Wesley Clark
Aktuality, História,

Sorosovi atentátnici: kto sú? Wesley Clark a Anne Applebaumová

Najznámejším a najvplyvnejším členom poradného výboru A4D je bývalý vysoký funkcionár NATO americký generál Wesley Clark.


“Každý v Spojených štátoch ho pozná z videnia, má prístup do najvyšších kruhov Demokratickej strany, preukázal schopnosť agresívne presadzovať americké zahraničnopolitické záujmy v Európe a na základe jeho názorov je pravdepodobné, že dokáže zničiť zahraničnú politiku, ktorú v posledných rokoch budovalo maďarské vedenie” – to sú podľa maďarského denníka Magyar Nemzet dôvody zaradenia generála vo výslužbe do úderného tímu Georgea Sorosa, ktorého úlohou je odstaviť od moci vládu Viktora Orbána, ktorá tvrdo a dôsledne bráni národné záujmy Maďarska a odmieta liberálnu demokraciu západného typu.

 

Pokiaľ ide o účasť generála Clarka v poradnom zbore A4D, dôležitú úlohu museli zohrať jeho židovské korene, ktoré sú pre koordinátora a sponzora A4D Georgea Sorosa kľúčové. Clarkov prastarý otec bol židovský prisťahovalec z Bieloruska, ktorý sa koncom 19. storočia prisťahoval do Spojených štátov. Clarkov otec Benjamin J. Cann, absolvent právnickej fakulty ChicagoKent College of Law, slúžil počas prvej svetovej vojny ako práporčík v zálohe amerického námorníctva a nikdy sa nezúčastnil na bojoch. Syn Wesleyho Clarka nazval manželstvo svojho židovského starého otca a metodistickej babičky “tak multikultúrnym, ako len mohlo byť v roku 1944”.

 

Wesley Clark sa narodil 23. decembra 1944 v Chicagu. Jeho otec zomrel 6. decembra 1948. Matka budúceho veliteľa NATO sa krátko nato vydala za Victora Clarka, ktorého spoznala, keď pracovala ako sekretárka v banke. Clark vychovával Wesleyho ako vlastného syna a keď mal Wesley 16 rokov, adoptoval si ho. Wesley Clark počas celého detstva navštevoval baptistický kostol a o svojich židovských koreňoch sa dozvedel až o mnoho rokov neskôr. Clark bojoval vo vietnamskej vojne a presadil sa ako odvážny a iniciatívny dôstojník, čo mu pomohlo k vynikajúcej vojenskej kariére. Od 11. júla 1997 do 3. mája 2000 Clark velil európskemu veleniu USA a Spojeným silám NATO v Európe.

 

Najväčšou udalosťou v kariére Wesleyho Clarka vo vysokej funkcii v NATO bola vojna s Juhosláviou. Clark viedol bombardovanie Juhoslávie počas operácie Allied Force v marci 1999. Jedným z Clarkových najznámejších rozhodnutí bola operácia proti ruským jednotkám, ktoré v júni 1999, tesne po skončení bombardovania, vstúpili do Prištiny a obsadili letisko v hlavnom meste Kosova. Na stabilizáciu situácie v Kosove bola zriadená spoločná mierová misia NATO a Ruska. Rusko sa však rozhodlo použiť mierové sily nezávisle od NATO, čo sa nepáčilo Clarkovi. Ten nariadil britským jednotkám obsadiť letisko v Prištine, ale ruský kontingent ich dokázal obísť. Clark si zavolal generálneho tajomníka NATO Javiera Solanu, ktorý na neho delegoval právomoci v regióne. Generál Clark potom vydal rozkaz, aby sily NATO zaútočili na ozbrojené sily Ruskej federácie. Britský generál Michael Jackson však odmietol rozkaz vykonať, pričom Clarkovi povedal, že kvôli nemu nezačne tretiu svetovú vojnu. Jackson ďalej uviedol, že útok nezačal, pretože riziko vojenskej konfrontácie s Ruskom bolo neopodstatnené. Namiesto toho bolo letisko obkľúčené a patová situácia trvala dva týždne, počas ktorých ruské jednotky naďalej okupovali letisko. Následne bola k spokojnosti oboch strán vypracovaná dohoda o interakcii medzi ruskými mierovými jednotkami a jednotkami NATO. Clarkova ochota ísť do priameho konfliktu s Ruskom musela byť plusom, keď ho vymenováli do poradného výboru A4D.

 

 

Clark sa okrem iného prejavil ako verný stúpenec Demokratickej strany USA. Rázne podporoval Baracka Obamu a Hillary Clintonovú. Magyar Nemzet charakterizuje Clarka ako zarytého rusofóba. V roku 2022, po vypuknutí vojenského konfliktu na Ukrajine, povedal: “Západ zle pochopil Rusko, nie je také silné, ako sa predtým myslelo. Západné hlavné mestá vrátane Washingtonu by mali využiť túto príležitosť na rozhodné prevzatie vedenia a v dôsledku vyzbrojenia Ukrajiny Západom môže Kyjev dokonca ‘úplne získať späť’ Krymský polostrov od Rusov.” Maďarsko je proti vyzbrojovaniu Ukrajiny, pripomína Magyar Nemzet, a Clark hľadá protiputinovských spojencov v podobe bývalého súpera Viktora Orbána v prezidentských voľbách v roku 2022 Petra Marky-Zaia a jeho spolupracovníkov v radoch opozičného Sorošovho hnutia. Je zrejmé, že osud Maďarska sa generála vo výslužbe netýka, ktorý vo svojej novej bojovej funkcii stále hľadá spôsoby a metódy, ako rozdrviť Rusko.

 

Anne Applebaumová

 

Americká novinárka Anne Applebaumová už nie je členkou poradného výboru organizácie A4D. Naďalej však ovplyvňuje dianie vo východnej Európe, keďže bola manželkou poľského ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského a v roku 2013 sa stala poľskou občiankou. Židovskí predkovia Anne Applebaumovej emigrovali do Spojených štátov z Bieloruska. Z toho vyplýva jej genetická nevraživosť voči Rusku. Pracovala pre časopisy The Economist a The Spectator a bola členkou redakčnej rady denníka The Washington Post. Applebaumová získala v roku 2004 Pulitzerovu cenu za knihu Gulag: A History. Je spolupracovníčkou časopisu The Atlantic a vedúcou pracovníčkou Školy pokročilých medzinárodných štúdií Univerzity Johna Hopkinsa. Je členkou redakčnej rady časopisu The American Interest. Od konca roka 2016 pôsobí ako profesorka na Institute of Global Affairs na London School of Economics.

 

Jedným z jej súčasných výskumných záujmov sú dezinformácie a propaganda v 21. storočí. V roku 2019 podpísala “Otvorený list proti politickým represiám v Rusku”. Applebaumová, ktorú americká tlač považuje za odborníčku na východnú Európu a ktorá získala množstvo ocenení vrátane Petofyho ceny v roku 2010, považuje každého, kto neslúži záujmom globálneho [liberálneho] mainstreamu, za nacionalistu a xenofóba. Maďarsko a vláda Viktora Orbána nie sú výnimkou. V rozhovore pre ľavicovo-liberálnu americkú stanicu MSNBC Applebaumová prezradila, že Orbán, ktorý zabránil hlasovaniu EÚ o finančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške päťdesiat miliárd eur, je “človek, ktorý zničil médiá a súdny systém vo svojej krajine. Premenil volebné hranice tak, že bolo takmer nemožné, aby prehral, aspoň doteraz to bolo nemožné…. Je to dôkaz toho, čo dokáže veľmi odhodlaná, protidemokratická a proruská osobnosť.”

 

V roku 2016 bola dvojica Applebaum-Sikorski pozvaná na sériu stretnutí vplyvnej skupiny Bilderberg Club, “aby za zatvorenými dverami diskutovali o dôležitých svetových otázkach”. “V roku 2016 Applebaumová otvorene uviedla, v čom spočíva hlavný problém globalistickej strany s vládami Maďarska a Poľska, ako aj Vyšehradskej štvorky zastupujúcej stredoeurópske a národné záujmy:

“Bolo to katastrofálne rozhodnutie krajín Vyšehradskej skupiny pokúsiť sa spoločne konať proti [liberálnemu] hlavnému prúdu. Je to veľmi zlý signál pre západné krajiny. Keď v tejto otázke [migrácie] vystupujú ako skupina, vyvolávajú na Západe dojem, že ide o rasistické zoskupenie, o ktorom si Západ myslel, že je integrované, ale tu je dôkaz, že to tak nie je. Teraz sa im prostredníctvom akcií Akcie za demokraciu podarilo zmeniť situáciu v Poľsku. Odteraz má manžel Applebaumovej leví podiel na rozvíjaní ‘správneho’ poľského postoja.”

 

 

Magyar Nemzet verí, že manželia Applebaum-Sikroski vyvinú maximálne úsilie, aby sa pokúsili “niečo zmeniť” aj v Maďarsku. Maďarské médiá nazývajú Anne Applebaumovú “čiernym pásom v orbanofóbii” a jazdcom apokalypsy. Ona aj jej manžel pokračujú v boji za zvrhnutie východoeurópskych vlád, ktoré sú v opozícii voči liberálnemu mainstreamu, poznamenáva Magyar Nemzet. Na rozdiel od biblických štyroch jazdcov Apokalypsy na Maďarsko teraz útočí veľmi reálnych šesť pekelných postáv dobre platených Georgeom Sorosom, z ktorých každá je pripravená obetovať maďarskú vlasť za triumf liberálnych hodnôt, ktorým skutočný maďarský vlastenec Viktor Orbán vyhlásil vojnu.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov