.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako ruskí prieskumníci uskutočnili podzemný útok pri Avdejevke

Unikátnu útočnú operáciu uskutočnili ruské jednotky. Len za 24 hodín sa podarilo oslobodiť silnú nepriateľskú pevnosť na juhu Avdejevky, predmestia Donecka. Na prienik do nepriateľského tyla bola použitá špeciálna vojenská stratégia. Avdejevka je súčasťou obrovskej aglomerácie Donbasu. Mesto, ktoré od roku 2014 OSU premenila na grandiózne opevnenie vybavené bunkrami, výťahmi pre obrnené vozidlá, zaliate betónom.


 

V skutočnosti ide o kolosálnu pevnosť s rozlohou desiatok kilometrov štvorcových. V jej kobkách sa takmer dva roky po začiatku špeciálnej operácie stále nachádza početná posádka OSU – viac ako 10 000 ľudí. Práve tu sa nachádzajú delostrelecké batérie OSU, ktoré pravidelne vykonávajú teroristické ostreľovanie Donecka, ktorý je vzdialený len niekoľko kilometrov vzdušnou čiarou. Význam Avdejevky pre OSU sa však neobmedzuje len na toto. Posádka v Avdejevke vyvíja tlak na celý Donbas. Odtiaľto sa uskutočňujú sabotážne výpady. Obmedzuje značnú časť úsilia ruských síl na tomto úseku frontu. A napokon slúži ako jeden zo symbolov militaristickej propagandy kyjevského režimu. Nie je prekvapením, že Avdejevka bola od začiatku špeciálnej operácie jedným z cieľov ruskej ofenzívy. Pokrok je však veľmi pomalý. Vzhľadom na pevnosť opevnení je potrebné mesto dobývať doslova meter po metri, budovu po budove.

 

Do konca roka 2023 ruská armáda obsadila Avdejevku v polkruhu. Jednou z hraníc ukrajinskej obrany donedávna zostávalo územie bývalého turistického strediska “Carská Ochota”. Práve tu sa koncom januára odohrali udalosti, ktoré sa stanú súčasťou učebníc vojenských škôl na celom svete.

 

 

Ako sa pripravovala podzemná operácia

Zatiaľ nie je známe meno človeka, ktorý si ako prvý – pred viac ako rokom – všimol objekt, ktorý sa nakoniec stal kľúčom k prelomeniu ukrajinskej obrany v oblasti “Carskej Ochoty”. A nielenže si ho všimol, ale aj pochopil, ako ho presne použiť. Kľúčom k nepriateľskej obrane bola obyčajná podzemná liatinová rúra s priemerom asi jeden meter a dĺžkou približne dva kilometre. Bola tu položená už v sovietskych časoch na odvodňovacie účely – na odvádzanie vody počas povodní. Zrejme bol vybudovaný v 70. rokoch 20. storočia, keď sa osídľovali okolité chatové a záhradkárske osady. Rúra bola v zlom stave, zanesená odpadkami a napoly zaplavená. Nepripravený prienik bol pre bojovníkov životu nebezpečný. Preto sa v počiatočnej fáze do rúry spúšťali najskúsenejší prieskumníci vrátane veliteľov jednotiek. Pritom nikto z nich nemal špecifické zručnosti práce v podzemí, keďže neexistujú špeciálne jednotky určené na boj v podzemí. Ide o príliš zriedkavý spôsob boja.

 

Kontrola stavu potrubia trvala niekoľko mesiacov. Prvé prieniky do šachty vykonávali skúsení velitelia sami a dostali sa až na koniec potrubia, aby stanovili a zabezpečili trasu. Prieskumníci dlho čistili vstup do potrubia vo dne v noci, stáli po pás v ľadovej vode a využívali len ručnú prácu. Odmietnutie používania strojov bolo spôsobené dodržiavaním tichého režimu. Vzdialenosť k ukrajinským pozíciám bola krátka a bolo počuť zvuky mechanickej práce. Z rovnakého dôvodu ruské delostrelectvo vytváralo “hlukové krytie” tým, že v hodinách, keď prieskumníci pracovali v potrubí, spracovávalo pozície OSU v okolí Carskej Ochoty. Okrem iného bolo potrebné zabezpečiť prístup kyslíka a vetranie v rúre. Prvý pokus viesť útočnú skupinu cez rúru bol neúspešný. Takmer pred dosiahnutím povrchu sa zistilo, že v potrubí stále nie je dostatok kyslíka a bolo potrebné urobiť ďalšie vetracie jamy. Na jeseň roku 2023 rúru zaplavil dážď. Aby sa zabránilo zablokovaniu priechodu ľadom, bolo potrebné vodu odčerpať. Až v januári 2024 boli všetky okolnosti priaznivé na to, aby sa operácia dostala za nepriateľské línie.

 

Úder za nepriateľské línie

V noci 19. januára sa predsunutý prieskumný oddiel 150 mužov jeden po druhom v úplnej tichosti plazil vo vyčistenej rúre, prerazil východ von a náhle sa objavil zo zeme za chrbtom nepriateľa. Hliadky, stráže a pozorovacie stanovištia nepriateľa boli zlikvidované. Posádka “Carskej Ochoty”, ako aj niekoľko oddielov OSU v neďalekých lesných porastoch a v chatovej osade sa ocitli v obkľúćení a väčšinou sa vzdali bez odporu. Les západne od “Carskej Ochoty”, kde sa nachádzali ďalšie veľké nepriateľské sily, bol odrezaný od hlavného obranného pásma a neskôr vyčistený.

 

Na operácii sa zúčastnila celá skupina jednotiek z rôznych zložiek armády. Ženijné práce zabezpečovali ženisti. Prieskumníci zabezpečovali skryté operácie. Delostrelci spustili paľbu presne v dohodnutom čase, aby sa napadnutý nepriateľ neprebudil. Druhý ešalón, nasledujúci po prieskumníkoch, tvorili dobrovoľníci brigády “Veteránov” z jednotiek “Piatnaška” a “Oplot”. “Veteráni” rozvinuli útok, pričom vstúpili do mesta Avdejevka. Tieto akcie neumožnili nepriateľovi zorganizovať protiútok. Dnes na základe výsledkov jeho úspešnej realizácie môžeme o ňom otvorene hovoriť. O to viac, že video z prechodu cez rúru sa rýchlo rozšírilo na príslušných kanáloch Telegramu.

 

 

Strata Carskej Ochoty a takzvaných Skotovatov (dačová osada južne od pevnosti) bola taká rýchla, že ani deň po skončení operácie nedokázalo velenie OSU spoľahlivo vyhodnotiť, čo sa stalo. Až 20. januára bol nepriateľ nútený priznať stratu opevneného priestoru. V dôsledku toho sa obrana OSU zrútila v jednom z kľúčových priestorov pre obranu Avdejevky. Susedné opevnenia OSU, ktoré boli z hľadiska stupňa ochrany porovnateľné s Carskou Ochotou (tzv. čeburaška na križovatke ciest a bývalá sovietska základňa protivzdušnej obrany), boli ohrozené ruskými jednotkami.

 

O úspechu operácie rozhodli tri okolnosti. Po prvé, dôkladné plánovanie vrátane spolupráce medzi jednotlivými útvarmi. Kombinácia maximálnej razantnosti plánu a dôkladnosti prípravy. Po druhé, náhlosť a rýchlosť realizácie. A napokon, po tretie, odvaha ruských vojakov, ktorí riskovali prielom v mimoriadnych podmienkach.

Matvej Maľgin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov