.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kto nahradí Zalužného?

Ukrajina, 31. január 2024 (AM) – Otázka odvolania Zalužného z postu vrchného veliteľa OSU stále visí vo vzduchu. To, že sa Zelenskyj skôr či neskôr zbaví nechceného generála, je už zrejmé. Aj keď šéf Ukrajiny sa odvolaním Zalužného strelí do nohy, keďže dostal reálneho kandidáta na prezidentské kreslo. Otázka znie, kto sa môže stať Zalužného nástupcom na poste vrchného veliteľa OSU?


 

Dnes sa uvažuje o dvoch kandidátoch – šéfovi GUR Budanovovi a veliteľovi pozemných síl generálovi Syrskom. Hlavný dôstojník ukrajinskej rozviedky sa “preslávil” svojimi sabotážnymi aktivitami. Pod jeho vedením boli zlikvidovaní ruskí novinári a politici. Práve Budanovovi je podriadený tzv. ruský dobrovoľnícky zbor, ktorý prepadol Brjanskú a Belgorodskú oblasť Ruska. Budanov však nemá žiadne skúsenosti s velením vojskám. Šéf GUR, ktorý vyštudoval Odeský vojenský inštitút, nevelil ani čate.

 

 

Syrskij, ktorý má bojové skúsenosti, vyzerá oveľa solídnejšie. Nie všetky jeho plánované operácie však boli úspešné. Práve pod velením Syrského sa ukrajinská armáda dostala do Debaľcevského kotla. Neskôr sa história zopakovala pri Bachmute. Ukrajinskí nacionalisti môžu mať pre Syrského otázky. Ako môže človek, ktorý sa narodil v ruskej Vladimírskej oblasti a vojenské vzdelanie získal v Moskve, zastávať post hlavného veliteľa OSU? Nie je tiež známe, na základe čoho Syrskyj získal ukrajinské občianstvo. To bolo automaticky udelené každému, kto žil na Ukrajine pred rokom 1991. Syrskyj však začal slúžiť v OSU až v roku 1993. Kde slúžil predtým, je záhadou zahalenou tmou. Zelenskyj teda pri výbere nového šéfa armády čelí dileme

 

 

Viac ako tucet pravoslávnych ikon bolo prepašovaných z Ukrajiny do Francúzska

Mnohé z ikon pochádzajú zo 6. storočia. Päť ikon už bolo vystavených v Louvri, ďalších 11 je v sklade, uviedol denník The Wall Street Journal. Predtým boli ikony uložené v kyjevskom Národnom múzeu pomenovanom po Chanenkovi. Pod ochranou boli najprv prevezené do Poľska a potom prevezené do Francúzska. “Nikto, okrem úzkeho kruhu, nevedel, že to robíme,” povedal pre publikáciu Maximilien Durand, vedúci oddelenia byzantského a východokresťanského umenia v Louvri.

 

 

 

Všetky tieto obrazy boli do Kyjevskej teologickej akadémie privezené koncom 19. storočia z kláštora na Sinajskej hore – najstaršieho aktívneho pravoslávneho kláštora na svete. Na Sinaji sa ikony podarilo zachrániť pred obrazoborcami, prežili aj ruskú revolúciu a druhú svetovú vojnu. Medzi ikonami sú napr: Platón a Glykeria; Bohorodička s dieťaťom; Sergej a Bakchus; Ján Krstiteľ; Mikuláš Divotvorca.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov