MIM-104
Aktuality, Pozemná technika,

Či zakúpi Slovensko protilietadlový raketový komplex Patriot?

Západné zbrojárske informačné portály tešia záujmom o každú nepatrnú správu zo Slovenska. Výcviku slovenských tankistov na Leopard 2A4 sa venuje viac pozornosti než serióznym kontraktom uzatváraným na dodávku nových zbraňových systémov, napríklad balkánskymi krajinami. Preto neprekvapuje, ak si všimnú aj vyjadrenia nového ministra obrany R. Kaliňáka o možnom nákupe amerického systému PVO MIM-104.


 

 

Dokonca aj renomovaný portál Army Recognition to zaradil ako hlavnú správu dňa. Prečítajme, čo o tom napísal:

Slovensko má za cieľ obstarať americký systém protivzdušnej obrany Patriot

Slovensko zaznamenalo 28. januára 2024 významný krok vo svojej stratégii na posilnenie národných spôsobilostí protivzdušnej obrany vyjadrením zámeru získať americký systém protiraketovej obrany Patriot. Vyhlásil to minister obrany Robert Kaliňák počas vystúpenia v štátnej televízii RTVS. Vyzdvihol strategický záujem Slovenska o systém Patriot, pričom zdôraznil jeho získanie ako kľúčový prvok v prebiehajúcej modernizácii obranného arzenálu krajiny.

Slovensko, člen NATO a Európskej únie, odhodlané podporovať Ukrajinu od vypuknutia konfliktu s Ruskom, preukázalo solidaritu presunom veľkej časti svojho vojenského vybavenia zo sovietskej éry do Kyjeva v rámci programu Ringtausch. Patrili sem bojové lietadlá MiG-29, obrnené vozidlá BMP-1, 152 mm munícia a systémy protivzdušnej obrany S-300. Týmto krokom vznikla medzera v obranných schopnostiach Slovenska, dočasne vyplnená batériami Patriot dodanými Nemeckom, Holandskom, Spojenými štátmi a v poslednom čase aj talianskym systémom Mamba.

V kontexte posilňovania svojej autonómnej protivzdušnej obrany sa Slovensko zapojilo do European Sky Shield Initiative (ESSI), projektu NATO iniciovaného Nemeckom na rozvoj integrovaného európskeho systému protivzdušnej obrany, vrátane obstarávania systémov PVO IRIS-T SLM, Arrow-3 a Patriot PAC-3.

Táto iniciatíva nadväzuje na proces, ktorý sa začal v máji 2023 na získanie pokročilých systémov protivzdušnej obrany, s návrhmi prijatými od rôznych medzinárodných obranných hráčov. Tím slovenských odborníkov tieto ponuky vyhodnotil, čo viedlo k tomu, že vláda 4. októbra 2023 schválila získanie nových systémov. Spomedzi posudzovaných systémov boli vybrané poľské systémy Piorun a Barak MX od Israel Aerospace Industries pre ich schopnosť uspokojiť potreby protivzdušnej obrany krajiny.

Záujem o systém Patriot a prebiehajúce rokovania s Poľskom a Izraelom odzrkadľujú pokračujúci záväzok Slovenska posilňovať protivzdušnú obranu. Toto modernizačné úsilie, ktoré je kľúčové pre riešenie regionálnych a medzinárodných bezpečnostných výziev, pokračuje napriek vnútropolitickým zmenám.

Politická scéna na Slovensku sa však po návrate Roberta Fica do čela vlády zmenila. Fico, známy svojím kritickým postojom k vojenskej pomoci Ukrajine a dohode o obrane so Spojenými štátmi, rýchlo poznačil svoje funkčné obdobie zastavením slovenskej vojenskej pomoci Kyjevu a nesúhlasom s členstvom Ukrajiny v NATO.

 

Napriek tomuto politickému smerovaniu sa zdá, že Slovensko je odhodlané posilniť svoju protivzdušnú obranu. Minister obrany Robert Kaliňák 28. januára 2024 oznámil zámer Bratislavy získať systémy protivzdušnej obrany Patriot od USA, čo je krok považovaný za “najvýznamnejší kontrakt v histórii slovenskej armády”.
Na financovanie tejto akvizície plánuje Kaliňák použiť 660 miliónov dolárov z programu US Military Assistance Program, pôvodne určených na nákup útočných vrtuľníkov AH-1Z Viper. Kaliňák s dôrazom na potreby protivzdušnej obrany krajiny uviedol, že “pre Slovensko nie je prioritou získanie útočných vrtuľníkov, ale protivzdušná obrana.”

Toto rozhodnutie znamená pre Slovensko strategický posun smerom k zvyšovaniu spôsobilostí protivzdušnej obrany pri orientácii v zložitom politickom kontexte. Medzinárodné spoločenstvo pozorne sleduje dôsledky tohto vývoja pre slovenskú obrannú politiku a jej postavenie v rámci NATO a EÚ.

 

Toľko k článku portálu Army Recognition, ktorý je písaný anonymne bez uvedenia mena alebo pseudonymu autora, ako na Army Recognition býva zvykom.

 

Systém MIM-104 Patriot:

 

Čo dodať. Šikovný je nielen R. Kaliňák, ktorý si zvolil takú diskrétnu cestu na zverejnenie zámeru kúpiť Patriot. Autor článku nepozná nikoho, kto by RTVS sledoval, okrem západných zbrojných portálov. To treba zmeniť, inak nám budú unikať zásadné novinky.
Šikovný je aj autor, ktorý celý čas bojoval proti nákupu amerických útočných helikoptér AH-1Z Viper s nedostatočnou zásobou riadených striel oproti pôvodnej pakistanskej objednávke a odstavených na leteckej základni počas uplynulých rokov.

 

 

Takže by vlastne mal byť šťastný, že sa to podarilo zvrátiť a realisticky musel očakávať, že sa objaví alternatíva, niečo ako Patriot.
Túžba kopnúť si do MO SR je však neprekonateľná. Keď už Slovensko bude mať Patriot, Barak a Piorun, nestálo by za úvahu kúpiť po kuse z každého systému PVO, ktorý je momentálne na trhu? A neskôr vyhlásiť za najlepší ten, ktorý sa pokazí ako posledný. Tie ostatné medzitým možno posielať na Ukrajinu. (nadpis článku už vopred používa slovosled z ukrajinštiny, neskôr ho budú vďační Ukrajinci ľahšie prekladať, ich jazyk sa autor učí pomaly a nezáväzne, najnovšie sa navyše ukázalo, že má mať dialekty). Pre verejnosť však platí zásadná poučka. Ak sa Vám bude zdať, že Slovensko je celé vadné a nič tu nefunguje, Vy len nie ste dosť MIM-104.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov