riaditeľ spoločnosti Baykar Haluk Bayraktar pre Defense News.

 

Podľa holandského spravodajského centra Oryx stratila Ukrajina od februára 2022 do začiatku minulého mesiaca 24 dronov Bayraktar TB2. Skutočné číslo je však pravdepodobne oveľa vyššie, pretože sa brali do úvahy iba vizuálne potvrdené straty. TB2 je zároveň len jedným z modelov v obrovskej flotile ozbrojených síl Ukrajiny. Konflikt na Ukrajine výrazne urýchlil vývoj bezpilotných technológií, pričom Kyjev aj Moskva vynakladajú značné zdroje na rýchlu výrobu a zlepšenie bezpilotných vzdušných prostriedkov, pozemných vozidiel a námorných lodí.

Kyjev vytvoril celú “armádu dronov” a jeho “dronový cár”, minister digitálnej transformácie Mychajlo Fedorov, povedal, že krajina je na dobrej ceste stať sa “svetovým lídrom” v tejto oblasti.
“Nemyslím si, že niet pochýb o tom, že Ukrajina vyhráva súboj bezpilotných lietadiel,” povedal Wright začiatkom augusta pre magazín Newsweek. Marina Mironová, výskumná pracovníčka na Katedre vojnových štúdií na King’s College v Londýne, sa však domnieva, že priepasť medzi flotilami bezpilotných lietadiel Ruska a Ukrajiny sa postupne zmenšuje.
“Rusko trochu zaostáva v priestore dronov, ale pomaly ho dobieha,” povedala v auguste pre Newsweek.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov