.
Aktuality, Bezpečnosť,

Polemika: Možnosť podzemného chodu? Záhady bojov v sektore južnej Avdejevky

Rusi pred týždňom zverejnili pôvodnú verziu svojich úspechov pri meste Avdejevka. Útok sa mal začať skoro ráno dňa 18.1.2024. Výpadmi malých skupín vyzbrojených len ručnými strelnými zbraňami, ktoré prelomili “prvú líniu obrany” Ukrajincov, pričom dobyli opevnené rajóny Carskaja Ochota, Skotovataja a vošli do mesta Avdejevka na jeho južnom okraji. Pritom sa opevnili na uliciach Černyševského, Sobornaja a Športová.


 

Inými slovami, štvorkilometrový postup opevneným rajónom bol dosiahnutý za niekoľko hodín a zdôvodňuje ho nízky morálny stav ukrajinských vojsk, ktorých bojová odolnosť v obrane poklesla. Problémom tejto verzie bol fakt, že Rusi museli po niekoľkých dňoch odrážať protiútok ukrajinských vojsk, koncentráciu ktorých včas odhalili a rozstrieľali delostrelectvom. A priznanie, že pokračujú boje v Carskej Ochote.

 

Je pravdepodobné, že 110. záporožská brigáda teritoriálnej obrany bola v nedávnych bojoch na južnom okraji Avdejevky porazená a stratila bojaschopnosť. Na videu, ktoré pokračuje výsluchom ukrajinského zajatca v rodnom jazyku sa vzdávajú elementy 110. brigády západne od cesty vedúcej z Avdejevky v opevnenom rajóne Carska Ochota. Treba si tiež všimnúť dobrú starostlivosť o ukrajinských zajatcov, ktorí okamžite dostávajú prídel stravy. Aktuálne ukrajinská propaganda prišla s teóriou, že Il-76 zostrelili sami Rusi, aby zahladili stopy po mučení ukrajinských zajatcov pred ich plánovanou výmenou. A žiada medzinárodné vyšetrovanie.

 

https://www.youtube.com/watch?v=y9eKhxys7Ys&t=5s

 

Neskôr sa objavili lokalizované videá, na ktorých je pravdepodobne vidno ukrajinské pokusy útočiť na ruské vojská na vyššie uvedených troch uliciach Avdejevky a naopak zjavné pokusy ukrajinských vojsk brániť sa v priestore Carskaja Ochota v obkľúčení, najmenej v dvoch kotloch zhruba rozdelených cestou vedúcou z ulice Sobrornaja z južného okraja Avdejevky, ktorá. už bola pod kontrolou Rusov. Čiže niečo tu nesedelo a nemohlo to ujsť pozornosti vnímavejších ľudí najmä s ohľadom na zábery z kamier prieskumných a FPV dronov, ktoré nedávali pôvodnej teórii zmysel.

 

Prvé vysvetlenie prišlo trochu paradoxne z ukrajinskej strany a zrodila sa verzia o podzemnom potrubí, ktoré viedlo popod opevnené rajóny Carskaja ochota, resp. Skotvataja, od mimoúrovňovej križovatky na okružnej autostráde Donecka, smerom k južnému okraju Avdejevky v dĺžke zhruba 2 km. Ukrajinci o ňom 9 rokov nevedeli, Rusi už dopredu áno. Ich podzemný chod spočíval v premiestnení 150 vyzbrojených vojakov cez toto potrubie na južný okraj Avdejevky, kde zaujali obranu. Táto teória bola chromá už tým, že Ukrajinci za 9 rokov neprišli na to, že tam nejaké potrubie vedie a nejasný je aj technický alebo hospodársky zmysel jeho prípadnej stavby ešte za čias ZSSR.

 

No ale Rusi začali túto verziu sami rozvíjať a zverejnili aj údajné fotografie, prípadne videá tohto podzemného potrubia, ktoré získalo svoju novodobú históriu, priam životopis. Rusi tvrdia, že ho museli najprv vyčistiť, lebo bolo rokmi zanesené. Potom v ňom bol nedostatok kyslíka, čo je viac než uveriteľné. Nakoniec bolo zaliate vodou, ktorá ešte k tomu zamrzla. Trúby podzemnej príhody a skúsenosti…

 

 

Majme na pamäti, že s verziou podzemného potrubia ako prví prišli Ukrajinci a Rusom zjavne prišla vhod. Treba sa však k nej stavať kriticky. Na osobnej úrovni ju autor odmieta, keďže má skúsenosti s nižším ekvivalentom výkonov, aké by bolo potrebné očakávať od 150 ruských vojakov, ktorí by potrubím mali preliezť. Úloha, na splnenie ktorej sa nedá celkom pripraviť a bola by sitom na ľudí, pri ktorom by sa mohli prejaviť aj nepatrné vady materiálu.

 

1. Zdravotný kolaps by hrozil najmä posledným zo 150 vojakov z dôvodu hypoxie. Rusi pri formulovaní verzie podzemného potrubia sami priznali tento faktor.
2. Latentná klaustrofóbia by sa mohla prejaviť u jednotlivca na pol ceste a paralyzovať ho. Čo v takom prípade? Zastrelia ho a ostatní prejdú po ňom alebo mu zaviažu kilometrové lano za kotníky a vytiahnu ho von?
3. Bolesti a zranenia by sa týkali predovšetkým kolien aj v prípade použitia ochranných bandáží. Ak je výška potrubia viac než 50% vzrastu vojaka, je predstaviteľný pohyb v predklone, ktorý ohrozuje kríže. Záťaž by bolo možné ťahať za sebou po dne potrubia.
4. Výber, prípadne výcvik vojakov pre takúto misiu by bol ťažký, hodili by sa nižší, ektomorfní ľudia, optimálne mladí a zdraví. Už gym muscles, resp. vyšší BMI sú v takomto prostredí na príťaž aj pri dostatočnej dotácií kyslíka vo vdychovanej zmesi. Išlo by tu pritom o ten prechod cez potrubie s výzbrojou, muníciou a zásobami. Ak sú Rusi obratom ruky schopní dať dokopy takúto jednotku, čakajme ich Lamanšským prielivom. Eurotunel nebudú potrebovať, preplávajú ho v rámci rekreácie.

 

Rozhovor a americkým vojakom – tunelovou krysou. Jeho špecializácia bola jednou z najťažších počas vietnamskej vojny. Musel sám preniknúť do podzemných labyrintov a ničiť nepriateľskú živú silu, ktorú tam stretol. Išlo o vzrastom najmenších vojakov, čo bola vo vietnamských tuneloch ich jediná výhoda:

 

Je možné, že teória podzemného potrubia je neplatná, ale Rusi ňou mohli zamaskovať čokoľvek iné, vrátane podzemného chodu.
a) Útok na Avdejevku sa začal 4 dni po 14.1.2024. Deň 14.1. sa v Rusku oslavuje ako deň potrubných vojsk. To sú vojská tylového zabezpečenia, ktorých hlavnou úlohou je doprava palív vojskám potrubím, teda bez použitia autocisterien. Fungovali počas Veľkej vlasteneckej vojny, v Afganistane a po začiatku špeciálnej vojenskej operácie zabezpečili dodávku vody do Donecka. Či majú tieto vojská spôsobilosť na rytie tunelov nikto nevie, ich sviatok bol tento rok oslávený pekne.

 

Plagát na oslavu ruských potrubných vojsk

 

b) Existencia tunela vykopaného príslušníkmi odboja počas ukrajinskej okupácie týchto území, ako forma partizánskej činnosti. Pravdepodobnosť je zvýšená tým, že ide o banský región.

 

 

c) Pomoc zvonka. Rytie tunelov je základnou formou pohybu a vedenia bojovej činnosti v moderných vojnách 20. AJ 21. storočia, nepatrí do stredoveku. Veľký význam malo počas vietnamskej vojny, aktuálne je jediným faktorom brániacim prevalcovaniu Gazy izraelskými obrannými silami, keďže hnutie HAMAS vedie úspešné operácia najmä z podzemných tunelov. KĽDR je spojencom Ruska v otázke dodávok zbraní a munície a bola usvedčená z rytia tunelov pod demilitarizovanou zónou, ktorá rozdeľuje Kórejský polostrov. Na jednom takom mieste dokonca Južná Kórea otvorila múzeum.

 

Útok bojovníkov HAMAS-u na izraelské tanky v tunelovej vojne:

 

Kubánske útvary už bojujú za Rusko. Prednedávnom bola na ruskom federálnom kanáli odvysielaná rozsiahla reportáž o podzemných úkrytoch vojenskej techniky na Kube. To sú prvotriedne kryty, ktoré techniku nielen chránia ale doslova konzervujú bez najmenšieho príznaku vlhkosti alebo znečistenia. Ruskí redaktori tam mohli chodiť v bielych frakoch ako po jaltskej promenáde. Zámysel informačnej operácie môže byť zložitý, preto Rusom netreba veriť všetko.

 

P.S. Podľa najnovších tvrdení má mať potrubie priemer len 80 cm. Ďalej má však slúžiť ako zásobovacia trasa krytá pod zemou. Ak by tam Rusi autora (180 cm/100+kg) pozvali, rád si to prelezie sám. Bol by to zážitok na celý život, možno aj skvelá story na nasledujúci deň.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov