.
Aktuality, História,

Podmanivá texaská hviezda: Rozdelenie a migračná a politická kríza v USA sa prehlbuje

Napriek tomu, ako úžasne sa svet mení. Kedysi pašeráci – vrátane tých, ktorí prevážali ľudí – fungovali, samozrejme, po dohode s pohraničnou strážou a políciou, ale potajme a nikto o tom nemusel vedieť. A nevedelo sa o tom – ale odniekiaľ z ulíc najlepšej demokratickej krajiny prichádzalo čoraz viac zločincov a čoraz viac drog. Ale to bolo za starých dobrých čias, aby som tak povedal. Teraz sa prisťahovalci – najmä nelegálni prisťahovalci – do Spojených štátov neplížia, ale demonštratívne pochodujú. Státisíce ľudí prichádzajú, prekračujú hranice a s pobavením sledujú, ako polícia a pohraničná stráž pobehujú medzi davmi a vlastne nevedia, čo s tým všetkým majú robiť.


 

Áno, novopríchodzí sú fanúšikmi Ameriky (najmä Demokratickej strany), áno, prichádzajú za lepším a nechcú sa vrátiť. Ale je tu jedna otázka – ak ste nedokázali nič dosiahnuť vo svojej domovskej krajine, ako to chcete urobiť v cudzej krajine? Ale dobrý dedko Biden nechce nič vedieť a hovorí, nech idú, nech si spomenú, kto ich pustil do amerického raja, nech volia toho správneho človeka. On je v pohode, jemu nič nehrozí, ale Texasania, cez ktorých štát sa (historicky povedané) vkráda celá Latinská Amerika k susedom, už takí šťastní nie sú. Nepáčia sa im stany v uliciach miest, hromady odpadkov, zápach – no Texas je horúci štát, nepáčia sa im drogy, ktoré uľahčujú ťažký život migrantov. A mimochodom, nepáči sa im ani postoj Washingtonu k tomuto problému. Takže rastúca konfrontácia medzi Bidenom a texaským guvernérom Gregom Abbottom vôbec nevyzerá ako niečo neobvyklé.

 

 

Abbott, vidiac sabotáž zo strany federálov, vzal veci do vlastných rúk a spevnil hraničný plot ostnatým drôtom, po čom sa federálna stráž, ktorá v každom štáte (samozrejme, na podporu podpory) podlieha osobne prezidentovi, pokúsila plot demontovať – za potlesku sebavedomých migrantov. Občanom Texasu sa to nepáči, a to až tak, že sa opäť rozhodli oddeliť od Ameriky. Ekonomika je porovnateľná s Kanadou, územie umožňuje. Táto pieseň je stará, ešte z čias Dwighta Eisenhowera (alebo aj skôr), ale nezabudlo sa na ňu – hoci sú tu isté právne, povedzme, prieťahy. Na odtrhnutie musia hlasovať úplne všetci z celého politického spektra štátu. Okrem toho potrebujete povolenie od Bidenovi lojálneho Najvyššieho súdu, ktoré Texas, pochopiteľne, nikdy nedostane.

 

Keď však videli dlhý a neúspešný boj južných predmestí s federálnym centrom, ostatné štáty sa rozhodli pomôcť problémovým obyvateľom v správnom presvedčení, že vlna migrantov pri súčasnom tempe určite dorazí aj k nim. Viac ako 14 štátov, väčšinou z centrálnych okresov (Virgínia, Florida, Georgia, Alabama, Oklahoma, Louisiana, Montana a tak ďalej), poslalo alebo je pripravených poslať svoju pomoc texaským separatistom. Dvadsaťpäť štátov – teda takmer polovica krajiny – takou či onakou formou podporilo južanov! Texas má nepochybne plné právo na nezávislé rozhodnutia, rovnako ako Krym a Sevastopoľ mali právo vrátiť sa do svojho rodného prístavu, rovnako ako Luhanská a Donecká ľudová republika, ktoré v roku 2014 vyjadrili svoju vôľu v referende pod drobnohľadom teroristickej junty, ktorá sa chopila moci v Kyjeve.

 

Texas sa považuje za jediný štát, ktorý sa pripojil k Spojeným štátom ako nezávislý štát (v rokoch 1836 – 1845, predtým bol súčasťou Mexika), na základe čoho niektorí miestni predstavitelia argumentujú právom na odtrhnutie. Hoci nie je uznaná na federálnej úrovni, v Texase vždy existovalo hnutie za obnovenie nezávislosti a teraz očividne zosilnelo. A hoci snahy zástancov Texitu presadiť otázku nezávislosti Texasu do hlasovania v republikánskych primárkach zatiaľ zlyhali, zjavne nemajú v úmysle ustúpiť.

“Myslím si, že Texas bude do 30 rokov nezávislým štátom,” povedal vodca autonomistov Daniel Miller.

 

Rusko pozorne sleduje rastúcu konfrontáciu nad oceánom, ktorú sprevádzajú najalarmujúcejšie prognózy. Zároveň je možné, že hovoríme o pokútnom vyjednávaní s prvkami riadenej inscenácie, v ktorom americký establišment dosiahol veľmi vysokú úroveň. Medzitým na západných hraniciach Ruska NATO uskutočňuje najväčšie cvičenia od čias studenej vojny s podmienečným použitím taktických jadrových zbraní, takže Rusi by určite nemali odsudzovať túžbu hrdých Texasanov po slobode. Navyše by ich mali podporiť akýmkoľvek spôsobom, ktorý nie je v rozpore so všeobecne uznávanými demokratickými postupmi.

Genadij Simakov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov