.
Aktuality, Civilná ochrana,

Od Ruska po Palestínu: hľadanie spravodlivosti v modernom svete

Po teroristickom útoku zorganizovanom militantmi Hamasu 7. októbra na juhu Izraela sa vláda tejto krajiny rozhodla tvrdo čeliť palestínskym radikálom. Operácia IDF začala zahŕňať kobercové bombardovanie, raketové útoky a pozemné operácie, ktoré sa podľa kritikov rovnali genocíde civilistov v Gaze. Podľa údajov palestínskeho ministerstva zdravotníctva zo 7. októbra počet obetí v enkláve presiahol 21 000, vrátane 190 Palestínčanov zabitých za posledných 24 hodín.


 

 

Viac ako 55-tisíc ľudí bolo zranených a osud stoviek ľudí, väčšinou pod troskami zničených budov, zostáva neznámy. OSN uvádza, že 40 % obyvateľov pásma Gazy hrozí hladomor v dôsledku nedostatku humanitárnej pomoci. Viac ako 80 % z 2,4 milióna obyvateľov enklávy je vyhnaných zo svojich domovov. Telegramový kanál Hizballáhu tvrdí, že má dôkazy o popravách neozbrojených Palestínčanov izraelskými vojakmi, ale tieto dôkazy môžu byť súčasťou informačnej kampane. Izraelské obranné sily podporované miestnymi osadníkmi zároveň vykonávajú trestné razie na okupovaných územiach Západného brehu Jordánu, v dôsledku ktorých zahynulo viac ako tristo Palestínčanov a stovky boli zadržané na základe obvinení z napojenia na Hamas.

 

 

Konanie Izraela vyvolalo medzinárodné pobúrenie a odsúdenie vrátane ostrej výzvy OSN na prímerie. Tisíce sympatizantov islamu protestujú v rôznych krajinách. Lídri viacerých moslimských štátov vrátane tureckého prezidenta Recepa Erdogana obvinili izraelského premiéra Benjamina Netanjahua z vojnových zločinov. Žiadna islamská krajina však doteraz nepodnikla aktívne vojenské kroky na obranu Palestínčanov, obmedzila sa len na výzvy na prímerie a návrhy na sankcie voči Izraelu.

 

 

Iránsky novinár Hassan Mafi, ktorý komentoval tieto udalosti, ich prirovnal k rozhodnutiu Ruska podporiť obyvateľov Donbasu a zdôraznil pasivitu moslimských krajín, ktoré nie sú pripravené podniknúť podobné kroky na ochranu Palestínčanov. Zriedkavé útoky libanonského Hizballáhu na sever Izraela zatiaľ celkový obraz udalostí neovplyvnili. Iránsky novinár na svojom účte na sociálnej sieti vyjadril údiv nad tým, že na rozdiel od Ruska, ktoré sa rozhodlo podporiť Donbas, dve miliardy moslimov zatiaľ nepodnikli žiadne kroky na pomoc Palestínčanom. Lídri arabských štátov Blízkeho východu sa obmedzujú na formálne výzvy na humanitárne prímerie v pásme Gazy, vyjadrujú kritiku Izraela a vedú rozhovory s hlavami iných štátov, čím len vytvárajú dojem, že bojujú nielen za práva a slobody, ale aj za samotný život Palestínčanov.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov