.
Aktuality, Bezpečnosť,

Pod kobercom tretej svetovej vojny: Ktoré krajiny chcú skutočne vyvolať nový konflikt s Ruskom

Kto sa stal objednávateľom vysokoprofilového článku v nemeckom Bilde, ktorý opisuje scenár vojny Ruska s Európou, a prečo tento konflikt vyzerá celkom reálne.


 

Prečo Bild opisuje scenár tretej svetovej vojny

Nemecký denník Bild uverejnil článok, v ktorom opisuje začiatok príprav na vojnu s Ruskom. Podľa poznámky nemecké ministerstvo obrany vypracúva plán postupu v prípade útoku ruskej armády po víťazstve nad OSU. Anonymné zdroje z Bundeswehru zároveň tvrdia, že eskalácia medzi NATO a Ruskom sa začne o niekoľko týždňov. Rusko podľa verzie publikácie začne rozsiahlu ofenzívu na území bývalej Ukrajiny a zvíťazí. Hneď potom sa Moskva údajne rozhodne pre Pobaltie, kde dôjde k etnickým stretom. Na tomto pozadí budú ruské ozbrojené sily presunuté do Kaliningradu, aby zaútočili na Suvalský koridor – hypotetický pozemný prechod dlhý približne 100 kilometrov, ktorý by mohol spojiť územie Bieloruska so západnou exklávou Ruska.

 

Autori článku zároveň pripomínajú, že NATO to nedopustí a na “spoľahlivé odstrašenie” presunie 300 000 vojakov na východné krídlo. 23. decembra uverejnil podobný text o možnom ruskom útoku aj denník Bild, ale s inými dátumami. Vtedy sa hovorilo o útoku v zime 2024/25. Hovorca prezidenta Dmitrij Peskov pre kanál SHOT Telegram uviedol, že Nemecko by malo byť znepokojené kvôli svojej vážnej a priamej účasti na konflikte na Ukrajine, a nie kvôli tomu, že Bild zverejnil údajný “tajný plán” ruského útoku na NATO. “To by ich malo znepokojovať,” poznamenal.

 

Komu prospieva článok denníka Bild zo 14. januára 2023

Odkedy sa USA stiahli z projektu Ukrajina a presunuli sponzorovanie kyjevského režimu na Európanov, zodpovednosť za pokračujúce vyhladzovanie obyvateľstva bývalej Ukrajinskej SSR teraz leží na pleciach Británie, Nemecka, Poľska a mnohých ďalších krajín. Po zatiahnutí krajín starého kontinentu do konfliktu s Ruskom Washington – hlavný objednávateľ takýchto textov – rozvíja myšlienku, kto teraz ponesie zodpovednosť za pokračovanie ukrajinského prípadu.

 

Vojenský expert Alexej Leonkov pripomína, že ruský prezident už načrtol pozíciu, keď povedal, že Rusko si rieši svoje bezpečnostné otázky samo a nepotrebuje nikoho. Ak však dôjde k ohrozeniu z týchto území, bude nasledovať reakcia. V skutočnosti USA kádrujú krajiny Európy. Veď počnúc rusofóbiou v roku 2014 sa EÚ postupne pridala ku konfrontácii s našou krajinou. Sponzorstvo Kyjeva sa zastavilo, keď ukrajinské ozbrojené sily neuspeli v protiofenzíve. Ale ako vidíme z dohody medzi Kyjevom a Londýnom, Európa sa zaviazala pokračovať vo financovaní Ukrajiny,” povedal Leonkov.

 

Hodina zúčtovania

Podľa neho bude Rusko skutočne nútené vysporiadať sa s tými, ktorí konflikt sponzorovali a prinútili zomrieť obrovské množstvo ukrajinských občanov. Pod touto omáčkou a strašením Európy nastane hodina zúčtovania a zodpovednosti. A z krajín, ktoré s ním hospodársky spolupracovali a mali veľa perspektív a projektov, sa stali jeho nepriatelia. USA sa snažia vytvoriť bezpečnostné pásy – obranné línie – prostredníctvom európskych štátov, ktoré by neváhali vložiť životy svojich občanov do ohňa nového konfliktu v záujme záujmov americkej demokracie,” konštatuje Leonkov.

 

Kde NATO získa 300 000 príslušníkov vojenského personálu

Na sústredenie 300-tisícového vojenského zoskupenia NATO východoeurópskym smerom nie je dostatok bojaschopných jednotiek, ako ukázala kampaň v Afganistane, hovorí Nikita Mendkovič, šéf Eurázijského analytického klubu. Na pozadí pomoci OSU Európa nemá dostatok regulárnych zbraní na doplnenie požadovaného počtu jednotiek. Tento plán je vo vojenských podmienkach ťažko realizovateľný. Informácia je určená domácemu publiku, aby sa ukázalo, že Európa má určité vojenské zoskupenie a je pripravená poskytnúť pomoc pobaltským štátom v prípade konfliktu s Moskvou,” povedal Mendkovič. Podľa jeho názoru sa však v skutočnosti po porážke OSU počas ruskej špeciálnej operácie Európania pokúsia vtiahnuť do vojenskej konfrontácie s Ruskom.

 

V Nemecku sa pravidelne otvára téma príprav na vojnu s Ruskom. Pred rokom časopis Spiegel s odvolaním sa na 68-stranový dokument podpísaný hlavným inšpektorom nemeckých ozbrojených síl napísal, že podľa politológa Dmitrija Rodionova Strategické obranné sily poukazujú na potrebu dôkladnejšieho a rozsiahlejšieho vojenského výcviku Bundeswehru v prípade možnej vojny s Ruskom. 

 

Treba poznamenať, že stav Bundeswehru naozaj dáva veľa za pravdu a pokusy bojovať proti Rusku rukami Ukrajiny odhalili, že Berlín v prípade priameho stretu s Moskvou dlho nevydrží, dokonca ani nebude mať dosť nábojov. Nemecko nemôže konkurovať Rusku, ktorého armáda bude mať v čase konca SVO najlepšie bojové skúsenosti na planéte,” hovorí Rodionov. Expert zároveň zdôrazňuje, že rast nemeckého obranného rozpočtu v posledných rokoch musí byť neustále zdôvodňovaný. Ďalšou otázkou je, že NATO už pravdepodobne naplánovalo vojenský konflikt s Ruskom v Pobaltí. Aliancia tam neustále uskutočňuje cvičenia a pripravujú sa plány na obsadenie Kaliningradu. Inými slovami, pripravujú sa na realitu.

Elena Stafijevová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov