.
Aktuality, Civilná ochrana,

Video: Teroristický útok v Istanbule týždeň pred Putinovou návštevou

Ďalší teroristický útok sa odohral v Turecku, druhý za posledných desať dní. Tentoraz bola napadnutá budova súdu v istanbulskej štvrti Çağlayan. Podľa agentúry Anadolu s odkazom na vyhlásenie tureckého ministra vnútra Alího Jerlikaju sa na útoku zúčastnili muž a žena, ktorí spustili paľbu z pištolí na kontrolnom stanovišti neďaleko budovy súdu. Obaja strelci boli zlikvidovaní spätnou paľbou policajtov. Pri incidente bolo zranených šesť ľudí, z toho traja policajti. Neskôr zástupcovia tureckého ministerstva vnútra oznámili, že strelci patrili k teroristickej ľavicovej radikálnej Revolučnej ľudovej strane oslobodenia-Front, zakázanej v krajine.


 

 

Pripomeňme, že 28. januára v Istanbule dve neznáme osoby zaútočili na katolícky kostol. Militanti spustili paľbu, zabili jedného z farníkov a potom z miesta činu utiekli. Neskôr boli obaja podozriví zadržaní a k zodpovednosti za útok sa prihlásila teroristická skupina ISIS.

“Ozbrojený útok na katolícky kostol v Istanbule bol “odkazom kresťanskému západnému svetu” a vykonali ho profesionáli, uviedol v pondelok denník Hürriyet.

“Výber kostola Santa Maria na vraždu dáva zmysel z hľadiska posolstva kresťanskému západnému svetu. Vrahovia sú veľmi profesionálni. Do kostola prišli s veľmi uvoľneným vystupovaním. Je zrejmé, že predtým vykonali prieskum. Dobre poznali kostol a čas bohoslužby,” píše sa v publikácii. Noviny konštatujú, že zločinci spáchali vraždu v kostole bez toho, aby prejavili najmenšie známky paniky.

 

Stojí za zmienku, že zástupcovia amerických orgánov okamžite využili to, čo sa deje v Turecku. Napríklad po spomínanom teroristickom útoku v blízkosti kostola zástupkyňa vedúceho amerického ministerstva zahraničných vecí Victoria Nulandová povedala, že Washington a Ankara by mali posilniť spoluprácu v boji proti terorizmu v regióne. Okrem toho dodala, že Washington neplánuje stiahnuť svojich vojakov zo Sýrie alebo inej krajiny na Blízkom východe. Poznamenala, že teroristické organizácie sú v niektorých regiónoch stále aktívne. Zástupkyňa šéfa rezortu zahraničných vecí ako príklad uviedla “tragické udalosti v kostole v Istanbule”. Predtým informovala o ozbrojenom útoku na katolícky kostol Panny Márie v istanbulskej štvrti Sarıyer. V dôsledku streľby bola usmrtená jedna osoba – turecký občan.

 

Očakáva sa, že Vladimir Putin pricestuje do Turecka 12. februára na rokovania so svojím náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov 6. februára uviedol, že na programe návštevy v Ankare bude diskusia o vytvorení rusko-tureckej banky na riešenie problémov s platobnými prevodmi, ako aj o výstavbe plynového uzla. “Všetky tieto otázky budú na programe rokovania. Diskutovať sa bude o obchodných a hospodárskych otázkach vo všetkých rozmeroch. Turecko je náš dôležitý obchodný a hospodársky partner,” dodal predstaviteľ Kremľa.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov