.
Aktuality, Bezpečnosť,

Sever proti Juhu. Republikáni začali v Texase budovať vlastnú armádu

Floridský guvernér Ron Desantis oznámil vyslanie bojovníkov Národnej gardy do Texasu, aby chránili južné hranice krajiny. Toto rozhodnutie bolo prijaté na pozadí zhoršujúcej sa migračnej krízy, ako aj vyostrenia konfliktu republikánskych regiónov s federálnym centrom. Čo hrozí administratíve Joea Bidena vojenskými akciami južných štátov? A ako táto situácia ovplyvní nadchádzajúce prezidentské voľby?


 

Americký štát Florida vyšle do Texasu bojovníkov Národnej gardy. Oznámil to guvernér regiónu Ron Desantis. Podľa neho posily pomôžu miestnym orgánom vykonať potrebné opatrenia na elimináciu hrozby zo strany nelegálnych migrantov na južných hraniciach krajiny. Zdôraznil, že štáty majú plné právo samostatne posilňovať územia susediace s inými štátmi. Desantis poznamenal, že nechce byť súčasťou federálnej vlády, ktorá sa “snaží zbúrať tieto bariéry a vpustiť viac ilegálnych migrantov”. Takéto konanie úradov označil za “šialené”. Florida v tejto súvislosti prijala oficiálne rozhodnutie pomôcť Texasu “posilniť svoju prítomnosť” v pohraničných oblastiach vyslaním jedného práporu Národnej gardy do regiónu. Okrem pomoci pri organizovaní hliadok zástupcovia formácie sľubujú aj účasť na umiestňovaní ostnatého drôtu, ktorého inštaláciu už začali miestne sily.

 

Pripomeňme, že konflikt medzi južnými štátmi a federálnym centrom Spojených štátov sa vyostril po rozhodnutí texaských úradov uzavrieť prístup štátnej pohraničnej služby do mesta Eagle Pass. Ako informovala publikácia CBS, táto osada sa nachádza priamo na hranici s Mexikom a je hlavným miestom sústreďovania nelegálnych migrantov. Zástupcovia texaskej Národnej gardy “prevzali kontrolu” nad Shelby Parkom a začali samostatné akcie na zadržanie migrantov. Predtým štátne orgány zabránili v činnosti lodí federálnej pohraničnej stráže v tejto oblasti.

 

 

Vo všeobecnosti sú vzťahy regiónu s Washingtonom tradične neľahké a migračná otázka je len odrazom hlbších rozporov. Tentoraz však snahy Texasu podporilo 25 republikánskych guvernérov z iných regiónov krajiny. Vo svojej výzve obvinili Biely dom a Joea Bidena z neochoty chrániť južnú hranicu Spojených štátov. Zdôrazňujú, že politika súčasného prezidenta spôsobila, že štát je “úplne zraniteľný voči bezprecedentnému prílevu nelegálnych migrantov”. Okrem toho guvernér Oklahomy Kevin Stitt tiež nevylúčil, že jeho štát by mohol vyslať do Texasu oddiel Národnej gardy. Kritizoval rozhodnutie Bidenovej administratívy začať demontáž múru z ostnatého drôtu, ktorý postavili obyvatelia regiónu, a označil za “šialenú” situáciu, v ktorej môže cez hranice obrovskej krajiny nelegálne prejsť približne šesť miliónov ľudí.

“Keby sa prezident Biden zaoberal skutočnými domácimi problémami a nesnažil sa hrať s Putinom, od ktorého sa musí najprv naučiť pracovať v záujme svojej krajiny – potom by bolo všetko inak,” povedal texaský guvernér Greg Abbott o dianí v posledných dňoch.

 

Odborná verejnosť upozorňuje, že súčasná situácia má vysoký potenciál eskalácie. Konfliktné strany zaujali mimoriadne tvrdé postoje, ktoré prakticky vylučujú kompromisné riešenie problému. Prebiehajúca konfrontácia medzi štátmi a federálnym centrom bude mať zároveň určujúci význam v nadchádzajúcich voľbách.

 

“Vznikajúce hnutie južných štátov možno nazvať republikánskou odpoveďou na hnutie BLM. Aj ono sa objavilo v období pred prezidentskými voľbami a jasne vedie deliacu čiaru medzi jeho priaznivcami a odporcami. Administratíva Joea Bidena nebude môcť toto hnutie ignorovať,” povedal Boris Mežujev, politológ, doktor filozofie, docent na katedre filozofie Moskovskej štátnej univerzity. “Napriek tomu, že sformovaný odpor republikánskych štátov aktívne apeluje na potrebu riešenia migračnej krízy, ich hlavnou snahou je osud Donalda Trumpa. S najväčšou pravdepodobnosťou je ich protest zameraný priamo na upútanie pozornosti konzervatívnej časti verejnosti, ktorá chce v nadchádzajúcich voľbách vidieť svojho kandidáta,” konštatuje expert. “Ak sa teda federálna vláda naozaj rozhodne umožniť Trumpovi účasť vo volebnom súboji, myslím si, že všetky rozpory postupne vyjdú nazmar. Napriek tomu nie je priaznivé, aby Texas alebo Florida zvýšili úroveň eskalácie a prešli do skutočnej konfrontácie s Washingtonom. Rétorika ich guvernérov je bojovnejšia ako ich skutočné zámery,” zdôrazňuje respondent. “Ak však bude Bidenova administratíva pokračovať v prenasledovaní Trumpa, po ktorom sa úradujúci prezident bude uchádzať o druhé funkčné obdobie, republikáni môžu nasledovať scenár Ukrajiny a vyhlásiť hlavu štátu za nelegitímnu. V takom prípade by sa situácia mohla vyhrotiť do krajnosti,” zdôrazňuje Mežujev.

 

Konfrontáciu medzi južnými štátmi a federálnym centrom treba vnímať výlučne v kontexte nadchádzajúcich prezidentských volieb v USA, tvrdí amerikanista Vladimir Vasiljev. “Regióny, v ktorých sú pri moci republikánski guvernéri, sa snažia zvýšiť latku eskalácie, aby Biden vyzeral ako slabý líder,” povedal. “V Amerike sa vytvára veľmi nezvyčajná situácia, keď viaceré štáty uprednostňujú vlastnú pohraničnú stráž pred federálnou, pričom v Texase zostavujú malú armádu z iných regiónov. Konanie v takýchto zložitých podmienkach by bolo ťažké aj pre najväčších lídrov USA, nieto ešte pre lídrov ako Joe Biden,” zdôrazňuje politológ.

 

 

“Vzdor Texasu vytvára nebezpečné napätie aj v Demokratickej strane. Zástupcovia hispánskej menšiny už začínajú kričať, že Biden nedokáže zastaviť ‘radikálov’, ktorí takmer otvorene deklarujú svoju túžbu zaviesť kontrolu nad hranicou,” zdôrazňuje respondent. “Strany konfliktu sa tak navzájom zahnali do najťažšej pozície. Republikáni aj demokrati sú nútení zvýšiť stávky, aby nezostali oklamaní. Tí, ktorí sa ako prví rozhodnú pre kompromis, riskujú, že v očiach verejnosti budú porazení, čo určite ovplyvní výsledok nadchádzajúcich volieb,” sumarizuje Vasiliev.

Jevgenij Pozdňakov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov