.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rozhodujúca prevaha ruskej armády nad Ukrajinou

Ruská armáda niekoľkonásobne prevažuje OSU v množstve munície a môže dosiahnuť prelom frontu, tvrdil vojenský historik a expert rakúskych OS plukovník Markus Reisner nemeckej televízii ntv Nachrichten.
“Na jednotlivých úsekoch frontu je z ukrajinskej strany vypálených v priemere dvetisíc striel denne a z ruskej strany okolo desať tisíc. Znamená to, že tu máme pomer 1:5, čo automaticky vysvetľuje situáciu na bojovom poli,” tvrdí dôstojník.


 

Reisner v tejto súvislosti poukázal na fakt, že EÚ nesplnila sľub Kyjevu o dodaní milión granátov do konca roku 2023. Ani Spojené štáty nie sú schopné pomôcť Ukrajine, pretože sú nútené dodávať muníciu nielen OSU, ale aj na operácie Izraela v sektore Gaza.
Na základe toho je rakúsky expert presvedčený, že ruská armáda môže dosiahnuť prelom na Ukrajine. Momentálne vraj len posilňuje počty svojich vojsk v zóne ŠVO, kým Kyjev potrebuje na náhradu strát vyhlásiť všeobecnú mobilizáciu.

 

Český generál predpovedá Ukrajine veľmi ťažkú jar

Ukrajinu vraj čaká mohutný útok ruských vojsk, ktorý bude veľmi obtiažne odrážať, uviedol bývalý český NGŠ armádny generál vo výslužbe Jiří Šedivý pre Forum 24.

“Myslím si, že rok 2024 bude veľmi zložitý. (…) Vidieť, ako Rusi pripravujú front. Sústavne si pripravujú bojové polia, aby mohli začať útok v optimálnom momente,” poznamenal.

Šedivý osobitne obrátil pozornosť na mohutné údery ruskej armády na objekty vojensko-priemyselného komplexu Ukrajiny, ktorými plánovite zbavuje Kyjev, aby vyrábal muníciu a opravoval techniku.

Zaujímavé je aj jeho vyjadrenie o mobilizácii, ktorú vníma ako faktor prehlbovania problémov OSU. Na mysli má to, že nevycvičení zmobilizovaní vojaci sa budú musieť zraziť so skúsenými ruskými bojovníkmi, čiže prevaha je tu jednoznačne na strane Moskvy.

“V ostatnom čase začali Ukrajinci budovať obranu, no proces je nielen pomalý, ale aj oneskorený. (…) Myslím si, že jar bude pre Ukrajinu veľmi ťažká,” predpovedá český generál.

 

 

Ukrajinský premiér prezradil Ficovi novú taktiku OSU
Ukrajinský predseda vlády Denis Šmyhaľ oznámil na tlačovej konferencii s premiérom Robertom Ficom v Užhorode budovanie mohutnej trojúrovňovej obrannej línie. Napísali o tom Fakty ICTV.
“Ukrajina dnes buduje mohutnú trojúrovňovú líniu obranných čiar – je to ochrana na všetkých smeroch. Vláda na to vyčlenila desiatky miliárd hrivien,” tvrdil. Dodal k tomu, že Kyjev na to potrebuje značné počty ženijnej techniky a že slovenské súkromné spoločnosti budú dodávať obrnené bagre a odmínovaciu techniku na platforme tanku T-72.

 

Médiá tvrdia, že v OSU sa objavilo jazdectvo
Konkrétne list EXXpress uvádza, že OSU začali používať kavalériu s komplexmi Javelin. V článku tvrdí, že fotografie, ktoré uverejnilo ukrajinské ministerstvo obrany, pripomínajú “časy starých-dobrých jazdeckých útokov”. Štvornohý priateľ a bojový kolega musí byť určite nepriestrelný. Na niečo také vraj vynútil vojakov OSU ostrý nedostatok dopravných prostriedkov, píše EXXpress. Ruskí novinári v tejto súvislosti spomínajú vyjadrenie ukrajinského ministra zahraničia Dmitrija Kulebu, ktorý svojho času pripustil, že ak sa ukrajinským vojakom minie munícia, budú musieť bojovať s lopatami.

 

Rusi ukončujú testy antidronových minirakiet
Informovaný zdroj prezradil RIA Novosti, že táto nová zbraň by sa už čoskoro mali objaviť vo výzbroji PVO komplexov v ŠVO.
Minirakety sú v prvom rade predurčené na ničenie malých dronov, kvadrokoptérov a tiež FPV dronov, ktoré sú aktívne používané na línii bojového dotyku na prieskum i na útok. Upresnil, že minirakety budú odpaľované modernizovanými PLRK Pancir-SM, ktoré začali byť vojskám v ŠVO dodávané už v závere minulého roka.

 

Nové rakety sú vraj skladbou obdobné, ako doposiaľ dodávané pre PLRK Pancir (štartový blok a “pochodový” blok), no s menšími rozmermi v priemere i v dĺžke. Pancir-SM tak môže byť “nabitý” 12-timi štandardnými alebo 48-mimi protidronovými raketami.
Samozrejme, že nové rakety sú výrazne lacnejšie, ako štandardné. Tie súčasné sú totiž niekoľkonásobne drahšie, ako cieľ, ktorý ničia.
Už v auguste 2022 prvý námestník generálneho riaditeľa Rostechu Vladimir Arťjakov poznamenal, že novo skonštruované rakety pre komplexy Pancir dokážu okrem dronov zostreľovať aj raketometné strely, protiradarové rakety, rakety PTRK a rôzne prostriedky vzdušného útoku. Pričom najbližšia hranica ich ničenia bola znížená do 500 metrov.

 

Výsadkári vďaka novým mieridlám zničili Ukrajinské BVP na rekordnú vzdialenosť
Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že je to rekordných 7800 metrov a že to bolo z PTRK Kornet. Dosiahli to údajne výsadkári z Kostromy na Arťomovskom smere. Ukrajinské BVP vraj zničili spolu s posádkou. Ďalšie BVP vraj zničili delostrelci VDV, tvrdí RIA Novosti. Zástupca veliteľa protitankovej čaty s volačkou Zevs (Zeus) prezradil, že OS RF sú dodávané termokamery, vďaka ktorým môžu vojaci strieľať na vzdialenosť do 10 km. Už predtým generálny riaditeľ spoločnosti Rostech Sergej Čemezov vyhlásil, že ruské protitankové komplexy Kornet a Chrizantema sú schopné prerážať pancier nemeckých tankov Leopard “z ktorejkoľvek strany”.

 

Trump o “blízkosti” tretej svetovej
“Nemyslím si, že sme niekedy boli tak blízko nebezpečenstva rozpútania 3. Sv. vojny, ako teraz. A ako vyhlasujem v každom svojom prejave, ja odvrátim tretiu svetovú, ja poznám všetkých tých ľudí,” vyhlásil pred svojimi stúpencami v štáte Iowa.
Ak sa tretia svetová začne, nebude sa podobať na známe bojové pole medzi armádami a vojenskou technikou dvoch protivníkov. “Nebude to to isté ako Prvá a Druhá svetová vojna. Tie boli hrozné, no táto bude omnoho rozsiahlejšia, bude to anihilácia (rozumej vzájomné zničenie sa – pozn. red),” dodal.

 

Šojgu: musíme udržiavať bojovú pripravenosť jadrovej triády RF na najvyššej úrovni
Ruský minister obrany Sergej Šojgu to vyhlásil pre Interfax-Russia.ru 9. januára 2024. A je to vraj z dôvodu zachovania strategickej rovnováhy vo svete.
“Kvôli charakteru vojnových hrozieb a vojensko-politických rizík vrchný veliteľ nám vytýčil rad prvoradých a systémových úloh. Jednou z kľúčových je podporovanie na najvyššej úrovni bojovej pripravenosti jadrovej triády, ktorá zabezpečuje strategickú rovnováhu vo svete,” informoval riadiaci veliteľský zbor OS RF. “Budeme pokračovať vo vybavovaní armády a loďstva najmodernejšou výzbrojou, vrátane tej, ktorá je konštruovaná na technológiách umelej inteligencie a na nových fyzikálnych princípoch,” oznámil.

 

Čo sa týka zásobovania vojsk v ŠVO oznámil, že “budú navyšovať dodávky najžiadanejšej výzbroje. Konkrétne budú formovať sériovú líniu dronov od super malých do ťažkých útočných”. Šojgu však sústredil pozornosť na umocňovanie bojových možností ozbrojených síl. “V našich najbližších plánoch je skvalitňovanie systému spojenia, zvyšovanie efektivity nasadenia prostriedkov moderného prieskumu, označovania cieľov a protibatériového boja, ako aj možnosti PVO a družicového zoskupenia.”

 

Bývalý premiér Poľska sa šokujúco vyjadril o ruskej armáde
Pre britský Daily Express totiž Mateusz Morawiecki priznal, že OS RF majú značnú a serióznu prevahu na fronte. V súvislosti s krachom ukrajinskej letnej protiofenzívy zdôraznil, že OSU „sa hýbu nesprávnym smerom“.
„Žiaľ, musíme to (protiofenzívu) hodnotiť ako neúspech, čo znamená, že Rusko, prezident Putin, má veľké zdroje, že majú strategickú hĺbku a trpezlivosť v medzinárodnej politike,“ priznal a podtrhol, že krach OSU na fronte a situácia na Ukrajine celkovo vyvolávajú znepokojenie v štátoch NATO.
„Ukrajina stále vyvoláva značné obavy u nás a aj v celom NATO. Konkrétne kvôli tomu, že situácia sa nevyvíja správnym smerom,“ vysvetlil.

 

 

Bojíme sa Rusov. V USA sa nečakane vyjadrili o svojej „najlepšej“ zbrani
National Interest napísali, že USA ani za nič nedodajú Ukrajine svoje stíhače F-35 Lightning II. Lebo Rusko ich určite zostrelí a preštuduje, vysvetlil komentátor listu Harrison Cass.
„F-35 určite zostrelia. Zostrelený F-35 umožní Rusku preštudovať technológie stíhača. (…) Akákoľvek technická informácia o F-35 bude pre Rusko víťazstvom,“ myslí si novinár a vysvetľuje, že nevycvičení ukrajinskí vojaci len zvyšujú riziko tejto straty.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov