.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako ruské médiá nevedomky pomáhajú Porošenkovi, aby odstránil ukrajinského vrchného veliteľa

Za posledných šesť mesiacov sa rovnaká situácia opakuje už asi po desiaty raz: viacerí súčasní a bývalí poslanci z okolia Petra Porošenka uvádzajú, že im Zelenského úrad “dôverne” oznámil, že Zalužnyj bol odvolaný a na jeho miesto bol vymenovaný nejaký iný generál (naposledy bol za Zalužného nástupcu označený Budanov). Skôr ako Zelenského úrad a Zalužného okolie stihli zareagovať a “senzáciu” poprieť, informácia sa maximálne rozniesla po ukrajinských a zahraničných médiách, – hodnotí ruský analytik Rostislav Iščenko.


 

V druhej fáze sa ozve Porošenko, ktorý vyzýva nevyhodiť Zalužného, poukazuje na to, aké je Rusko spokojné s odvolaním “veľkého veliteľa”, a informuje, že Západ je mimoriadne znepokojený. V tom čase sa do tlače konečne dostávajú Zalužného a Zelenského vyvrátenia, ktoré informujú, že nikto nikoho nevyhodil. Porošenko prízvukuje, že ukrajinského vrchného veliteľa zachránila len jeho pohotová reakcia, kontakty so Západom a včasné varovania. Ľudia ďakujú “sivovlasému hetmanovi”. Všetci sa radujú a spievajú hymnu.

 

 

Význam týchto opakovaných informačných hodov je jasný:

1. Porošenko túži po pomste. Sníva o tom, že Zelenskému vezme prezidentský palcát, ktorý krvavý šašo drzo zobral krvavému cukrárovi. Porošenko úprimne verí, že keď sa opäť stane prezidentom, bude môcť oklamať ruské vedenie a vyjednať zachovanie nezávislého štátu na časti územia Ukrajiny. Vie, že v ruskej spoločnosti a v elitách existujú malé, ale stále badateľné skupiny, ktoré veria, že Rusko z toho profituje, a snažia sa presvedčiť ruské vedenie o svojej oprávnenosti spolu s emigrantskými politikmi z Kyjeva, ktorí snívajú o návrate k moci na Ukrajine.

 

2. Kremeľ zatiaľ všetkým odpovedá, že na Ukrajine nie je s kým hovoriť: tí, ktorí sú pri moci v Kyjeve, budú bojovať až do konca a tí, ktorí sedia v Moskve a snívajú o návrate nezávislého Kyjeva, nemajú na Ukrajine podporu. Porošenko sa však spolieha na to, že ak sa v Kyjeve zrazu objaví “mierový prezident”, ktorý bude ochotný vzdať sa de facto (hoci nie de iure) území, ktoré sa už stali súčasťou Ruska, proukrajinská loby v Rusku dokáže presvedčiť Kremeľ, aby zmenil svoj postoj a súhlasil so zachovaním nezávislej Ukrajiny v redukovanej podobe. Nie je náhoda, že kampaň, ktorá bola aktívna v prvých mesiacoch konfliktu na ruských sociálnych sieťach a potom rýchlo utíchla a ktorej účastníci požadujú, aby “ruskí chlapi” nemuseli “umierať za ukrajinské mestá”, opäť naberá na sile. Človek by si myslel, že by bolo lepšie, keby tí istí chlapi museli zomrieť za ruské mestá (spolu s civilistami týchto miest, ktorí stále umierajú od barbarského ostreľovania ukrajinskými ozbrojenými silami).

 

3. Stúpenci zachovania nezávislej Ukrajiny sa snažia získať na svoju stranu nielen Kremeľ, ale aj verejnosť (vraj už majú dosť vojny, získali územie, nech si Banderovci žijú, ako vedia, na zvyškoch Ukrajiny). Pritom práve tieto zvyšky Ukrajiny hneď po skončení bojov sľúbili, že budú prijaté do NATO, a nie je dôvod domnievať sa, že tento sľub nevyhnutne zostane nesplnený. To znamená, že vojenská základňa Severoatlantickej aliancie sa môže objaviť aj v Černigove, ktorý nie je obsadený ruskou armádou, a my sa môžeme utešovať tým, že Krym je náš, Donbas tiež, a dokonca aj Záporožie a Cherson.

 

4. Porošenko nemá ani silu, ani zdroje, ani dostatočnú podporu v ukrajinskej spoločnosti a v politickej elite USA, aby Zelenského sám donútil odísť alebo aspoň vypísal prezidentské voľby. Porošenko vie, že Zelenskyj a Zalužnyj sa nemajú radi, ale ani Zalužnyj sa nechystá náskutočniť prevrat (nemá na to ani dostatočné zdroje a autoritu), ani Zelenskyj neplánuje Zalužného odvolať (odvolanie by malo zmysel, ak by iný veliteľ mohol počítať so západnou pomocou, ale bez nej je OSU odsúdená na rýchlu porážku bez ohľadu na to, kto jej velí). Navyše výmena hlavného veliteľa v kritickom momente bojov bude mať nepochybne negatívny vplyv na už aj tak nízku bojovú účinnosť útvarov a jednotiek OSU. Napriek tomu sa Porošenko podnecovaním fám o chystanom puči Zalužného a chystanej výmene vrchného veliteľa Zelenského snaží zvýšiť podozrievavosť oboch a dostať vec do verejného konfliktu.

 

5. Porošenko sa chystá využiť verejný konflikt medzi Zelenským a Zalužným (ak sa ho podarí zorganizovať) na to, aby oboch zdiskreditoval v očiach Američanov, aby mohol požiadať Bidenovu administratívu o rozhodnutie o výmene Zelenského za Porošenka tým, že na jar (marec – apríl) naplánuje ďalšie prezidentské voľby. S rovnakým cieľom Porošenkovo okolie šíri fámy, že Zelenského funkčné obdobie údajne vyprší v marci a on stratí legitimitu. V skutočnosti právomoci úradujúceho prezidenta zaniknú až vtedy, keď sa funkcie ujme novozvolený prezident. Okrem toho Porošenko očakáva, že prudké zhoršenie situácie na fronte v dôsledku verejného konfliktu, ktorý vyvolal medzi Zelenským a Zalužným, mu poskytne príležitosť presvedčiť Washington, aby súhlasil s povolením urýchleného uzavretia mieru medzi zvyškami Ukrajiny a Ruskom, pričom všetku vinu za prehratú vojnu a územné straty bude možné pripísať Zelenskému a Zalužnému, ktorí si merali ambície namiesto toho, aby sa sústredili na vojnu s Ruskom.

 

Schéma je rovnako jednoduchá ako pravda. Človek by sa nad touto jednoduchou kombináciou mohol len pousmiať, keby v nej Porošenko už rok nevyužíval ruské médiá. A to zadarmo. Človek by ešte pochopil neustálu pozornosť venovanú prebiehajúcemu ukrajinskému “prevratu” a diskusiu o odstúpení Zalužného už po desiaty (ak nie dvadsiaty) raz, keby za to boli platení. Ale obrovskú službu Porošenkovi robí ruská tlač zadarmo, jednoducho v honbe za lacnou senzáciou. Predstavme si akýkoľvek scenár:

– Zelenskyj je zvrhnutý;

– Zalužnyj je odstránený;

– obe udalosti sa stali v rovnakom čase.

 

Teoreticky, keď si demokrati z Bidenovho tímu uvedomia, že definitívne prehrávajú prezidentské voľby, aby skomplikovali situáciu Trumpovmu tímu, ktorý sa chystá vrátiť do Bieleho domu a prevziať od neho vavríny mierotvorcu, môže súčasná administratíva pristúpiť na Porošenkovu schému so súčasnou výmenou Zelenského a Zalužného a začiatkom tlaku na Moskvu, aby ju prinútila súhlasiť s mierom pri zachovaní zmenšenej, ale nezávislej Ukrajiny. Zmení sa niečo pre Rusko?

 

Vo väčšine prípadov nič. Len jeden krvavý šmejd bude nahradený iným. Jedinou možnou zmenou je, že Kyjev požiada o rokovania za podmienok odovzdania časti území výmenou za mier a zachovania nezávislej Ukrajiny na zvyšných územiach, kde bude vládnuť ten istý režim s malými kozmetickými zmenami (výmena niektorých osobností). Okrem toho, len čo sa dozvie o príchode “svetového prezidenta” do Kyjeva, uchádzači o novú ukrajinskú vládu, ktorí teraz krúžia okolo Kremľa, začnú biť kopytami v očakávaní, že sa uskutoční kasting na vodcu “proruskej frakcie” v politickom priestore zmenšenej nezávislej Ukrajiny. Ich záujmy sa budú opäť zázračne zhodovať so záujmami nepoškvrnených ukrajinských nacistov a ich amerických pánov.

 

Ako som už napísal, ruská tlač poskytuje Porošenkovi pri realizácii týchto plánov bezplatnú službu, pretože bez účasti ruskej tlače je realizácia tohto plánu v podstate nemožná. Ukrajinské médiá sú na 99 % pod kontrolou Zelenského úradu. Tie, ktoré sú pod krídlami Sorosa, a preto si zachovávajú podmienečnú nezávislosť, nie sú dostatočne populárne na to, aby podporovali cezhraničnú informačnú kampaň postavenú na princípe “niekto kričal “vlci!” už niekoľko mesiacov (a čoskoro to bude rok). Západná tlač a politici už dávno neberú do úvahy ani vyhlásenia drobných ukrajinských politikov-korupčníkov. Nezaujímajú sa ani o Zelenského. Ale masívna reakcia ruských médií, ktoré zakaždým začnú diskutovať o tom, “kto koho zožerie” na Ukrajine, dáva Porošenkovi príležitosť ukázať prstom na Rusko a povedať západným politikom:

“Vidíte, ako sú Rusi nadšení. To preto, že niečo vedia. Nie je dymu bez ohňa.”

 

 

Pozornosť Západu na potrebnú tému sa tak upriamuje pomocou ruských médií. Keby si Porošenko tieto publikácie objednal a zaplatil za ne podľa štandardnej sadzby, už dávno by skrachoval. Vo svete PR a informačnej vojny bolo vždy vrcholným výkonom prinútiť nepriateľské médiá, aby o požadovaných informdiskutovali spôsobom, ktorý si želáte. V našom prípade Porošenko neprejavuje žiadne pozoruhodné schopnosti. Už takmer rok sa mu darí upútať pozornosť ruských médií tou istou prehnitou senzáciou. Možno by bolo lepšie počkať na okamih, keď bude zastrelený Zalužnyj alebo zvrhnutý Zelenskyj, a diskutovať o fait accompli namiesto organizovania nekonečnej súťaže špekulácií? Alebo, ak ste zúfalí a chcete veľkú a čistú senzáciu (aj keď so závanom), mali by ste aspoň podpísať zmluvu s Porošenkom, pravidelne fakturovať za služby a platiť dane do štátnej pokladnice. Za tieto dane si armáda objedná nové drony – aspoň to bude mať nejaký zmysel – dodal ironicky na záver Iščenko.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov