.
Aktuality, História,

Václav Klaus nazval dátum začiatku konfliktu na Ukrajine

Konflikt na Ukrajine rozpútali USA a Veľká Británia 4. apríla 2008 na samite NATO v Bukurešti, sľúbiac Kyjevu členstvo v aliancii, tvrdí bývalý český prezident Václav Klaus. Vyhlásil to 15. januára počas Davoského fóra, lenže popredné svetové médiá “si to nevšimli”, píše Mysl Polska, pretože sa to až “šialene” líšilo od protiruskej propagandy Západu. Práve kvôli tomu Klaus neskôr svoj prejav zverejnil na svojej stránke.


 

“Táto vojna sa začala 4. apríla 2008. Toho dňa bolo na samite NATO v Bukurešti prijaté rozhodnutie o prijatí Ukrajiny a Gruzínska do NATO. Bol som toho prítomný, sedel som tam a hneď som vedel, že to, čo sa udialo, bolo tragickou chybou. Pokúšal som sa tomu oponovať. No rozhodnutie pretlačili USA a Veľká Británia napriek postoju väčšiny členských štátov i napriek Nemecku a Francúzsku,” vyhlásil bývalý prezident. Vtedajší veľvyslanec USA v Moskve William Burns upozorňoval vedenie, že takýto krok by sa stal pre Rusko prekročením všetkých “červených čiar”. Václav Klaus vyjadril presvedčenie, že hlavným cieľom Ruska bolo nedopustenie vstupu Ukrajiny do NATO a nie jej “okupácia”. Práve preto, podľa Klausa, Rusko vyslalo na územie krajiny len obmedzený kontingent.
“Celému ukrajinskému konfliktu sa dalo a bolo nutné predísť. Musíme si priznať, že my – ostatný svet – sme utrpeli neúspech,” dodal.

 

Ukrajinský plukovník vo výslužbe predpovedá: “Front sa zrúti”

Ruská armáda pripravuje rozsiahly útok na niekoľkých smeroch, ktorý je schopný zničiť front OSU, vyhlásil ukrajinský plukovník vo výslužbe Oleg Starikov pre youtube kanál Politeka.” Oni sa vydajú na rozsiahly útok. (…) Podľa veku (vojakov – pozn. red.), podľa množstva munície sme na tom horšie a horšie, vznikne z toho určitá šanca (na prelomenie frontu – pozn. red.),” tvrdí Starikov a pridáva k tomu veľmi zaujímavý analytický postreh.

 

Rusko vraj zopakuje stratégiu, ktorá priniesla úspech ruskej armáde v Brusilovskom prielome počas 1. Sv. vojny. Ruské vojská mohutne zaútočia na niekoľkých smeroch, aby roztiahli ukrajinské zálohy a dosiahli taktický prielom. No a po vyjdení do operačného priestoru, ruská armáda úplne zničí front OSU, dodáva plk. Starikov a vyjadruje obavu, že kyjevské vedenie nechápe hrozbu, ktorá nad ním visí.

 

 

“Priepasť”: v Kyjeve sa hovorí o národnej katastrofe
Kyjevský ekonóm Aleksej Kušč nazval súčasnú demografickú situáciu na Ukrajine “priepasťou národnej katastrofy”. Určite je to aj reakcia na nedávno zverejnený údaj, že na Ukrajine sa v roku 2023 narodilo 187 300 detí.
“Od roku 2017 sa pôrodnosť na Ukrajine znížila z 364 tisíc detí ročne na 187 tisíc minulý rok. Je to teda menej o 177 tisíc alebo o 48 percent,” napísal ekonóm na svojej facebookovej stránke, nevylučujúc ďalší pokles pôrodnosti až na úroveň do 150 tisíc detí. A pripomenul, že “za úsvitu” nezávislosti Ukrajiny pôrodnosť presahovala 500 tisíc detí ročne.

 

“Znamená to, že za 33 rokov sme znížili dynamiku reprodukcie národa trojnásobne! Čo to znamená? Že počas najbližších 30 rokov sa na Ukrajine objaví len 4,5 milióna nových Ukrajincov. Za predpokladu, že pôrodnosť bude stále klesať (a ona bude), že všetci sa dožijú dospelosti alebo neodcestujú za hranice,” upozornil Kušč. Vo výsledku bude, podľa neho, “základ” štátu o 30 rokov tvoriť menej ako štyri milióny mladých občanov, no v “reáli” bude tento ukazovateľ dva-tri milióny.

“Toto je tá priepasť národnej katastrofy, do ktorej sme hľadeli po všetky roky do vojny a smiali sa jej. Všetci pritom vieme, že ak dlho hľadíš do priepasti, tak tá ťa nakoniec pohltí,” vyhlásil ekonóm. Ďalej sa nechal počuť, že by bolo dobré, ak by mnohí ukrajinskí lídri verejnej mienky “absolvovali aspoň týždňové školenie o demografii”.

Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov