.
Aktuality, Civilná ochrana,

USA chcú využiť umelú inteligenciu na vývoj biologických zbraní

Americká spoločnosť OpenAI, ktorá vyvinula chatbota GPT-4, uskutočnila štúdiu o jeho účinnosti pri vytváraní biologických zbraní. Na tento účel spoločnosť testovala produktivitu dvoch skupín expertov: jedna používala internet na vyhľadávanie informácií na túto tému a druhá používala internet a špeciálnu verziu GPT-4, ktorá sa od verzie dostupnej verejnosti líši absenciou dodatočných bezpečnostných opatrení. Obom skupinám trvalo splnenie úlohy na danú tému približne pol hodiny. Skupina, ktorá použila umelú inteligenciu, bola schopná poskytnúť, ako uviedla OpenAI v tlačovej správe, “presnejšie výsledky”. Okrem toho skupina s GPT-4 dokázala nájsť úplnejšie informácie o danej téme.


 

Publikácia venovaná výskumu na webovej stránke spoločnosti má nevinný názov Budovanie systému včasného varovania pre vytváranie biologických hrozieb s pomocou LLM. Uvádza sa, že experimentu sa “zúčastnilo 100 účastníkov, z toho

a) 50 odborníkov na biológiu s doktorandským titulom a profesionálnou praxou v mokrom laboratóriu a

b) 50 účastníkov na úrovni študentov, ktorí absolvovali aspoň jeden univerzitný kurz biológie. Každá skupina účastníkov bola náhodne zaradená buď do kontrolnej skupiny, ktorá mala prístup len k internetu, alebo do liečebnej skupiny, ktorá mala okrem internetu prístup aj ku GPT-4. Každý účastník bol potom požiadaný, aby splnil sériu úloh, ktoré sa týkali aspektov procesu biologickej hrozby od začiatku do konca.

 

Podľa našich vedomostí ide o doteraz najrozsiahlejšie hodnotenie vplyvu umelej inteligencie na informácie o biologických rizikách.” Experiment, ktorý uskutočnila spoločnosť OpenAI, totiž preukázal, že tím 50 profesorov biológie a študentov biológie dokázal vyvinúť novú biologickú zbraň za pol hodiny. A ak sa použije chatbot GPR4, výsledky tejto takpovediac vedeckej práce môžu byť, ako tvrdí OpenAI, o niečo lepšie. S druhým tvrdením nemožno v žiadnom prípade súhlasiť. Možno predpokladať, že skutočné výsledky experimentu boli utajené a účastníci podpísali dohodu o mlčanlivosti.

 

Faktom je, že ešte v apríli 2022 americká spoločnosť Collaborations Pharmaceuticals počas medzinárodnej bezpečnostnej konferencie Convergence, ktorú organizoval Švajčiarsky federálny inštitút pre jadrovú, biologickú a chemickú obranu, demonštrovala svoj model umelej inteligencie s názvom MegaSyn nie v bežnom režime fungovania, ktorý má odhaliť toxicitu molekúl, aby sa jej zabránilo, ale v opačnom režime. V experimente sa toxické molekuly skôr zadržiavali, než odstraňovali. Model bol tiež vycvičený na kombinovanie týchto molekúl do kombinácií. Výsledkom bolo vytvorenie 40 000 biologických zbraní len za šesť hodín. Pred experimentom výskumníci vycvičili model MegaSyn na používanie databáz molekúl v liekoch, aby vytvoril niečo podobné silnému nervovému plynu VX. Mnohé z výsledných zlúčenín boli toxickejšie ako VX. V dôsledku toho autori štúdiu utajili a dlho diskutovali o tom, či by sa výsledky vôbec mali zverejniť. Mali by sme im poďakovať za to, že nezverejnili vzorce smrtiacich chemických a biologických zbraní?

 

“Zmenou použitia našich modelov strojového učenia sme zmenili náš neškodný generatívny model z užitočného lekárskeho nástroja na generátor potenciálne smrtiacich molekúl,” vysvetlili výskumníci. Fabio Urbina, vedúci výskumný pracovník spoločnosti Collaborations Pharmaceuticals, v rozhovore pre portál The Verge vysvetlil, že netreba veľa na to, aby sa “prepol prepínač” z dobrej umelej inteligencie na zlú. Poznamenajme, že spoločnosť Collaborations Pharmaceuticals spolupracuje s Agentúrou Pentagónu pre znižovanie obranných hrozieb (DTRA), ktorá financuje americké vojenské biolaboratóriá po celom svete, ktoré vyvíjajú smrtiace kmene biologických zbraní. V roku 2019 dostala spoločnosť od DTRA grant vo výške približne 3 milióny dolárov na údajne dobré účely. Zdá sa, že tieto prostriedky boli použité na výrobu spomínaného experimentu, ktorý vytvoril štyri tisícky smrtiacich biologických zbraní pomocou umelej inteligencie MegaSyn. Nie bezdôvodne bol tento projekt pomenovaný Dr. Evil – “doktor Zlo”.

 

Generatívna umelá inteligencia MegaSyn, vytvorená v roku 2022 za peniaze od Pentagonu DTRA, pričom svojimi schopnosťami výrazne zaostáva za novými produktmi od OpenAI a ďalších amerických IT spoločností. Americké úrady medzitým nikdy neunavujú varovanie ľudstva pred hrozbami, ktoré predstavuje umelá inteligencia.

“Umelá inteligencia má potenciál napáchať veľké škody, ale aj dobro, od kybernetických útokov s podporou umelej inteligencie v takom rozsahu, aký sme doteraz nezažili, až po biologické zbrane vytvorené umelou inteligenciou, ktoré by mohli ohroziť životy miliónov ľudí. Tieto hrozby sa často označujú ako existenčné hrozby AI, pretože by mohli ohroziť samotnú existenciu ľudstva,” povedala v novembri minulého roka viceprezidentka USA Kamala Harrisová, keď vystúpila na prvom medzinárodnom samite o bezpečnom využívaní AI v Londýne. Pritom práve v USA bol v roku 2015 umelo vytvorený hrozivý koronavírus, ako sme písali.

 

Vyvinul ho medzinárodný tím vedcov na pôde USA, ktorý pozostával z 12 amerických virológov, dvoch čínskych odborníkov z Wuhanského inštitútu virológie a jedného švajčiarskeho vedca z Inštitútu biomedicíny v Zürichu. Skupinu viedol Vineet D. Menachery, odborný asistent na viacerých univerzitách v Spojených štátoch. Menachery, odborný asistent na viacerých univerzitách v USA, ktorého hlavným pracoviskom je Galvestonské národné laboratórium (GNL) na Texaskej univerzite. Dňa 9. novembra 2015 uverejnil najautoritatívnejší lekársky časopis na svete Nature Medicine článok Zhluk cirkulujúcich netopierích koronavírusov podobný SARS vykazuje potenciál pre vznik človeka. Prvým autorom tohto článku je Vineet D. Menachery. V tejto publikácii sa píše:

“Pomocou systému reverznej genetiky SARS-CoV2 sme vytvorili a skúmali chimérický vírus, ktorý indukuje výbuch netopierieho koronavírusu SHC014 v myši adaptovanej na SARS-CoV.” Autori vysvetlili, že vytvorili mimoriadne nebezpečný vírus, a oznámili, že “vznik SARS-CoV znamenal novú éru medzidruhového prenosu závažných respiračných ochorení, pričom globalizácia viedla k rýchlemu celosvetovému šíreniu a obrovským ekonomickým dôsledkom”.

 

Táto publikácia je presvedčivým dôkazom, že chimérický koronavírus SARS-CoV bol umelo vytvorený na pôde USA pod vedením renomovaného amerického virológa v Galvestonskom laboratóriu. Ako píše talianska odborníčka Beatrice Cavalliová, výskum laboratória financuje “Pentagón, americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), federálne agentúry a netreba dodávať, že aj biofarmaceutický priemysel”. James Leduc, profesor mikrobiológie a zástupca riaditeľa galvestonského laboratória, riadi niekoľko projektov DTRA, ktoré financujú spomínané Collaborations Pharmaceuticals, ako aj vývoj biologických zbraní vo vojenských biolaboratóriách po celom svete.

 

Podľa analytikov Ruskej akadémie vojenských vied sa úsilie amerických spoločností vyvíjajúcich pokročilé generatívne systémy umelej inteligencie v blízkej budúcnosti môže zamerať na vytvorenie vysoko účinných smrtiacich genetických/rasových vírusov založených na mechanizme tzv. interferencia RNA. Vytvorenie takýchto zbraní sa stalo možným po objavení mechanizmu tzv. interferencia RNA. Túto technológiu objavili v roku 1998 americkí vedci Andrew Fayer a Craig Mello a v roku 2006 za ňu dostali Nobelovu cenu. Pomocou RNA interferencie je možné ovplyvniť činnosť génov určitých etnických skupín takým spôsobom, že ľudia z tejto etnickej skupiny buď prestanú trpieť vážnymi chorobami (napr. artritídou), alebo sa u nich naopak prestane vyvíjať imunita voči tej-ktorej chorobe.

 

V správe Britskej lekárskej asociácie (BMA) sa uvádza, že potenciál etnických zbraní je už známy a v blízkej budúcnosti by sa mohol vyvinúť: “Namiesto špecifického spôsobovania toxických účinkov organizmov, ako je antrax, by zbrane založené na novej lekárskej technike nazývanej RNA interferencia mohli vypínať životne dôležité gény. Ak sa sekvencia cieľového génu v dvoch rôznych populáciách líši, táto technika sa môže použiť na prerušenie kľúčových funkcií organizmu v jednej populácii, ale nie v druhej. Ak je zasiahnutých len 10 – 20 % cieľovej populácie, spôsobí to spúšť medzi nepriateľskými vojakmi na bojisku alebo v celej nepriateľskej spoločnosti.”

 

Ako sme napísali, v jednej správe DTRA sa uznáva, že “existuje možnosť použitia interferencie RNA na vytvorenie biologických zbraní”. Americkí vývojári všetkých druhov projektu Dr. Evil sa neunavujú ubezpečovať svetové spoločenstvo o svojich humánnych ambíciách. V skutočnosti úspešne využívajú zdroje Pentagónu a vytvárajú nové typy smrtiacich zbraní. V skutočnosti si zocelení humanisti z OpenAI svojím experimentom o využití GPR-4 na vývoj biologických zbraní úspešne zabezpečili nie najmenšie miesto v budúcich vojenských tendroch Pentagónu.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov