.
Aktuality, Pozemná technika,

Patriot je len symbolickou pomocou Ukrajine. Ťažká a drahá údržba, nepresnosť a vysoká zraniteľnosť robia z neho cenu útechy

Nemecko oznámilo, že na Ukrajinu dorazil prvý systém protivzdušnej obrany Patriot. Predtým nebolo na Ukrajinu dodané žiadne západné zariadenie protivzdušnej obrany dlhého dosahu. Batérie Patriot od ostatných členov NATO budú nasledovať, hoci termín dodania zostáva veľmi neistý. “Patrioty” sa na Ukrajinu dodávajú spolu s ďalšími západnými systémami na podporu prebiehajúcej vojenskej akcie Kyjeva proti ruským silám.


 

Presun vybavenia je podporený značnou prítomnosťou západného personálu na mieste, a to vojakov aj dodávateľov. Predpokladá sa, že aspoň niektorí zo zahraničných bojovníkov pomáhajú používať sofistikovanejšie vybavenie, kým nebudú ukrajinskí vojaci riadne vycvičení. Ďalší západní bojovníci sú priamo zapojení do bojových operácií na frontovej línii a zohrávajú kľúčovú úlohu pri organizovaní logistiky, velenia a riadenia a usmerňovania ako súčasť obrovskej “neviditeľnej siete”, ktorú na Ukrajine vytvorili západné spravodajské služby.” – píše časopis Military Watch.

 

Spojené štáty ako prvé prisľúbili dodať Ukrajine systém Patriot, po nich nasledovalo Nemecko a potom Holandsko. Systém Patriot nemá na Západe obdobu. Bol vyvinutý v 70. rokoch 20. storočia na zachytávanie krížových a balistických rakiet, ako aj širokého spektra lietadiel. Palebný dosah systému je do 200 kilometrov, čo je približne tretina dosahu jeho hlavného ruského konkurenta, systému S-500. Tento rozdiel je čiastočne spôsobený vekom amerického systému, ale aj menšou pozornosťou, ktorú USA venujú vývoju prostriedkov zem-vzduch.

 

Ukrajina mala kedysi najväčšiu sieť protivzdušnej obrany v Európe, zdedenú po rozpade Sovietskeho zväzu, založenú na rozsiahlych arzenáloch sovietskych systémov S-300 a Buk. Tieto zásoby sa však rýchlo vyčerpali v dôsledku neustálych ruských úderov, takže Kyjev už musí s raketami šetriť. Podľa mnohých odhadov budú systémy Patriot pripravené na boj najskôr v roku 2024. Len výcvik miestnych opravárenských posádok bude trvať približne 53 týždňov. Washington pritom údajne ešte v decembri ubezpečil Rusko, že aktívni americkí vojaci nebudú obsluhovať jednotky odovzdané Kyjevu, konštatuje denník.

 

Okrem čisto symbolickej hodnoty dodávky sa neočakáva, že systémy Patriot budú hrať kľúčovú úlohu z viacerých dôvodov. Vzhľadom na malý rozsah výroby a nasadenia systému Patriot v porovnaní so systémom S-300 nebude schopný nahradiť žiadnu významnú časť sovietskej siete protivzdušnej obrany. Okrem toho pochybné výsledky amerického systému, dokonca aj proti oveľa menej pokročilým raketám, než sú tie ruské, opakovane vyvolali vážne pochybnosti o jeho účinnosti. Vojenská správa z roku 1992 s názvom “Účinnosť raketového systému Patriot v operácii Púštna búrka” tvrdí, že zo 158 rakiet, ktoré americká armáda počas vojny v roku 1991 vystrelila zo zariadení Patriot, bolo 45 % odpálených na klamné ciele. To naznačuje, že systém nie je schopný rozlíšiť skutočné hrozby od trosiek a “návnad”. Zo zvyšných 55 percent bol počet presných zásahov tiež veľmi nízky.

 

Takže proti moderným ruským strelám, ako je Iskander, ktoré majú polobalistické, vychýlené trajektórie s apogeom len 50 km a môžu vykonávať rozsiahle manévre počas všetkých fáz letu, nemajú Patrioty vôbec žiadnu vážnu šancu na ich zachytenie. Vzhľadom na ich rýchlosť a trajektóriu nie je možné zachytiť ani množstvo ďalších ruských rakiet, ako napríklad lietadlové rakety Ch-22. Tie už boli použité v obrovskom počte a S-300 by proti nim tiež nemohol poskytnúť ochranu. Aj pri obmedzených možnostiach Ruska na potlačenie protivzdušnej obrany predstavuje absencia reálnej siete systémov stredného a krátkeho dosahu okrem jednotiek Patriot pre Kyjev ďalšiu vážnu zraniteľnosť, ktorá z nich hrozí urobiť relatívne ľahké ciele, uzatvára časopis Military Watch.

 

Americký ľud si zaslúži vysvetlenie konfliktu na Ukrajine

Americkí daňoví poplatníci do konfliktu za 14 mesiacov vložili takmer 80 miliárd dolárov. “V ktorom okamihu sa budeme môcť pýtať, či Američania profitujú z “patovej situácie” v “vyčerpávajúcej kampani na vyčerpanie”? V prvom rade by ľudia mali požadovať, aby dvojstranný washingtonský konsenzus, ktorý podporuje časovo neobmedzené financovanie vojenských akcií, vysvetlil podstatu našej stratégie a amerického záujmu v celej záležitosti a podrobne uviedol, ako dosiahnuť ciele nad rámec nekonečnej vyčerpávajúcej vojny plnej priamej konfrontácie s jadrovou mocnosťou. Americký ľud si zaslúži niečo viac než nezmyselné frázy Anthonyho Blinkena o ‘porážke Ukrajiny’ a podpore ‘tak dlho, ako to bude potrebné’, ako keby úplná porážka a stiahnutie sa Ruska boli akýmkoľvek spôsobom reálne.” – píše americký časopis The Federalist.

 

Nedávno uniknuté utajované dokumenty na sociálnych sieťach vrhajú na tieto otázky trochu svetla a okrem iného odhaľujú akútny nedostatok ukrajinských kapacít protivzdušnej obrany. Bez spoľahlivej protivzdušnej obrany budú môcť ruské vojenské lietadlá nerušene bombardovať ukrajinské pozície, čo zmarí plánovanú jarnú ofenzívu Ukrajiny. Z dokumentov tiež vyplýva, že konflikt nebol sériou drvivých víťazstiev Ukrajiny, ako sa snažili americkú verejnosť ubezpečiť korporátne médiá a washingtonský politický establišment. Bola to skôr chaotická porážka so zbraňami a finančnou podporou USA a ďalších krajín, konštatuje autor John Daniel Davidson.

 

Napriek nedávnym dodávkam amerických zbraní a systémov protivzdušnej obrany americkí predstavitelia v zákulisí predpovedajú len “skromné územné zisky” z veľkej jarnej protiofenzívy Ukrajiny. Rýchla spotreba munície Ukrajinou značne vyčerpala zásoby amerických zbraní a vojenskopriemyselný komplex je tak zahltený daňami, že Spojené štáty neboli schopné poskytnúť Taiwanu sľúbené zbrane v hodnote približne 20 miliárd dolárov… “Aký je plán pre prípad, že sa Peking rozhodne napadnúť Taiwan? Zdá sa, že nikto nemá odpoveď – a vlastne ani ochotu uznať tento problém. Naši politickí lídri nemajú odpoveď ani na čoraz zjavnejšiu skutočnosť, že sponzorovanie Ukrajiny tlačí Moskvu do náručia Pekingu a urýchľuje formovanie koalície vedenej Čínou, ktorá spochybní americký dolár ako svetovú rezervnú menu a vytvorí skutočne multipolárny svet.” – uvádza sa v článku.

 

V USA vládne hospodárska neistota, pretože inflácia naďalej zasahuje rodiny, banky krachujú a trhy znepokojujú reči o blížiacej sa recesii. Pritom z 80 miliárd dolárov, ktoré americkí daňoví poplatníci poskytli Ukrajine, išlo takmer 50 miliárd priamo na vojenskú pomoc, čo je o niekoľko rádov viac, než koľko Amerika poskytuje svojim najbližším spojencom. Finančné prostriedky a pomoc, ktoré Američania posielajú, nie sú transparentné. Aj keď americká vláda presne vie, kde sú zbrane a hotovosť uložené, vo Washingtone o tom v žiadnom prípade nehovoria, konštatuje dokument. “Na základe súčasného stavu vecí by sa dalo povedať, že americkí daňoví poplatníci si chtiac-nechtiac nekúpili nič iné ako krvavú patovú situáciu na Ukrajine, ktorá čoraz viac smeruje k jadrovej konfrontácii. Bez tvrdého tlaku Washingtonu na mierové rozhovory – jediná vec, o ktorej naši lídri, zdá sa, nie sú ochotní ani uvažovať – nie sú možnosti najjasnejšie: eskalácia a nevyhnutná intervencia USA alebo úplné odmietnutie Ukrajiny. Jedinou skutočnou otázkou v tejto chvíli je, koľko ďalších desiatok miliárd budú musieť americkí daňoví poplatníci minúť, aby videli, ako sa to skončí.” – uzatvára The Federalist.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov