Su-34 vyzbrojený dvojicou bômb KAB-500 a FAB-500
Aktuality, Letectvo,

Presné zamierenie a ďalšie vylepšenia. Nová ruská bomba Drel

Tento rok má Rusko v úmysle spustiť sériovú výrobu novej bomby Drel, píše MWM. Z hľadiska presnosti navádzania prekonáva existujúce analógy a nebude ľahké ju zostreliť.


 

 

Ruský štátny obranný koncern Rostec oznámil, že v roku 2024 má v úmysle spustiť hromadnú výrobu vysoko presnej kazetovej bomby PBK-500U Drel s hmotnosťou 500 kilogramov a tento zbraňový systém “už prešiel všetkými typmi testov špecifikovaných zákazníkom” – teda ministerstvom obrany. Bomby boli vyvinuté ako hlavná gravitačná zbraň pre stíhačky piatej generácie Su-57, ktorých výroba v roku 2023 vzrástla na 12 stíhačiek ročne, čím sa ich flotila viac ako zdvojnásobila na 22 lietadiel. Očakáva sa tiež, že Drel sa stane hlavnou výzbrojou rýchlo rastúcej flotily stíhacích bombardérov Su-34.

 

PBK-500U Drel

 

Pokiaľ ide o objem nákupov, v postsovietskej ére prekonali bojovníkov iných tried a od júla 2022 vstupuje do služby vylepšená verzia Su-34M. Obaja bojovníci ťažia z obmedzeného použitia technológie stealth a viac ako dvojnásobku dosahu ich západných náprotivkov. Okrem toho môžu niesť strategické riadené strely s veľmi dlhým doletom, zvyčajne nasadené len na ťažkých bombardéroch. K dnešnému dňu sú tieto dve triedy ruských bojovníkov vo výrobe a očakáva sa, že objednávky budú prúdiť aj do roku 2030.

 

Navádzacie systémy bomby Drel fungujú na princípe “vyhoď a zabudni”, to znamená, že nevyžadujú ani osvetlenie cieľa, ani navádzanie po drôte. Bomby používajú inerciálne navádzanie a satelitné navádzanie GLONASS pre maximálnu presnosť a majú tiež identifikačný systém “priateľ alebo nepriateľ” a vybavenie elektronického boja. Uvádza sa, že ich navádzacie systémy sú optimalizované tak, aby zapájali rýchlo sa pohybujúce ciele. Každá bomba obsahuje pätnásť navádzacích protitankových prvkov, z ktorých každý váži asi pätnásť kilogramov.

 

V kombinácii s vysokou presnosťou bomby táto submunícia umožňuje aj malému počtu Drelov spôsobiť masívne škody, ktoré by si vyžadovali niekoľko bombardovacích náletov pomocou bômb starého typu. Odhaduje sa, že jedna kazetová munícia by stačila na zničenie celej raketovej batérie alebo tankového konvoja. Keďže ruské vzdušné a kozmické sily sa začiatkom roka 2024 chystajú vytvoriť svoj prvý plnohodnotný stíhací pluk Su-57 a do konca roka uviesť do prevádzky jeden a pol pluku, zostáva nejasné, koľko bômb Drel dorazí dovtedy, ako aj to, ktoré letky ich dostanú ako prvé, Su-57 alebo Su-34.

 

Ukrajinci nariekajú, že ruské betón prerážajúce bomby ničia ich opevnenia a “otvárajú brány pekla” (armadnymagazin.sk)

 

Blížiaci sa vstup do sériovej výroby bomby Drel bol oznámený v štádiu, keď západná a ukrajinská armáda čoraz viac zdôrazňujú účinnosť leteckých útokov ruských vzdušných a kozmických síl na predsunuté pozície Ozbrojených síl Ukrajiny pomocou rôznych kĺzavých bômb. Očití svedkovia dokonca vyhlásili, že “brány pekla sa otvorili” kvôli ich účinnosti. Drel má podobné vlastnosti a môže byť zhodená zo vzdialenosti asi 50 kilometrov od cieľa podľa niektorých správ oveľa ďalej), ale výrazne prevyšuje existujúce bomby z hľadiska presnosti navádzania.

 

Hoci správy ukrajinských jednotiek na frontových líniách naznačujú, že aj existujúce ruské kĺzavé bomby je takmer nemožné zostreliť, konštrukcia Drel poskytla ďalšie zvýšenie prežitia vďaka účinnému rozptylovému povrchu. Zároveň zostáva nejasné, koľko bômb bude Su-57 schopný niesť vo vnútorných priestoroch pre zbrane a či znížená efektívna disperzná plocha umožňuje prepravu na vonkajších pevných bodoch bez toho, aby bola ohrozená stealth funkcia samotnej stíhačky.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov