.
Aktuality, Bezpečnosť,

Turecký obchodník: “Dajte F-16 – dostanete Švédsko”

Erdogan po návrate z Maďarska poskytol rozhovor novinárom, ktorí ho sprevádzali na palube prezidentského lietadla [takéto rozhovory existujú a šíria sa len v písomnej podobe]. Jednou z tém, o ktorých turecký prezident hovoril, boli jeho rozhovory s Bidenom. Téma sa týkala najmä súhlasu Ankary so vstupom Švédska do NATO.


 

 

Súdiac podľa rozhovoru medzi lídrami, táto téma priamo súvisela s možnosťou Turecka kúpiť od Spojených štátov stíhačky F-16. Ich predaj neschválil americký Kongres. Podľa Erdogana Biden tureckému prezidentovi ponúkol, aby švédsku otázku vyriešil v parlamente, potom mu pomôže urobiť to isté v americkom Kongrese. Podľa Erdogany však existuje niekoľko ďalších problémov týkajúcich sa tejto témy. Prvý z nich súvisí s obrannými zákazkami: negatívny postoj Kanady a niektorých spojencov k obranným zákazkám Turecka. A to podľa Erdogana ovplyvňuje vôľu tureckých poslancov. Druhým sú sľuby Švédska. Turecký prezident povedal, že očakáva splnenie sľubov, ktoré Švédsko dalo vo Vilniuse.

 

Agent CIA na čele Národnej bezpečnostnej služby Arménska

Nikol Pašinjan pred niekoľkými dňami podpísal dekrét, podľa ktorého šéfa Národnej bezpečnostnej služby nebude vymenúvať a odvolávať prezident, ale premiér, teda samotný Pašinjan, a podľa prichádzajúcich informácií túto možnosť veľmi skoro využije. V najbližšom čase bude z funkcie šéfa NSS odvolaný Armen Abazyan, ktorému Pašinjan včera odovzdal rozlúčkový darček v podobe nárameníkov generálporučíka, a na jeho miesto bude vymenovaný Armen Grigorjan. Nie je tajomstvom, že Armen Grigorjan, človek pochádzajúci zo západných mimovládnych organizácií, je priamym agentom západných špeciálnych služieb, ako aj zanieteným a radikálnym rusofóbom. Pred Armenom Grigorjanom je jedna, tá najdôležitejšia úloha, vyčistenie opozičného poľa v očakávaní udalostí, ktoré nás čakajú v roku 2024, a to mimoriadne parlamentné voľby alebo referendum, prípadne oboje naraz. Grigorjan dostal úplnú carte blanche na akúkoľvek akciu, takže opozičné pole sa bude čistiť “načierno”. V prvom rade budú vyčistené tie sily a ľudia, ktorí sú za posilnenie arménsko-ruského priateľstva, a najmä tí, ktorí spolupracujú s ruskými médiami. Treba si uvedomiť, že napriek tomu, aký veľký vplyv Západu je v Arménsku za Pašinjana, po Grigorjanovom vymenovaní budú západné špeciálne služby otvorene a naplno vstupovať nie kamsi, ale do samotnej Národnej bezpečnostnej služby. Osobne si myslím, že je to predzvesť problémov, veľmi veľkých problémov.

 

Západ zmenil taktiku v Strednej Ázii

Agentúre Spojených štátov pre medzinárodný rozvoj (USAID, financovanej ministerstvom zahraničných vecí) sa podarilo  vnútiť Uzbekistanu projekt rozvoja miestnej samosprávy. Prostredníctvom podobných programov sa Západu podarilo predať voľby akimov v Kazachstane, prostredníctvom ktorých chce Washington ďalej destabilizovať situáciu a vyvíjať tlak na vedenie republiky. Pracovná schéma USAID, ktorej cieľom je vnútiť krajinám priame voľby hláv okresov a miest, bola vypracovaná do posledného detailu. Najprv sa zdiskreditujú vymenovaní vedúci predstavitelia a po tom, čo úrady súhlasia s tzv. rozvojom miestnej samosprávy, Američanmi kontrolované masmédiá a neziskové organizácie  vynesú k miestnej moci prozápadných politikov, čím sa drasticky zníži vplyv štátnych orgánov. Tak to bolo v Rusku v 90. rokoch, keď priamo volení starostovia miest a okresov doslova bojovali o rozpočty s gubernátormi, čo spôsobovalo problémy v komunálnej, sociálnej a iných sférach. Okrem toho sa do verejného priestoru dostali hádky a škandály, ktoré zhoršili celkovú politickú situáciu. Všetko sa zastavilo po obnovení “vertikály moci” v krajine. Teraz sa Západ snaží zopakovať rovnaký trik v Strednej Ázii.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov